2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Lankstumas. Jogos asanos - būdas prasitemti kitaip

Kad bėgikams reikia atlikti tempimo pratimus žinau jau seniai. Tik prisipažinsiu: nuo pat pradžių jų labai nemėgau. Tyčia ar netyčia neretai užmiršdavau o jei ir "neužmiršdavau" tai tikrai turiu gebėjimą suskaičiuoti iki 30 per 15 sekundžių. Daugiau domintis bėgimu, šis sportas kėlė vis daugiau žavesio būdamas ne šiaip pasibėgiojimas, o kaip svarbus žmogaus evoliucijos etapas. Šalia šios didingos istorijos vis kirbėjo mintis: "Argi tie senovės žmonės darė tempimo pratimus? Vargu.... T.y. esu 99% tikra kad tokių pratimų nedarė: nestovėjo parimę prieš medį ir neskaičiavo iki 30."

Visgi tempimo pratimų nemečiau ir juose atrasti žavesio padėjo Joga. (Ir tik dar vėliau atradau labai įtikinantį ir motyvuojantį paaiškinimą kodėl bėgikams tampytis būtina).  Pirmą kartą Jogos centre apsilankėme pasinaudoję nemokamomis "Nuo sofos" projekto pamokomis. Čia atliekant tempimo pratimus tikrai neskaičiuoji ir nelauki kada jį baigsi (kaip kad bėgdamas nelauki kada baigsi tą terniruotę), išmokė puikių atsipalaidavimo pratimų.

O kas ta Joga? Iš kur ji kilusi? Kodėl jos asanos tokios ir ne kitokios? Šie klausimai pradėjo kilti tuomet kai Joga (asanomis) pradėjau nuoširdžiai žavėtis. Iš pradžių užteko mokytojų pasakojimų, kad Joga labai sena sistema, datuojama kelis tūkstantmečius prieš mūsų erą. Tikrieji klausimai pradėjo kilti po tokio nutikimo: pakeitus bėgimo techniką man kurį laiką skaudėjo įvairiose blauzdų vietose: vienų raumenų skausmą keitė kiti, vėliau įsijungė antkauliai, kol galiausiai skausmas apsistojo vienoje vietoje, apatinėje blauzdos priekio dalyje. Sumažinus kruvį skausmas aprimdavo, bet vos tik bėgdavau daugiau, iš kart gįždavo visu smarkumu. Ir tęsėsi kokius 2 mėn, kol tokioj paprastoj buitinėj situacijoj, kaip kad dėdama skalbinius į skalbyklę pritūpiau ir pajutau, kad tokioj pozicijoj labai tiksliai pratempiu skaudamą vietą. "Patūpėjimus" pradėjau kartoti reguliariai ir mano didžiam džiaugsmui skausmas išnyko! Valio!

Šį mano atradimą priminė apsilankymas kitame Jogos centre, atvirų durų dienos metu. Mokytoja parodė tokią pozą:

Ir su nusivylimu pasakė, kad nevisi žmonės (tame tarpe ir aš) ją gali atlikti taisyklingai, o ji mūsų organizmui (moterims ypač) yra be galo svarbi. Tarsi tarp kitoko paminėjo, kad svarbą įrodo tai, kad tokią pozą žmonės atlikdavo kasdien iki mūsų modernios visuomenės dienų. Kur? Na kažkur, miškely, atlikdami WC reikalus...

Pamažu man stojo prieš akis žmonių kasdienybė, kai nebuvo kėdžių, lovų ir stalų. Na jie tikrai netempė kojų pasirėmę į medį - jie tampėsi kiekvieną kartą atlikdami paprastus buitinius reikalus. O panašių "veiksmų" turi ir joga: lenkimasis į priekį, sėdėjimas ant žemės:




Už to tikrai turi kažkas slėptis, pamaniau. Kažkokia didinga asanų evoliucija. Kažin iš kur atsirado varniukas arba skėrys?  Pradėjus ieškoti informacijos internete radau tai ko visai nesitikėjau: pasirodo dauguma Jogos asanų amžius nesiekia net šimtmečio! Taip, Joga kaip filosofinis mokymas, dvasinio tobulėjimo menas įskaitant kvėpavimo pratimus, minčių koncentraciją ir meditaciją siekia 3 tūkst. pr. m.e, bet didžiosios daugumos dabartinių asanų joje nebuvo. Juk ištiesų kam praktikuoti pozą "bažnyčioje", kurią atlieki keletą kartų per dieną tualete? Ir apskritai, kėdė, didžioji mūsų sustabarėjimo kaltininkė, aktyviau pradėta naudoti tik 16 amžiuje, o iki tol tiek problemų su lankstumu, kiek turime dabar, neturėjo kilti.
Taigi, pasak Mark Singleton, dabartinės asanos su tikrąja Joga nelabai ką turi bendra.

Ištiesų asanų pradininku galima vadinti daną Niels Bukh, kuris apie 1915m sugalvojo pratimus norėdamas pratempti raumenis, nes po ilgo ir monotoniško darbo ūkyje jie sustingo ir sutrumpėjo. Pavadino juos "pirmykšte gimastika" (primitive gymnastics). Tokį pavadinimą davė nes tikėjo, kad būtent kultūrinis išsivystymas privedė prie tokios kūno degeneracios, su kuria pirmykčiai žmonės nebūtų susidūrę. Į šią gimanastikos sistemą dėmesį ypač atkreipė danų armija, kuri savo karius pasiuntė į gimanstikos kursus. Pats Niels Bukh keliavo po pasaulį ir rengė savo gimastikos parodomasias programas. Panašiu būdu šie pratimai atkeliavo ir į Indiją, kur čia kaip ir visame pasaulyje buvo prasidėjus fizinės kultūros karštinė.  Niels Bukh pratimai (o juose buvo ir energinų judesių, šuoliukų) susiliejo su vietinėm disciplinom, kaip pvz imtynės. Žmonės tikėjo, kad tik fiziškai stipri tauta gali atsilaikyti prieš kolonistus Britus ir jiems pasipriešinti. Šių pratimų mokytojai keliavo per šalį pridengdami Jogos guru, kad išvengtų akylos valdžios akies.Jie mokė raumenų stiprinimo ir kovos pratimų galimus revoliucionierius. Ilgainiui pratimai evoliucionavo į asanas ir tapo tikra Jogos dalimi. Vis naujos asanos atsiranda nuolatos. Pasak Mark Singleton Indijoje iki šiol asanos nėra tokios populiarios kaip vakaruose, ir dauguma Indijos Jogos centrų asanų pamokas skiria būtent vakariečiams Jogos piligrimams patenkinti.

Turiu pripažinti, kad ši nuomonė gana kontraversiška ir dar nėra visuotinai priimama. Tačiau tol, kol neradau kito konkretaus paaiškinimo, aš ja visiškai tikiu. Man jau neužtenka pasakymo, kad Joga tokia sena, kad niekas neužrašė asanų gimimo. Kažkaip visa kita užrašė, o didžioji dalis asanų tiesiog praslydo? (Lotoso poza irgi yrs asana ir ji tikrai senosios Jogos dalis, pagrindinė meditacijos poza).  Žmonės yra smalsūs. Jei sugebėjo apirėpti "vietines" galaktikas, kodėl negali atsekti asanų, asiradusių palyginti ne tokioje senoje praeityje?

Ar šis atradimas supurtė mano "tikėjimą" Jogos asanomis?  Veikiau priešingai. Yra laikas griauti ir laikas statyti. Ypač jei tas naujas pastatas puikiai funkcionuoja. Bent jau šiuo metu neketinu praktikuoti kitų Jogos dalių apart asanos, nes pats bėgimas puikiausiai atstoja tą pačią meditaciją (meditacijoj svarbu suvaldyti mintis, o bėgant ilgus atstumus nori nenori tų pašalinių minčių nebelieka, nes įvargę smegenys nebeužsiima niekuo kitu apart judesio ir kordinacijos valdymo). Gaila vienintelio dalyko, kad daugelis Jogos mokytojų gan kreivai žiūri į bėgimą (ir visą kitą sportą), kaip į kokį "velnią" trumpinantį raumenis ir sausgysles. Tačiau aš labai pritariu Jono Girskio nuomonei, kad sveikos sausgyslės ir raumenys turi būti tamprūs. Nei per daug įtempti,kaip pas dažną bėgiką mėgėją, nei pernelyg ištampyti kaip pas mūsų Jogos atsovus.

Jogos asanos tikrai nėra vienintelis būdas prasitempti, tačiau nuoširžiai patariu bent susipažinti su jomis ir būtinai Jogos centre. Tai galima padaryti nemokamai, nes Jogos centrai dažnai siūlo nemokamas pamokas "apsižvalgymui" arba atvirų durų dienas. Aš irgi pradėjau nuo nemokamų pamokų su projektu Nuo Sofos. Patys Jogos centrai yra gana skirtingi. Vieni labiau "religiniai", kiti išties atviri visiems, aktyviai nieko neperšantys ir nereikalaujantys.

Jei trūksta motyvacijos lankstumo ir tvirtumo pratimams reguliariai atlikti, labai padeda tikslo nusistatymai, pvz: atsistoti ant galvos (padės sustipritni viršutinę nugaros dalį ir pečius. Jau pakeliui.), pasilenkus nesunkiai padėti delnus ant žemės(pasistūmėjau beveik per pirštų ilgį), ir gražiai atsitūpti (nepasvirus į priekį), padėjus kulnus ant žemės kaip tikras bušmenų bėgikas.



3 komentarai:

  1. Sveiki,

    joga yra puiku, taip pat plaukimas, dviračiai, šaudymas, šachmatai... (kiekvienas gali įrasyti pagal savo norus).
    Dabar po žiemos norėčiau pradėti daryti bent paprasta mankštelę, prisispaudimai, prisitraukimai, pasilankstymai.
    Joga dar toli, toli. Čia iškyla laiko klausymas, fizinis aktyvumas yra gerai, dar yra ir kiti aktyvumai.
    Jei nori rezultatu, fizinis aktyvumas progresuoja - kam geometrine, kam aritmetine progresija. Nesiplėsiu.
    Sėkmes Amsterdame, ir pamatyti, ir pabėgioti.
    Sveikatos ir laimingai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerai yra bet kuri sporto šaka, tačiau derinti viena kitą papildančias sporto šakas yra dar geriau :) Mano nuomone bėgimas, lankstumo ir jėgos pratimai yra vienas kitą papildantys, o pvz dviračiai ir bėgimas - tam tikra prasme lygiagretūs. Jogą šiuo atveju priskirčiau lankstumui, tačiau iš jos reikia mokytis ne KIEK pasilenkti, bet KAIP. Šiuo atveju ji tikrai pritaikoma kiekvienam. Tačiau turint kažkokių rimtesnių problemų tikrai ne visas asanas galima daryti.
      Sutinku, kad joga tikrai ne vienitelis būdas lankstumui palaikyti ir ugdyti, bet jis man patiko, todėl norėjau pasidalinti ir su Jumis :)

      Dėl laiko paskirstymo tai tikrai gali būti neišsemiama tema su nuoskaudų liūnu. Deja taip. Tačiau kad ir kiek jo turėtume skirto būtent sportui, galime jį pavadinti 100% ir vėliau skirstyti:

      100% bėgimui;
      Arba
      80% bėgimui;
      10% lanktumui;
      10% jėgos pratimams.
      Arba
      50% bėgimui;
      50% dviračiams;

      Variacijų kiekis begalinis :)

      Panaikinti
  2. Kaip rašo protingi žmonės, kad bėga ne tik širdis, mankstos ar jogos
    būtinybe jau yra įrodyta.
    Įdomu, kiek aš prisitrauksiu dabar? Turbūt dvigubai mažiau negu rudenį, bet apie tai geriau patylėti.

    Truputį pasvajokime.
    Penkios minutės nuo kiekvieno namų yra nemokamas baseinas.
    Penkios minutės nuo kiekvieno namu yra nemokama sporto salė ar maniežas.
    Žiemą kiekvienam rajone yra šildoma trasa n kilometrų.
    Šiandien plojausi antrą kartą šią žiemą, kas nelabai nudžiugino.
    Žiemą žmogui šalta-prašom į sporto salę, jei jis nori būti gryname ore-prašom netoli šildomas bėgimo takelis.
    Ar mes judame ta kryptimi? Dar ne.
    Remiamas profesionalus sportas, o paprastų žmonių sportas?
    Koks santykis profesionalių sportininkų ir paprastų žmonių.
    Žmogaus sveikata grynai jo asmeninis reikalas.
    Taip neturetų būti.
    Atsiprašau, sumaišiau miestus, nors jie ir netoli.
    Tai sveikatos ir laimingai.

    AtsakytiPanaikinti