Man ką tik išoperavo visus 4 protinius dantis. Esu visiškai
nukenksminta ir nebegaliu niekam įkąsti. Valgau tik skystą, dažniausia pussaldį maistą per šiaudelį. Aš nekenčiu
saldumynų. Ir noriu mėsos. Labai. Gal tai kaip tik puikus laikas parašyti jau seniai
planuota tema.
Mano santykis su
mėsa nuo vaikystės nebuvo labai artimas. Visais įmanomais būdais stengiausi jos
vengti, nes man tai atrodė taip pat nevalgoma, kaip kad imti graužti medį. Bet
suaugus ji pamažu įsiliejo į mano maisto racioną ir tapo bene būtiniausia pietų
dalis.
Nors niekada
nepiknaudžiavau greitu maistu ir užkandžiais, pradėjus bėgioti maisto
asortimentas pradėjo keistis iš esmės. Didžiausias pokytis vyko mėsos
proporcijoje. Ji nuolatos mažėjo. Iš tiesų, vartojant mažiau mėsos, pradėjau
jaustis lengvesnė ir žvalesnė. Perskaičius Chrissie Wellington autobiografiją (kuri
dabar yra mano viena didžiausių sporto autoritečių, arba tiksliau, antra po
tarzano :)) susidarė
įspūdis, kad įštvermės sporto atstovai mėsos vengia. (Chrissie ir nemažai jos
kolegų tapo vegerais). Gal tos mėsos nereikia ir man? Tačiau visuomet
atsirasdavo tokių momentų, ypač po ilgųjų bėgimų, pagalvojus apie liesos mėsos
gabalėlį net žalia akyse darydavosi. Tokiu atveju niekada nestabdžiau. Noriu ir
valgau.
Nagrinėjant šią
temą internete yra dvi labai stiprios nuomonės:
a) žmonės
iš prigimties vegetarai ir mėsa jiems kenkia. Mėsos vartojimas didina riziką susirgti vėžiu, širdies ligomis, osteoporoze ir t.t. Iš kitos pusės mėsa per ilgai užsibūna ir pūna mūsų
virškinamajame trakte;
b) žmonės
mėsą valgyti privalo, kad gautų visas reikiamas medžiagas;
Pasisakantieji už vegetarystę, labiausia apeliuoja į tai, kad žmogus būdamas toks nevikrus negalėjo pats susimedžioti grobio laukinės gamtos sąlygomis, bei visa mūsų fiziologiją kur kas labiau atitinka žoliaėdžius. Pirmoji tema jau buvo aptarta šiame bloge ir dabar prie jos negrįšiu. O panagrinėti mėsėdžių, žolėdžių ir mūsų skirtumus visai įdomu.
Požymis
|
Mėsėdžiai
|
Žolėdžiai
|
Žmonės
|
Dantys
|
Plačiai išsižiojantys nasrai ir aštrūs dantys, pritaikyti papjauti
kitą gyvūną ir plėšti žalią mėsą
|
Palyginti siaura burna ir buki dantys pritaikyti žolėms ir šakelėms
sukramtyti.
|
Siaura burna ir buki dantys.
|
Maisto kramtymas
|
Maisto nekramto
|
Maistą privalo smulkiai sukramtyti
|
Maistą privalo smulkiai sukramtyti
|
Virškinimo sistemos ilgis
|
3-6 kartus ilgesnis nei kūno
ilgis. Kad suvirškinta pūnanti mėsa kuo greičiau pasišalintų
|
10-12 kartų
ilgesnis nei kūno ilgis. Kad spėtų suvirškinti ir įsisąvinti maisto medžiagas.
|
8-11 kartų ilgesnis
nei kūno ilgis
|
Vandens vartojimo būdas
|
Laka
|
Geria
|
Geria
|
Skrandžio rūgštingumas
|
pH <1 Puikiai virškina gyvulinės kilmės baltymus.
|
pH 4-5
|
pH 1.5- 3.5
|
Maisto slinkimas žarnynu
|
Nebūtinos maistinės skaidulos
|
Būtinos maisinės skaidulos
|
Būtinos maistinės skaidulos
|
Seilės
|
Neturi virškinimo fermentų
|
Turi angliavandenius virškinančius fermentus
|
Turi angliavandenius virškinančius fermentus
|
Skrandžių kiekis
|
1 paprastas
|
Sudėtingi, kelių dalių, 2 skrandžiai
|
1 paprastas
|
Celiuliozės viškinimas
|
Nevirškina
|
Virškina
|
Nevirškina
|
Akloji žarna
|
Visiškai neveiksni
|
Virškina ir fermentuoja maistą
|
Visiškai neveiksni
|
Turiu pripažinti, kad pasisakantieji už tai, kad žmogus iš prigimties yra vegetaras, turi
šiokių tokių argumetų, bet iki galo neįtikina. Čia dar galime prisiminti Pandas.
Pagal daugelį fiziologinių požymių ji atrodo
kaip mėsėdis. Tačiau
vienintelis(!) jos galimas
racionas yra bambukai. Tarsi to būtų maža, net medžiagų apykaita nepritaikyta
gerai įsisavinti šias maisto medžiagas, nes turi labai trumpą virškinamąjį traktą. Tam
kad gauti būtiną kalorijų normą, jos tuos bambukų ūglius kramsnoja po 16 val.
per parą. Net retėjantys bambukų miškai ir gręsiantis pačių pandų
išnykimas nepriverčia jų apsigalvoti dėl savo raciono paįvairinimo. Nepriverčia,
nes kito maisto valgyti jos negali. Mes mėsą valgyti galim. Taškas žmonių visaėdžių naudai.
Žmogus be mėsos
išgyventi gali. Bet ar nuo to jam tikrai geriau? Nemažai maistinių
medžiagų, pvz. Geležį, Omega 6, Omega 3, Vitaminą B12 kur kas lengviau pasisavina iš gyvulinės kilmės maisto.
Žiūrint į žmogaus evoliucijos raidą, galima aptikti dar
vieną labai įdomią teoriją: mes esam tokie kokie esam, tik dėl to, kad
pradėjoma vartoti mėsą. T.y. mūsų
protėvių smegenų dydžio staigus padidėjimas sutapo su mėsos vartojimo pradžia. Apie 4 mln. metų pr. m. e. gyvenusio
žoliavalgio Australopithecus smegenų
dydis buvo nuo 310 iki 530 kubinių centimetrų. Pirmojo žmogaus valgančio mėsą
Homus habilis(2.3-2 mln.metų pr.m.e) smegenys siekė 580-572 kub.cm o Homo
erectus(1.8 mln.metų pr.m.e), kuris mėsą jau vartojo nuolatos (nors
jai ir neesant pagrindiniu maisto šaltiniui) smegenys sudarė 775-1225 kub. cm. Aišku
viena, kad didelėms smegenims reikėjo žymiai daugiau energijos, kurią padėjo
užtikrinti įvairesnis ir kaloringesnis racionas.
Manau sutarsim, kad mėsa
mūsų racione neprivalo būti visai išbraukta. Visgi, klausimas kiek tos mėsos
mums reikia? Labai įdomius duomenis išvystame palyginant kaip mėsos suvartojimas
skiriasi įvairiose šalyse. Lietuva šiame kontekste užima tikrai “garbingą” 36
vietą iš 176 šalių. Net mūsų kaimynai
Latviai šiek tiek kuklesni.
Mėsos vartojimo pasiskirstymas pasaulyje:
Bent jau greitakojai afrikiečiai mėsa tikrai nepiknaudžiauja. O mano nuomonė lieka tokia: gerai kai po truputį.
Tai išvad, jei nevalgysim mėsos, vėl durni liksim? :)
AtsakytiPanaikintiPuikus įrašas, jaučiu ne vieną bėgantį tie patys klausimai kankina. Asmeniškai mėsa taip pat atrodo apsunkina, bet niekad jos neatsisakysiu, o kai pagalvoju apie gerą avienos kepsnį, tai.. patingėčiau ir išbėgt vieną kartą.
Apskritai tas skirstymas į tai kas "natūralu" , o kas ne, atrodo kaip koks fašistinis grynininmas, bauginant žmones žaliais mitais. Viskas kas egzistuoja yra natūralu - žmonės, automobiliai, vanduo, radiacija, mėsa, tai tik dalykai kurie skirtingais dydžiais įtakos mažą žemės evoliucijos etapą.
Nebijok, prigaminta sočiai energetinių gelių, kad bėgikai nenudurnėtu ;)
PanaikintiIš tiesų, kiekvienas įvykis pakreipia seką tam tikra vaga, bet vistiek viskas juda į priekį. Vienaip ar kitaip.
Yra tikimybė, kad ne smegenys padidėjo dėl to nes pradėjome valgyti mėsą, o galbūt del padidėjusių smegenų išmokome daug naujų dalykų tame tarpe ir užkurti ugnį, prisijaukinti gyvulius, apdoroti maistą, kuris mums paprastai "neįkandamas". Nemanau, kad žmogus tokiomis mažomis smegenimis galėjo mokėti tokius dalykus kaip pagauti ir prijaukinti gyvulį, užkurti ugnį, apdoroti mėsą ir visa kita. Juk šiuos dalykus žmogus ir dabar daro su dabartio dydžio smegenimis. Jeigu lentelėje turim daugiau panašumų į žolėdžius ir realioje praktikoje būtent taip galim laisvai ir sveikai išgyventi, tai kodėl nepasirinkus tokio kelio? :)
AtsakytiPanaikinti