2020 m. birželio 14 d., sekmadienis

Feel Grounds


Čia bus toks gana ilgas ir kai kam radikalus straipsnis apie pėdas, batus ir geriausią pasaulyje batų gamintoją. Jeigu tingite skaityti, tiesiog įsidėmėkite pavadinimą – Feel Grounds. O jeigu jums įdomu, išsivirkite arbatos, ramiai atsisėskite ir aš papasakosiu kodėl jie yra velniškai geri batų gamintojai.

Kaip prisimename iš mokyklos laikų žmogaus pėdos yra nepaprastai sudėtingas „inžinerinis“ kūrinys,  leidžiantis mums judėti ant dviejų kojų, taip išskirdamas iš kitų žinduolių, kurie yra keturkojai. Kad galėtų atlikti šitą nelengvą užduotį pėdos konstrukcija pasidarė itin sudėtinga: jos sandaroje atsirado 26 kaulai, 33 sąnariai bei daugiau kaip100 raumenų, sausgyslių ir raiščių. Anatomiškai tai atrodo maždaug taip:



Ta sudėtinga konstrukcija sugeba tobulai priimti kūno svorį, stabilizuoti padėtį erdvėje ir sugeneruoti didžiulę jėgą, leidžiančią mums atsispirti į viršų (žinoma kai yra sveika). Kaip ir bet kurioje fiziologinėje sistemoje, pėdoje galioja tas pats principas – use it or lose it (naudok arba prarask). 

Šiuolaikinėje visuomenėje pėdų disfunkcijos yra pasiekusios epideminį lygį – dauguma žmonių turi didesnių ar mažesnių pėdų disfunkcijų, iš kurių itin paplitusios hallux valgus (nykščio pakrypimas į vidų), plokščiapėdystė (žema arka), per aukšta pėdos arka, pėdų ašių pasisukimas į išorę (ančiuko pėdos), hammer toes (nežinau lietuviško termino) ir kitos disfunkcijos. Šias disfunkcijas įprastai lydi pronacija (pėdos virtimas į vidinę pusę), supinacija (pėdos virtimas į išorinę pusę), bėgikams gerai pažįstamas plantarinės fascijos uždegimas ir įvairūs kiti pėdų skausmai. Kadangi pėdos yra žmogaus kūno pamatas, jų disfunkcijos dažniausiai persiduoda iš apačios į viršų, todėl su laiku gali atsirasti skausmai kelio, dubens ir stuburo srityse. Čia toks trumpas, bet reikalingas įvadas bandant išrėkti kurčiam žmogui tiesiai į ausį – „paklausyk kvailį, batai yra labai svarbu!!!”.


Kaip jau supratote iš paskutinio sakinio dėl daugumos šių dalykų apkaltinsiu batus. Dauguma ortopedų ir sveikos gyvensenos specialistų (pavadinkime juos „natūralistais“) dėl šių disfunkcijų taip pat kaltina avalynę. Toliau nuomonės įprastai išsiskiria į dvi kryptis: vieni mano, kad problemos turėtų būti sprendžiamos visokiais vidpadžiais ir specialia avalyne, kiti mano, kad problemos turėtų būti sprendžiamos judant natūraliai ir stiprinant pėdas. Man labai įstrigo judesio mokyklos guru Ido Portal žodžiai „high tech shoes, low tech feet“ (kuo aukštesnių technologijų batai, tuo žemesnių technologijų pėdos). Negalėčiau pasakyti tiksliau. Kuo daugiau gaunu informacijos į savo dėžutę stovinčią ant kaklo, tuo labiau manau, kad pabėgimas nuo natūralaus gyvenimo būdo sukelia 95 % problemų su kuriomis mes susiduriame šiandien: priklijavai užpakalį ant kėdės - imk stuburo išvaržą; sugrūdai pėdas į siaurus batus – imk hallux sanario deformaciją; atsisėdai prie laptopo - imk pečių skausmus; nori dirbti iki išnaktų ir nuversti kalnus? – imk depresiją, nerimo sindromą arba panikos atakas; nori valgyti šlamštmaistį – imk nutukimą ir diabetą. Durkite į bet kokią šių laikų problemą ir 95 % tikimybė, kad ją bus galima lengvai susieti su nenatūraliu gyvenimo būdu.

Bet grįžkime prie avalynės. Su natūralia avalyne susipažinau prieš nepilnus metus. Tuomet norėdamas ją išbandyti nusipirkau Vivo Barefoot Gobi batus (nuotrauka žemiau). O po to atsitiko labai įdomus dalykas.. Aš pardaviau, išmečiau, arba padovanojau visus 12 sportinių ir laisvalaikio batų, kuriuos turėjau savo lentynoje. Tiesiog ant jų buvo užklijuota etiketė unusable (netinkami naudojimui) ir be jokio skausmo atsisveikinta. Pasilikau tik verslo susitikimams skirtus oxford/derby tipo batus (tiek to, svarbiais atvejais galima pakentėti) ir crossfit avalynę (pastaroji tiesa sakant nėra labai nutolusi nuo natūralistinio apavo - matyt gamintojai suprato, kad atletams reikia funkcionalių pėdų). 


Kodėl taip atsitiko? Atsakymas labai paprastas, atradau vaikščiojimo džiaugsmą. Supratau, koks gali būti malonus unrestricted (nesuvaržytas) judesys. Toliau sekė minimalistinių batų paieška. Eksplorinau viską ką tik galėjau iš‘google‘inti. Tokia lengva manija buvo apėmusi :D Ir to eksplorinimo rezultatas yra čia – Feel Grounds avalynė – geriausi batai kokius esu suradęs! Bet iš pradžių pakalbėkime apie tai kokias savybes turi turėti gera avalynė.

1. Flexibility (lankstumas). Geras batas turi būti lankstus tiek išilgine, tiek skersine kryptimi. Tik taip jis leis tavo pėdai judėti nevaržomai. Su batu turi būti galima išdarinėti maždaug tokius dalykus:


2. Foot shaped toes box. Bato priekis turi būti pėdos formos. Man šita savybė yra bene svarbiausia, deja sunkiausiai randama „madinguose“ batuose. Tiesa sakant net nesuprantu, kodėl žmonėms yra gražūs užapvalinti batai, nes man asmeniškai foot shaped forma yra nepalyginamai gražesnė. 

 
Bet šita forma svarbi ne tik estetine prasme. Ji nepaprastai svarbi funkcine prasme – batų priekis turi būti toks, kad galėtum tiek išskėsti pėdų pirštus į šalis taip, kad jie tarpusavyje nesiliestų.
Jeigu įkišęs koją į batą gali padaryti tarpus tarp pirštų - puiku, jeigu ne - tikrai netūrėtumei pirkti tokių batų. Kodėl? Todėl, kad tie daugiau kaip 100 raumenų, sausgyslių ir raiščių (apie kuriuos užsiminiau straipsnio pradžioje) galėtų pilnavertiškai funkcionuoti, šitas pirštų išplėtimas yra būtinas. Padarykite namie eksperimentą - išplėskite nykštį maksimaliai į šoną ir pronuokite pėdą į vidų. Stabilesnė, ar ne? :) 

3. Ground feeling (žemės pajautimas). Visi puikiai žinome, kad pėdose yra nesuskaičiuojama daugybė receptorių, kurie leidžia joms tiksliai žinoti visą reikiamą informaciją apie paviršių ant kurio stovime ir akimirksniu priimti tinkamą sprendimą kaip ir kokius raumenis aktyvuoti. Nesuprantu ką galvojo mados dizaineriai kurdami platforminius sneaker‘ius, bet pasakysiu, kad pėdoms tai yra tas pats, kas akims būtų uždėtas nepermatomas raištis. Mes negauname jokios informacijos apie aplinką vaikščiodami su tokiais batais.


Karantino metu pamėgau daug vaikščioti miške, nelygiu paviršiumi. Žinoma vaikščiodamas mėgdavau kartais pa‘chat‘inti telefone. Pradžiai naudojau bėgimo batus – La Sportiva Akasha. Batai geri, kokybiškas vibram padas ir t.t. Bet labai dažnai nykstelėdavau čiurną – pėdos negaudavo reikiamo kiekio informacijos apie paviršių. Tuomet atkeliavo Feel Grounds High Rise. Spėkit ar nors kartą su jais pasisukau koją? Žinoma, kad ne! Kaip sakiau, kai mes duodam reikiamą kiekį informacijos kūnas tobulai žino ką jam daryti.



4. Zero Drop (aukščio skirtumas tarp kulno ir pirštų pagalvėlės). Tiesa sakant šitas parametras man atrodo mažiausiai svarbus iš visų išvardintų (tol kol nėra labai didelis). Zero drop leidžia turėti idealiai teisingą kūno vertikalią ašį. Kas būna, kai ašis nėra vertikali, galite paklausinėti moterų mėgstančių aukštakulnius. Paklauskit apie nugarą, blauzdas ir achilus, turėtumėte gauti gerų įžvalgų. Nuo tada kai pradėjau naudoti minimalistinę avalynę, manau apie 80 % kilometrų nuėjau būtent su ja. Man ribinis drop‘as dabar yra 4 mm. Didesnį jaučiu nežiūrėjęs į bato specifikaciją, užsidedi ir jauti, kad kažkaip nepatogu. Nedidelis drop‘as yra nedidelis ašies išbalansavimas, todėl ir nedidelė problema. Čia ta vieta kur nesu labai kategoriškas. Bet 0 mm žinoma yra idealu.

5. Mesh (tinkliukas). Medžiaga iš kurios pagaminta bato viršutinė dalis yra nepaprastai svarbi. Ji buvo priežastis kodėl mano pirmieji minimalistiniai batai Vivo Barefoot pradėjo dūlėti lentynoje kai nusipirkau Feel Grounds. Geras batas yra toks, jeigu gali su juo vaikščioti basas ir jis tau niekur netrina. Kai nusipirkau Feel Groudns Original (nuotrauka žemiau), užsidėjau juos ir pabandymui nuėjau 10 km be kojinių. Ir ką jus manot? Jokių žymių! Tarsi būčiau ant sofos gulėjęs. Dabar praktiškai visada vaikštau be kojinių. Paklausite kodėl, atsakysiu – o kam jų reikia?



6. Grožis. Čia jau subjektyvi savybė. Man Feel Grounds yra gražiausi iš visų minimalistinių batų, kokius tik radau internete. Modeliai tėra tik 3 (kol kas), bet spalvų pasirinkimas didelis, todėl nesunkiai gali rasti sau mielą spalvą. Aš tiesa sakant turi visus 3 jų parduodamus modelius ir apie visus galiu atsiliepti tik labai gerai. Įdomu tai, kad jų padas yra tik 5 mm storio, o viduje nėra jokio vidpadžio. Man toks sprendimas labai patinka vaikštant miške, bet einant 10 km asfaltu atrodo truputi per kietas, todėl iš kitų batų įsidedu paprastą plonyti vidpadį (žinoma be jokio arc support‘o!). Tiesa sakant minimalistiniai batai man iškėlė dar vieną idėją – mes nemokame vaikščioti! Panašiai kaip ilgą laiką buvo galvojama, kad bėgti reikia nuo kulno, kol galiausiai visi pripažino, kad visgi ne nuo kulno, taip ir kalbant apie ėjimą kol kas beveik niekas nekvestionuoja, kad ėjimas turi būti nuo kulno. O gal reikėtų kvestionuoti? Pažiūrėkime į mažus vaikus, jie neina nuo kulno! Galbūt netinkama avalynė transformuoja mūsų prigimtinį vaikščiojimo būdą neteisinga linkme? Šita tema dar nepradėjau domėtis, bet gali būti, kad čia irgi bus įdomių atradimų.


Reziumė. Kadangi jau papasakojau pagrindines savybes kurias turi turėti batai, tai reziumuosiu ją paskutinę lentele. Čia apibendrinau savybes kokias turi tipiniai batai bei atskirai įtraukiau keletą įdomesnių batų gamintojų.
Shoe
Flexibility
Foot shaped toes box
Ground feeling
Zero drop
Mesh
Oxford, Derby
-
-
-
-
-
Sneaker
-/+
-/~
-/~
-/+
-/+
Running shoes
-/+
~
-/~
-/~
~/+
Crossfit shoes
-/~
~/+
-/~
~
~/+
Altra
-/+
+
-/~
+
~/+
Lems
+
+
~
+
~/+
Viso Barefoot
+
+
+
+
-/+
Feel Grounds
+
+
+
+
+
 - neturi
~ turi, bet nepakankamai
+ turi

Beje lyginant Feel Grounds su labiausiai išreklamuotais minimalistiniais batais - Vivo Barefoot, pasakysiu, kad Feel Grounds yra pigesni, maloniau gula ant pėdos ir man asmeniškai dar ir gražesni. Todėl ir manau, kad iš to ką pavyko rasti internete, jie šiuo metu yra geriausi batų gamintojai.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą