2020 m. sausio 5 d., sekmadienis

Lithuanian Fitness Challenge

Šiltą ir saulėtą šeštadienį, paskatintam savo trenerio Tado Gudžiausko, teko išbandyti Lithuanian Fitness Challenge. Tai toks crossfit tipo renginys, vykęs Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kurio organizatoriai ambicingai skelbėsi, kad čia dalyvaus patys stipriausi Lietuvos atletai. Kadangi aš crossfit‘e vis dar esu naujokas ir atletų pavardės man nieko nesakė, tai negalėjau nei paneigti, nei patvirtinti tokios informacijos. Bet kai pamačiau besirenkančius žmones iš Mens Fitness žurnalo viršelių, pasidarė šiek tiek nejauku. Kad jėga su tais vyrais nepasivaržysiu tapo iš karto aišku, beliko viltis jėgos trūkumą kompensuoti savo ilgamečiu cardio įdirbiu.
Viso renginyje dalyvavo 80 vyrų ir 20 moterų. Varžybų formatas buvo toks: visus suskirsto į 10 grupių po 10 žmonių abėcėlės tvarka. Pagal pirmos rungties laikus grupes perskirsto į naujas grupes atsižvelgiant į rezultatus, kad greičiausi varžytųsi su greičiausiais. Varžybas sudaro 3 rungtys (WOD‘ai) su 10 minučių time cap‘u. Po trijų WOD‘ų 14 stipriausių vyrų ir 6 stipriausios moterys patenka į finalinį WOD‘ą, kuriame paaiškėja varžybų nugalėtojas.
Tokio tipo varžybų formatas man buvo nauja patirtis, todėl neturėjau jokio supratimo kaip kūnas reaguos į 3 maksimalių pastangų WOD‘us išdėstytus maždaug kas 2-2,5 val. Draugam bėgikam galėčiau duoti palyginimą: subėgi 1500 m bėgimo finale, už dviejų valandų 3000 m finale, o tada 250 m vertikalaus sukilimo varžybose. Įsivaizduoti sunkiai sekasi? Man irgi.

WOD1 - Prison Break
2 rounds FOR TIME:
~550 m run (around Lukiškės);
1 wall obstacle (10 burpees penalty if unable to complete the obstacle)
*done while wearing weighted vest 10/5kg
Iš tiesų GPS parodė, kad rato ilgis buvo ne 550 m, bet mažiausiai 600 m. Smulkus patikslinimas, kad korektiškai įvertinti dalyvių bėgimo greitį. Kliūtis tai tokia smagi medinė 2,5 m aukščio (vertinu iš akies) siena, ant kurios viršaus norint užsikabinti rankomis, reikia šiek tiek pasistengti
Kaip buvęs bėgikas labai džiaugiausi gavęs tokį WOD‘ą, galvoju – tobula, pavarysiu. Lukiškių aikštėje trasa neaptverta, tik kampuose stovi teisėjai, žmonės šmirinėja išilgai ir skersai tako. Reikia būtinai patikrinti trasą, nes (esu įsitikinęs) bėgsiu pirmas, tai neramu, kad nepasukčiau į netinkamą posūkį. Greitai surezgu planą lengva ristele prabėgti su antra bėgiku grupe jiems iš galo, kad susipažinčiau su trasa. Paleidžia antra heat‘ą, už pirmo posūkio prisijungiu prie jų iš galo ir.... suprantų, kad jie skuodžia, jie tiesiog bėga taip tarsi būtų ištrūkę iš kalėjimo! Matau nuo savęs tolstančią žmonių su svorio liemenėmis grupę ir suprantu, kad čia juokų nebus. Nebus jokios taktikos. Reikia iš karto rauti ir kažkaip nenulūžti iki finišo.
Mano heat‘as 8-as. Turiu laiko analizuoti kitų rezultatus. Skaičiuoju kokiu tempu reikia bėgti, kad būčiau prie lyderiu ir darosi nejuokinga. Vis tiek kažkoks planas nugula laikroduke. Užsidedam 10 kg liemenes.. 3, 2, 1, startas. Šaunu į priekį petis į petį su keliais vyrukais, pirmas aštrus posūkis, įbėgam į pavėsį. Vienas vyrukas įsiveržia į priekį, galvoju bandysiu laikytis tau iš paskos, o antram rate aplenksiu. Trasoje pilna žmonių, suprantu, kad nebus jokios galimybės pažiūrėti į laikrodį, kad įvertinti bėgimo tempą, nes tiesiog numušiu kokį žioplį. Varau iš eigos. Mano vyrukas priekyje pradeda atsiplėšinėti, suprantu, kad kietą riešutėlį čia gavau. Pirmo rato finišas, artėju prie „didžiosios sienos“, jėgų nėra daug, 10 kg ant kupros. Meldžiu, kad pasiekčiau sienos viršų užsikabinimui (10 burpių butu viskas, sudeginčiau visą laiką). Akimirką prilėtinu, tuomet pagreitėju. Opa, yra! Šoku, žemyn – pirmas ratas baigtas. Laiko nežiūriu, tiesiog bėgu. Bet.. suprantu, kad kojos jau nebe tos, o širdis lipa į gerklę. Privalau atlaikyti, kažkaip nusigauti iki finišo. Veidas prisipildo kančios. Pirmasis vyrukas nebepavejamas, lenkiu antrąjį, kuris kažkaip mane apdėjo, fantastiškai greitai peršokęs sieną. Žmonės ragina, teisėjai rėkia, kad geras laikas, turiu varyti. Varau. Žingsnis po žingsnio. Vėl siena. Kaip dabar? Kojos medinės.. Atsispiriu, šoku, yra! Kabarojuosi į viršu, kažkur sugebu persiplėšti delną, šoku žemyn. Bandau daryti kažką panašaus į sprintą finiše, nelabai gaunasi. Bet pagaliau viskas. Teisėjas nuima kuprinę, nes pats nebeturiu jėgų. Žiūriu rezultatą 04:37. Paaiškėja, kad tai 10 vieta tarp 80 dalyvių. Tempas – 3:51 min/km arba 15,6 km/h. Greičiausias buvo Julius Jaloveckas – 04:18 (tempas 3:35 min/km arba 16,7 km/h). Lieku nustebintas dalyvių bėgimo įgūdžiais, bet savo rezultatu esu patenkintas. Einu ilsėtis ir laukiu antro WOD‘o.


WOD 2 - Breathing Fire
In 10mins:
Buy in: Row 2000/1750m;
Max reps Deadlifts @ 80/60kg
*Move the bar to next station every 10 reps.
Score: total reps of deadlifts
Antras WOD‘as irgi džiugina. Irkluoti moku, deadlifto svoris padorus. Patenku į antrą pagal pajėgumą heat‘ą, todėl neramu, kad raumenų kalnai deadlift‘uose mane suvalgys neužsigerdami. Stebiu kitų heat‘ų pasirodymus: irkluoja lėtokai, bet deadlift‘us varo kaip iš pypkės. Po 10 unbroken, stumia štangą iki next station ir vėl 10 unbroken. Nelinksma. Žinau, kad aš taip nepavarysiu. Gimsta planas: turiu suirkluoti greitai, kad turėčiau kuo daugiau laiko deadliftams. Planas laikyti 1:40 – 1:45/500 m. Startuojam. Šaunu greitai, pradžiai po 1:30, po truputi tempas normalizuojasi į 1:40. Laikau suplanuotose ribose. Dirbu kojomis, rankomis vos padedu. Teisėjui greitis palieka įspūdį. Ragina varyti taip ir toliau. Iš galo jaučiu draugų palaikymą. Tempas truputi lėtėja, bet bandau nepasiduoti. Metrai tirpsta akyse. Viskas 2 km baigti, kažkur per 6:40 – 6:45. Panašu, kad lipu vienas pirmųjų iš „valties“.
Toliau deadlift‘ai. Pasitrinu rankas magnezija ir varau. Pirmas 10 unbroken, bet štanga sunkesnė nei įprastai. Toliau skaidau po 5. Laikas tirpsta, širdis vėl danguje, matau kaip mano heat‘o varžovai lenkia mane ir vis stumia štangą į priekį. Teisėjas griežtas, jokio bouncinimo neleidžia. Laikas tirpsta. Paskutinės sekundės. Jau ir 5 per didelis skaičius. Darau po 3. Signalas. Baigta. 49 reps‘ai. 34 vieta. Nugalėtojas suspėjo 70 deadlift‘ų įmesti.
Antras poilsis atrodo daug sunkesnis. Krentu į pušku pušku ir sunkiai kvėpuoju. Jėgų nulis. Žiūrinėju rezultatus. Esu 18-oje vietoje. Ne taip toli nuo top 14-uko, teisės dalyvauti finale. Bet finalo nenoriu. Suprantu, kad turėčiau išauti paskutiniame WOD‘e fantastišku rezultatu, tam kad bučiau sutryptas finale. Nevilioja perspektyva.

WOD 3 - Lucky number 3
3 rounds FOR TIME:
30 Box Jump Over 60/50cm
30 KB Swing @ 24/16kg
*Move the KB to next station every round.
Ir vėl puikus Wod‘as. Žiūriu į pakartojimų skaičių ir galvoju reikia laikyti savo tempą ir galiu padaryti šitą WOD‘ą unbroken. Box Jump Over paprastas pratimas. Swingų svoris normalus 24 kg, iškėlimas virš galvos. Nu jei swingu nepadarysiu unbroken tai 2x15 tikrai. Liuks. Žiuriu kaip kitiems sekasi, kokie laikai. Matau, kad 6:30 siektinas laikas, jeigu jau bus visai blogai - per 8:00 tikrai pabaigsiu. Vis dar esu antrame pagal pajėgumą heat‘e.
Startuojam. Aukštyn, žemyn, aukšty, žemyn. Šokinėju šonu, taip greičiau. Surenku pirmą dešimtuką ir suprantu, kad kojos visiškai nebe tos. 30 šuoliukų pabaigiu unbroken, bet ramiu tempiu, per 60 sek. kažkur. Einu prie giros. Swing‘inu. Lyg ir viskas ok, bet gira kažkodėl labai sunki. Tik per kančias sugebu surinkti 30 swingu unbroken ir tampa visiškai aišku – šiandien visi šoviniai jau iššaudyti, parakas baigėsi. Toliau vis sunkiau, box jump‘e rankomis atsiremiu į kojas, gaunu įspėjimą. Po kažkiek šuoliukų vėl rankas netyčia uždėjau ant kojų – no rep. Turiu kažkaip pabaigti šitą WOD‘ą, laikas nebesvarbus. Girą skaidau 2x15. Trečias roundas. Šuoliukuose labai sulėtėjęs. Šokinėju tik tam, kad nestovėčiau vietoj. Rankos vos beišlaiko girą. Skaidau po 10, tada dar smulkiau. Gaunu du no reps‘us iš teisėjo, syki iškėlęs girą žengiau koja atgal, sykį neiškėliau pilnai virš galvos. Paskutiniai kėlimai. Laikas. Viskas. Pagaliau baigta - 8:02. Lėčiau nei pesimistinėj prognozėj, tik 37 vieta. Bet laimingas, kad viskas baigėsi. Braukiu prakaitą Sportland palapinėje, matau kaip simpatiška panelė keikiasi matais – pateko į finalą. Visiškai suprantu jos būseną. Laukiu galutinės rikiuotės. Sužinau, kad užėmiau 21 vietą iš 80 atletų – labai patenkintas. Nebuvo viskas pagal planą, bet debiute tikėtis, kad paeis pagal planą yra daugiau nei naivu. Top 10 vyrų - kita planeta. Tiesiog kita. Kaip NBA krepšininkai, lyginant su antra LKL lyga.

Apie renginį
Trumpai tariant renginys fantastiškas. Tikras show. Vibe‘as buvo absoliučiai nerealus. Ypač finalo. Muzika, triukšmas, šviesos naktiniame Vilniuje, žiūrovai per metrą nuo atletų, rėkiantys praktiškai į ausį. Prakaitas, skausmas, įtampa, paskutiniai reps‘ai, ant Lukiškių grindinio krentantys vyrai ir moterys, kurie atidavė viską ką tą dieną galėjo. Wow!! Tiesiog wow!
Ir teisėjai! Teisėjai nuostabūs! Tai atletai, kurie žino ir supranta šitą sportą. Mato tavo kančią, ragina tave, motyvuoja tave ir pataria tau ką ir kaip daryti. 10 balų.
 

Vedėjai irgi užkūrė puikią nuotaiką. Šmaikštus ir profesionalūs.
Kai kurie crossfiter‘iai buvo nelabai patenkinti WOD‘ais nes negavo pademonstruoti savo power lifting‘o ar gimnastikos meistriškumo. Bet WOD‘ų reikia visokių. Šitas renginys platesnei sportuojančių visuomenei, nereikalaujančių superinės technikos įgūdžių. Vienu žodžiu puikus renginys patikrinti savo jėgas ir užsikrauti motyvacijos dozę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą