2013 m. kovo 10 d., sekmadienis

Bėgikų tipai



Kodėl Jūs bėgate? Koks pagrindinis motyvas priverčia Jus užsimauti sportbačius ir lėkti per pusnis, pūgą, šlapdribą, ledą, purvyną ir kaitrą į savo tikslą, stebinti aplinkinius ir atrodyti keistuoliu? Per tuos kelis bėgiojimo metus teko susipažinti su daugybę bėgikų, kurie labai skirtingi arba labai panašūs. Kiekvienas žmogus yra unikalus, todėl priežasčių bėgti gali būti tūkstančiai, tačiau kai kurios jų kartojasi taip dažnai, kad natūraliai susidariau bėgikų psichologinius portretus. Kaip ir kiekvienoje tipologijoje išgryninti tipai pasitaiko gana retai, todėl tikėtina, kad panašumų turėtumėte rasti bent keliuose kategorijose. Taigi bėgikų tipai:
 
Risnotojas. Tai dažniausiai nemažai viršsvorio turintis vyrukas arba tobulų kūno formų ieškanti mergina. Jų galvoje sukasi tik kilogramai ir centimetrai. Jiems bėgimas tėra vienas iš daugelio galimų būdų prisidėti prie svorio metimo, kūno formų padailinimo. Jie bėgioja vien dėl to, kad mano jog bėgimas gali būti jiems naudingas. Tokie bėgikai nelabai veržiasi dalyvauti varžybose, nes mano, kad jos yra „rimtų“ bėgikų reikalas. Pasiekus savo tikslą tokie bėgikai dažnai evoliucionuoja į sveikuolio arba kitą bėgiko tipą.

Sveikuolis. Tai žmogus puikiai žinantis, kad bėgioti yra sveika ir naudinga tiek kūnui tiek protui. Jis stengiasi palaikyti savo fizinę formą, psichologinę būseną, kūno svorį, gerą savijautą, darbingumą. Jis mėgsta išvėdinti galvą po darbų, pajusti harmoniją su gamta, o retkarčiais tiesiog gerai išsikrauti. Toks bėgikas nesiekia aukštų rezultatų, sportuoja dėl savęs ir nealina organizmo itin ilgais bėgimais. 

Tiesiog bėgikas. Tai yra žmogus kurio tikslas yra pats bėgimas ir su juo susiję potyriai. Varžybų rezultatai jam yra mažiau svarbūs. Bėgimas jam yra malonumas, kuris atsiskleidžia įvairiais aspektais: jausmas „čia ir dabar“, endorfinų antplūdis, išsikrovimas. Nuo „sveikuolio“ jis skiriasi tuo, kad bėgimas yra tikslas, o ne priemonė tikslui pasiekti, todėl bėgami atstumai yra kur kas ilgesni, linkęs labiau išsikrauti. Tokiam žmogui tikra kančia laikytis griežtų bėgimo treniruočių programų. Jis mėgsta improvizaciją. Bėgimo atstumą ir greitį keičia pagal nuotaiką ir savijautą. Labai mėgsta fartlek tipo bėgimus. Jeigu šis tipas mėgsta varžybų atmosferą, tai nuolatos dalyvauja varžybose. Jam nesvarbu, kad koncentruodamasis į kelias varžybas galėtų parodyti kur kas geresnį rezultatą. Svarbiausia bėgti ir tuo mėgautis.

Nugalėtojas. Žmogus kuriam pats bėgimas nelabai terūpi, bet jam reikia kažką įrodyti. Įrodyti, kad gali įveikti tam tikrą atstumą (10 km, 21 km, 42 km) arba įrodyti, kad gali jį įveikti greičiau negu kažkas kitas (draugas, brolis ir pan.). Šis žmogus dažnai turi labai didelį pasitikėjimą savo jėgomis ir mėgsta įvairius iššūkius. Įveikęs iššūkį jis dažniausiai ieško naujo arba randa bėgime kažką tokio dėl ko pereina į kitą bėgiko kategoriją. Pirmuosius bėgimo mėnesius aš pats priklausiau šiaip tipui (tikslas buvo tiesiog įveikti maratoną, laikas nesvarbus) tačiau greitai radau bėgime šį tą daugiau nei vien iššūkį.

Sportininkas. Bėgikas kurio pagrindinis motyvas yra išspausti iš savęs viską ką gali. Nuolatos siekia asmeninio rekordo. Šitam tipui svarbi kiekviena, nors ir mažiausia, detalė. Jis bėgimui išleidžia daugybę pinigų. Turi bent penkias poras sportbačių, modernius gps pulsomačius, griežtai prisižiūri mitybą, naudoja sportinius gėrimus ir treniruojasi griežtai pagal programą. Jis nepretenduoja užlipti ant prizininkų pakylos (ten užlipa tikri sportininkai), todėl varžybose svarbi ne vieta, o asmeninis laikas. Toks bėgikas renkasi kuo lengvesnes bėgimo trasas varžyboms, nes ten didesnė tikimybė pagerinti savo asmeninį rezultatą. Jeigu pas šį tipą kiti bėgimo motyvai yra silpnai išreikšti, yra didelė rizika, kad pradėjus prastėti rezultatams jis apskritai mes bėgimą ir susiras kitą veiklą.

Kitų sporto šakų atstovas. Tai bėgikai, kuriems bėgimas yra tik priedas prie jų pagrindinės sporto šakos: futbolo, krepšinio, teniso ir t.t. Parke lengvai atpažįstami pagal gerą fizinį sudėjimą, bet bėgimui nepritaikytą aprangą (ir/ar) avalinę. Kai kuriuos „bėgikus“ galima lengvai atpažinti net iš toli, dėl neįprastai didelio viršutinės kūno dalies lingavimo į šonus. Perkopus 30 - 40 metų, jie tampa potencialūs „bėgikų“ sporto šakos atstovai.

Nerandate savęs tarp šių tipų? Tuomet pasidalinkite savo bėgimo istorija.

10 komentarų:

  1. :-) Gal aš kažkoks nenormalus, nes papuolu į tą kažką tarp tiesiog bėgiko ir nugalėtojo su visais abiejų tipų požymiais.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Yra dar toks bėgikas-narcizas. Kuriam svarbu savivertę palaikyti gaunant pagyrimus iš išorės. Toks visada paskambins artimiesiems ir pasidžiaugs, kad nubėgo tam tikrą atstumą per tam tikrą laiką. Būtinai kompanijose užsimins, kad bėgioja ir kad visai greitai. Žodžiu, toks, kuriam svarbu bėgti, kad paskui už tai jis būtų pagirtas.
    Kiborgas čia.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomūs tie tipai - bėgikai. Savęs tarp jų neaptikau :) Tikriausiai būčiau kažkoks mišrūnas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip ir minėjau straipsnio pradžioje, kad grynieji tipai retai pasitaiko. Pats save irgi priskiriu 2-3 tipams. Tiesiog norėjau šiek tiek hiperbolizuoti tam tikras bėgikų savybes, kurios bendraujant labai akivaizdžiai išlenda :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man čia atrodo panašu į Maslow poreikių piramidę: pradedi bėgioti nes jautiesi nesveikas, depresuotas arba storas. Vėliau atrandi, kad bėgimas padeda palaikyti psichinę sveikatą, kovoti su stresu. Dar vėliau bėgimas perauga į siekį nugalėti, jausti nuolatinį tobulėjimą. Galiausiai ten surandi daug kūrybingumo ir įrankių tapti geresniu žmogumi. Svarbu tai, kad kiekviena aukščiau esanti stadija nepaneigia prieš tai buvusių - jos visos integruojasi.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Butu labai idomu, jei pagal sita klasifikacija paprasytum zmogu ivertint save, o po to paprasytum aplinkiniu, kad jie ivertintu pagal ta pacia kvalifikacija. Oj kokiu skirtumu pasimatytu... Kad nugaletojas yra risnotojas ar sportininkas tera tik narcizas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dėl narcizo nesutinku. Manau, narciziškumas nėra tiesiogiai susijęs su žmogaus fiziniais gebėjimais. Turbūt be vargo narcizų rastumėme kiekviename tipe. Spėčiau, kad čia auklėjimas vaikystėje suformuoja šitą bruožą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš sveikuolis, norintis prabėgti maratoną.
    Tai nelabai suderinama.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Murakami priskirsčiau irgi sveikuolio tipui. Kiek pamenu jis subėgo ne vieną dešimtį maratonų. Tai gal visgi suderinama ;)

      Panaikinti
  9. Mano bėgoskope endorfinai - aš tikra "tiesiog bėgikė". Su tikimybe evoliuocionuoti :)

    AtsakytiPanaikinti