2013 m. gegužės 17 d., penktadienis

Sporto gėrimas. Coca-Cola?


Ne, aš tikrai nesu Coca-Colos gerbėja. Bet kai sportininkas, kuriuo labai žaviuosi, praskriejęs Vingio parke 100km įspūdingu greičiu užsivertė Coca-Colos butelį, mano "organinė" sąžinės dalis gavo smūgį į paširdžius. Visada kur kas patrauklesnė idėja buvo apie bėgikus tokius kaip P. Silkinas su šermukšnio uogom, pušų spyglių arbata ir česnakais, Tarahumarai su  chia sėklomis arba Lance Amstrong su savo brokoliais (kai skaičiau jo biografiją, dar nebuvo žinoma ką jis dar vartojo šalia tų brokolių).

Bet grįžkim prie Coca Colos. Visgi šį daiktą reikėtų gerbti už jo panaudojimo galimybių spektrą:
  • Kaip tualeto valiklį;
  • Kaip "dezinfekcinę" priemonę važiuojant į trečio pasaulio kraštus kai negali vartoti alkoholio;
  • Kaip plaukų dažų nuėmėją po nevykusio bandymo;
  • Kaip sportinį gėrimą.
Kas daro šį gėrimą tokiu plačiai pritaikomu?

Sudėtis:
  • Gazuotas vanduo;
  • Cukrus (sacharozė arba kukurūzų fruktozės sirupas, priklausomai nuo gamybos šalies);
  • Kofeinas;
  • Fosforo rūgštis;
  • Karamelės dažiklis (E150);
  • Kiti priedai; 

Iš tiesų nemažai nuopelnų būtų galima priskirti fosforo rūgščiai. Pramonėje ji naudojama rūdžių valymui nuo metalų, yra sudėtinė dalis buitinės chemijos produktuose, stomotologijoje  - dantų apnašų nuėsdinimui prieš plombuojant. Farmacijoje ši rūgštis kartu su dideliu kiekiu cukraus naudojama gaminti nereceptinius vaistus nuo pykinimo (!).

Coca-Colai fosforo rūgštis suteikia karčiai rūgštų skonį ir nustelbia cukraus saldumą. O cukraus šiame gėrime tikrai daug. Kur kas daugiau nei įprastuose sporto gėrimuose. Coca-Coloje angliavandeniai sudaro apie 11% o įprastuose sporto gėrimuose apie 5-9%. Tyrimais nustatyta, kad optimalus angliavandenių kiekis kurį organizmas gali greitai įsisavinti yra 5-9%. Jei koncentracija yra didesnė, vanduo yra imamas iš kraujo ir kitų audiniu.

Kitas labai svarbus ingredientas yra kofeinas. Iš tiesų kofeinas yra vienas iš stipriausių legalių stimuliatorių sporto varžybose. Tačiau tam, kad jis duotų didžiausią efektą, jo kiekis turi atitinkamas.

Buvo atliktas tyrimas su sportininkais (kurie nebuvo "chroniški" kofeino vartotojai) naudojant 100 ml Coca-Cola su skirtingais kofeino kiekiais 0, 22.5, 35 ir 150 mg treniruočių metu. Tyrimo metu 6 val. buvo stebimas širdies ritmas, kraujo spaudimas, gliukozės kiekis ir laisvųjų riebalų rūgščių koncentracija kraujyje.

Ir tik 150mg kofeino davė ryškų efektą: net 22% padidino laisvųjų riebalų rūgščių (energijos šaltinio gauto iš riebalų) kiekį kraujyje. Mažesni kiekiai (22.5 ir 35 mg) šių rūgščių padidino apie 6%, o nevartojant kofeino, šių rūgščių kiekis liko pastovus. (Tradicinėje Coca-Coloje yra  apie 30 - 45 mg/ 150ml). 

Per 6 val. gliukozės kiekis kraujyje tolygiai krito naudojant 0, 22.5 ir 35 m. Tačiau naudojant 150mg jis šiek tiek pakilo! Atrodo kad vartojant reikiamą kofeino kiekį stimuliuojama dviejų hormonų: epinefrino ir norepinefrino gamyba - kurie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Dar stebino tai, kad kofeino kiekis neturėjo pastebimos įtakos širdies ritmui, visgi kraujo spaudimas buvo didensis prie didesnio kofeino kiekio.

Kofeinas valdo! Tačiau kaip su skysčių šalinimu? Pasirodo ši problema atakuoja tik tada, jei kofeiną vartoji be fizinės veiklos. Organizmo skysčiai prarandami tuomet, kai keliama kūno temperatūra ir širdies ritmas. Sporto metu kai kūnas apšilęs kofeinas tokių pasekmių nebeturi.

Visgi grįžkim prie Coca-Colos. Apibendrinant atrodo, kad lyginant su tikrais sportiniais gėrimais Coca-Cola turi pernelyg daug cukraus, kad organizmas jį tinkamai išnaudotų ir per mažai kofeino, kad efektas būtų tikrai pastebimas. Papildomai jis yra gazuotas, pilna visokių dažiklių ir kitų neaiškių ingredientų. Kaip sportinis gėrimas jis stokoja elektrolitų. Ir visgi net elitiniai sportininkai paskutiniam varžybų etape renkasi  būtent Coca-Cola . Gal čia visgi verta prisiminti tuos vaistus nuo pykinimo? Net mano pirmojo maratono metu pykinimas nuo geliukų tapo gana rimta problema. O ką jei 100km?

2 komentarai:

  1. Sveiki,

    nesu nusiteikęs prieš Coca-Colą. Ypač varžybų metu, ar po. Atsistatymui. Po truputį, jei nėra neigiamų pasekmių. Kasdien gerti ir daug, ypač dėl didelio cukraus kiekio, manau, nelabai.
    Šiaip mano pilvas jautrus, tai nevalgau prieš ir varžybų metu. Tik pageriu.
    Ar jūs suradote tinkamus maistelius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar neradom, bet bandysim ekpermentuoti keletą variantų. Coca-Colos rimtu sportiniu gėrimu tikrai nelaikau, bet gal galima turėti kaip atsarginį variantą, jei vėl pykins nuo kitų :)

      Panaikinti