2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Ilga, ilga žiema arba ką naujo sužinojau apie bėgimą











Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad buvau sugalvojęs kitokį straipsnio pavadinimą – „Pasiruošimo Roterdamo maratonui apžvalga“. Tačiau nebus jokio Roterdamo, taigi straipsnio pavadinimas irgi turėtų būti kitoks. Atvirai sakant, dar naiviai tikiuosi, kad gal viskas yra ne taip kaip man atrodo, ir man pavyks subėgti Olandijoje, todėl palieku simbolinę 5 % vilties tikimybę. Nors žiūrint iš šono turbūt atrodau taip pat juokingai, kaip Lietuvos futbolo rinktinės sirgalius, kiekvienais metais ištraukus burtus kalbantis apie kažkokius istorinius šansus šalies rinktinei patekti į pasaulio futbolo čempionatą. Kadangi įvykius futbolo arenose jau seniai sugebu vertinti blaiviu protu, smagiai pasijuokiu iš naivuolių užsidėjusių „vilties akinius“ – ne Lietuvos rinktinė ir šį kartą į pasaulio futbolo čempionatą nepateks, ir neturi jokių šansų, absoliučiai jokių, taškas. 

Dabar turbūt pats esu naivuolis, vis dar besiviliantis bėgti Roterdame. Nors protingam žmogui matyt tokie klausimai nekiltų, bet aš dar nepatyręs, man tai tik antroji bėgimo žiema. Atvirai sakant viskas nėra taip blogai, tiesiog susirgau ir tiek. Nebėgu jau  8 dienas, pavargstu lipdamas laiptais, tai apie kokį maratoną galima šnekėti? Atvirai sakant, jeigu ne kažkoks š.. įsimetęs į bronchus, tai dar realiai tikėčiausi subėgti, bet kiek skaitinėjau internete, tai bronchai yra rimtas dalykas ir kol iš jų liga nepasitraukė 100 % apie jokį sportą negali būti net kalbos, nes vietoj poros savaičių „setback‘o“ gali greitai pasigauti pora mėnesių „setback‘ą“.. 

Man tai jau antras atkritimas šiame treniruočių cikle, todėl akivaizdu, kad čia jau yra ne atsitiktinumas, o dėsningumas. Galėjo būti ir trečias setback‘as, buvo labai rimtai įsimetęs skausmas į raumenį kurio pavadinimas - extensor digitorum longus. Tačiau nuo traumos išsisukti pavyko, o skausmo priežastis iki šiol liko neaiški. Įtariamųjų daug: trailiniai batai, ledas, maniežo viražai, per didelis krūvis. Kas iš jų kaltas panašu, kad šiemet jau nebesužinosiu. 

Taigi gavosi kaip gavosi. Besiruošdamas Roterdamui planavau pakelti kilometražą 20 % ir rodos sekėsi gana gerai. Aukščiausioj stadijoj tris savaites bėgau po 100 km ir organizmas su kilometražu tvarkėsi kuo puikiausiai. Pirmą kartą treniruočių programoj nelaukiau „taperio“, nes kūnui 100 km atrodė pats tas. Buvo kelios itin sunkios treniruotės, kuomet bėgau 35 km, tačiau atkritimas įvyko tada kai įžengiau į taperio stadiją ir ėmiau mažinti krūvius. Absurdas. 

Bet gana čia skųstis! Straipsnis ne apie tai. Juk reikia kažkuo naudingu su bėgikais pasidalinti. Paskutiniu metu internete pasirodė labai daug straipsnių su gausybe patarimų norintiems bėgioti. Kartais užmetu akį į komentarus. Be daugybės nesąmonių kurias ten galima perskaityti, visuomenėje yra paplitusi nuomonė, kad bėgioti nereikia mokytis. Tiesiog imi ir bėgi. O taip! Kai perskaičiau kelias rimtas knygas apie bėgimą, galvojau, kad jau gana daug žinau ir po truputi bėgimas teorijos prasme darysis nebeįdomus. Nieko panašaus! Apie bėgimą vis dar sužinau daugybę naujų dalykų, ir naujienų srautas anaiptol nemažėja. 

Kai kurie iš blogo skaitytojų galbūt galvoja, kad kaip mėgėjas aš esu gana greitas bėgikas. Nieko panašaus! Skaitau tyrimo atlikto pas Ramoną ataskaitą: „stebimas reliatyviai mažas bėgimo greitis prie aerobinio ir anaerobinio slenksčio ribos .... to priežastimi gali būti nepakankamas specifinio darbo krūvis, t.y. tempinės ir intervalinės treniruotės .... Taip pat mažo greičio priežastimi prie anaerobinio slenksčio gali būti ir kiti veiksniai – neefektyvi bėgimo technika, raumenų – skeleto sistemos neparengtumas ir pan“. Va taip vat! Pagal ataskaitą esu neekonomiškas bėgikas, t.y. deguonies susiurbiu 20 % daugiau nei reikėtų. O visuomenė sako, kad bėgti nereikia mokėti! Jau šiandien žinau net 7 savo fiziologinius trūkumus ir 4 bėgimo technikos trūkumus, dėl ko švaistau deguonį. O kad taip bent pusę jų eliminuočiau! Čia bus vienas iš vasaros užsiėmimų. 

Antras dalykas ką sužinojau, kad bėgikams privalu profilaktiškai darytis masažą. Ir po velnių masažuotis skauda :D Kai pirmą kartą išsitiesiau ant gulto, masažistė pasakė, kad jaučiasi kaip kad masažuodama... stalą. Va taip va raumenys sustingsta per porą metų, o po to jau lauk traumų. 

Kita pamoka, kurią išmokau, yra ta, kad žiema yra žiema ir nereiktų tokių krūvių duoti žiema, kokius gali bėgti vasara. Be to, kad per sniegą ir šaltį bėgti organizmui yra didesnis stresas, jis ir taip žiemą yra nusilpęs, nes vitaminų ir saulės gauna mažai, kokybiškai maitintis yra sunku, todėl atitinkamai reiktu ir krūvius koreguoti. Taigi paliekam savo ego už durų. O iš savo skaudžios patirties nusprendžiau, kad pernelyg rizikingą pavasarinį maratoną vakarų Europoj bėgti. Pinigų sumoki daug, o rizika, kad nepavyks subėgti apskritai arba nepavyks tinkamai pasiruošti – didelė. Pats jau svarstau planą B – galbūt vėl į Rygą šausiu. 

Šį kart tiek žinių. Džiaukimės artėjančiu pavasariu, laižykimės savo žaizdas ir ruoškimės naujiems startams. O aš važiuoju į Olandiją naujų batų už „teisingą kainą“ pirkti. Iki.  

19 komentarų:

  1. Užuojauta dėl bronchų. Galiu bent solidarizuotis per šį reikalą, nes žinau kaip nepakenčiamai sunku kartais yra... nebėgti.

    Dėkui už įrašą ir gerų ateinančių finišų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laikykis, Mariau. Užuojauta.

    Kas link pavasario maratonų vakarų Europoje, to neišvengsi jei nori bėgti du maratonus per metus. Vienas iš jų - pavsarinis - nori nenori turės būt kažkur Europos vakaruose, nes šitam gale a) yra per šalta, b) niekas nevyksta tokiu metu.

    Ryga yra problematiškas maratonas nes vyksta liepą, kai gali būt tragiškai karšta. Be to, prabėgus liepą, liks per mažai laiko pasiruošti tikrai metų "highlight" renginiui kur nors rudenį. Taigi jei nori bėgt daugiau nei vieną maratoną per metus, Ryga ne pats protingiausias pasirinkimas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Martynai! Ryga vyksta gegužės mėnesį, šiemet bus 05.19. Praeitais metais ten bėgau, tai iš tikro buvo labai karšta, bet gal ne kiekvienais metais taip? Iš pigesnių artimųjų maratonų dar yra balandį Lodzėje ir Krokuvoje. Bet nei apie vieną kol kas atsiliepimų nežinau.

      Panaikinti
  3. Lodzes maratone 2012m lijo ir vejas saltoka buvo o Krokuvos super dar Varsuvos naujas

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iš tokių "patogesnių" maratonų man atrodo Stockholmo maratonas birželio 1 d. Na, gal tik brangiau su pragyvenimu nei koks Paryžiaus maratonas, bet kitą sezoną, jei galutinai nesugriūsiu, norėčiau subėgt būtent Stockholme. O šiaip gaila kad taip... Žiūrėjau neseniai tokį olandų filmą "Maratonas", tai ten visas veiksmas vyksta Roterdame. Žiūrėjau ir galvojau, kaip smagiai bėgsis jums ten... Betgi Dovilė bėgs? Dainius |SD|

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie Stokholmą aš irgi galvojau, bet kai pamačiau kainas - praėjo noras. Šiaip kažkuo labai patrauklus miestas:) Dovilė truputi vargsta su koja, bet debiutas turėtų įvykti. Aš irgi dar neiškėlęs baltos vėliavos, sportbačius kraunuosi į tašę ir viliuosi, kad gal pavyks. Gaila, kad tik laiko gero parodyti nebeturiu galimybių..

      Bloge rašiai, kad ir tave nukirto kažkoks brudas (itariu gali būti tas pats kaip ir man). Kaip gydaisi?

      Panaikinti
    2. Gydžiausi nebėgdamas ir visaip saugodamasis skersvėjų bei vaistais (acc ir pan.), karštom arbatom, kvėpavimas garais, karštom voniom ir pan. - bobučių receptais. :-) Ir jau lyg ir pabaiga - dar pakosėju, bet gi kiekvieną pavasarį taip.O pats bėgsi, jaučiu.

      Panaikinti
    3. Bobučių metodai:) Aš irgi taip pat gydausi. Gydytoja man bando įpiršti antibiotikus, bet kratausi, nes tada jau tikrai nebėgčiau.. Aišku darau viską, kad Roterdame startuočiau, bet deja ne viskas nuo manęs priklauso..

      Panaikinti
  5. Aš vis nesuprasdavau kaip jūs turit tiek entuziazmo (keli blogeriai) ruoštis pavasariniams maratonams kai lauke tokie šalčiai.. Plius nesveikai slidu.. Aš vien stengdamasis neužmiršt bėgimą sugebėjau susirgt ir kosėt dvi savaites. Gaila kai tiek pastangų nueina veltui. Idomu būtų, jei kitas įrašas būtų apie bėgimo techniką :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ko ko, bet entuziazmo bėgti tikrai kol kas netrūksta:) O kova su pūga teikia savotiško žavesio. Tačiau lemiamu momentu vėl gauta trauma labai palaužia morališkai.. Atsiprašau už pažadų vykdymo delsimą. Mintyse straipsnis jau sudėliotas, reikia tik reabilituotis ir rasti šiek tiek laiko įgyvendinimui. Pažadu paklusti raginimui :)

      Panaikinti
  6. Siaubingai pykau ant savęs kai pasigavau kažkokią zarazą ir nebėgau pusantros savaitės. Jau taip gerai sekėsi, taip lengvai bėgosi ir BAC - nosis iki žemės, kosuliai, čiauduliai... Dabar vėl bėgu, oras geras, balos gilios, rezultatai prasti, Kauno pusmaratoniui viso gero :( Kuo sveikatintis neįsivaizduoju, kaip apsisaugot nuo tų pavasarinių nesamonių :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiemet visi bėgikai krito kaip labai. Pradedu galvoti, kad esam "naminiai gyvūnėliai" ir organizmas nepritaikytas sportui lauke. Manau turės kokie 5 - eri metai praeiti, kol adaptuosimės..

      Panaikinti
  7. Sveiki,
    nieko baisaus neįvyko, ant pamatų uždėta dar viena plyta.

    Noriu pasigirti, kad visą žiemą prabėgiojau, aišku, ramiai,
    savo tempu. Jei skausmai, tai pamažinu truputį. Aišku, teko
    atsižymėti du kartus.

    Dėl bėgimo technikos būtų įdomu sužinoti, lauksiu straipsnio,
    bet tai matosi tik iš šalies.
    Dar norėjau paklausti apie Ramono testus, kur juos
    galima atlikti.

    Visiems pasveikti, laimingos kelionės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl Ramono pažiūrėk sporto medicinos centro tinklalapyje, turėtų būti parašyta. Testo kaina berods 250 lt. Pastato tave ant takelio, uždeda kaukę ir kankina tada :D

      Panaikinti
  8. Linkiu nepasiduoti ir startuot, kad ir nepilnu tempu! Reikia varzybu ir be PB kartais :) Ziuriu visi man pazistami begiotojai be isimciu sia ziema prasirgo. Paciam pavyko istrukti porai menesiu i Ispanija, bet grizus i Lietuva iskart gavau snargli, nors iki Paryziaus atsigavau :)
    Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  9. O aš pirmą kartą žiemą išgyvenau neprasirgęs, o kadangi šaltieji orai man patinka labiausiai, dėl to baisiai džiaugiuosi. Beje, ar daug bus dalyvaujančių Kauno maratone šiemet?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Liga ir neadekvatus jėgų įvertinimas neleido pasiekti PB. Subėgau maždaug 3 minutėms prasčiau nei Vilniuje. Įspūdžiud ir analizę parašysiu greitu laiku.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tikrai labai įdomu būtų sužinoti kokie tie 4 technikos trūkumai ir kaip ketini juos taisyti.

    AtsakytiPanaikinti