2014 m. rugpjūčio 9 d., šeštadienis

Long run'as

Long run (ilgasis bėgimas, lt.) yra vienintelė treniruotė, kurios negalima praleidinėti, jeigu norite įveikti maratoną. Tempinukai, intervalai ir kitokios išmonės tėra papildomos treniruotės pamišėliams norintiems įveikti maratoną kaip galima greičiau. Long run‘as yra skirtas visiems, tai svarbiausia treniruotė. Pagal maratono klasikinę teoriją, tai yra bėgimai ilgesni nei 25 km. Nors mano manymu kilometražas nėra visiškai objektyvus mato vienetas (tarkim pabandykite nubėgti Sapieginėje 30 km ir suprasite, kad 40 km plente yra vienas juokas), tikslesnis mato vienetas būtų bėgimo trukmė. Ji parodo kiek laiko tavo širdis praleido dirbdama nustatytu intensyvumu (aš per long run‘us stengiuosi laikyti pulsą 75 – 80 % nuo maksimalaus). Visgi long run’as turi vieną didelį nepatogumą – jis dažnai būna nuobodus. Ypač kai jis yra tikrai ilgas, tarkim3 val. Tačiau long run‘as gali būti labai smagus užsiėmimas ir nuotykis kartu! Man pavyzdžiui tai yra viena smagiausių treniruočių. Taigi pasidalinsiu savo sėkmės istorija.

Ką daryti, kad long run‘as nebūtų nuobodus:

1. Nebūkite žiurkėnai! Didžiausia klaida, kurią galima padaryti - bėgioti long run’ą ta pačia trasa. O jeigu long run’ą bėgiojate Vingio parke, tai iš viso reikia rimtai susirūpinti! Taip galima nužudyti bet kokią motyvaciją! Long run’as yra skirtas pažinti miestą, aplankyti vietas kuriuose niekada nesate buvę! Aš bėgdamas long run‘ą galvoje susidėlioju vietas kurias norėčiau aplankyti ir įvairiais maršrutais (improvizuodamas) bandau tuos taškus sujungti. Jei tenka bėgti mišku, būna, kad ir paklystu, tuomet long run‘as įgauna tikrąjį savo adventure žavesį. Niekada negalvoju, kad privalau nubėgti būtent 28 ar 32 km, bėgu tiek kiek išeina, jeigu matau, kad gausis per ilgas maršrutas, kokį kampą nukertu, jeigu per trumpas, kokį vingį pridedu. Svarbiausia improvizacija.

2. Apsirūpinkite tinkamai vandens atsargomis. Jeigu nuspręsite bėgti long run‘ą vadovaudamiesi pirmo punkto principais, tikrai nenorėtumėte patirti būsenos, kai jums baigėsi paskutinis vandens lašas, o iki namų liko 15 km. Priklausomai nuo temperatūros reiktų skaičiuoti bėgimo valandai nuo 0,5 iki 1,0 l vandens. Kai karštą vasaros dieną leidžiatės į 3 valandų kelionę, pageidautina, kad ant jūsų kabėtų 3 l vandens.

3. Gera kuprinė išsprendžia visas problemas. Adventure tipo long run‘uose privalote galėti patys savimi pasirūpinti visą laiką. Aš nežinau jokio kito sprendimo kaip tik gera kuprinė, pageidautina „liemenės tipo“, gerai priglundanti prie kūno. Kuprinėje turi būti: reikiamas kiekis vandens (arba elektrolitų, energetinio gėrimo, priklausomai nuo to ką naudojate), energijos „užtaisas“ (geliukai, bananai, džiovinti vaisiai ar pan.), telefonas ir koks 20 lt, (jeigu bus šakės galėsit taksi išsikviesti), striukė nuo lietaus ir tualetinis popierius (maža kas).

4. Jeigu bėgiojate su muzika, tai long run‘as yra puikiausias metas perklausyti negirdėtus albumus. Tarkim paskutinį kartą bėgdamas long run‘ą klausiausi vien tik prancūziškos muzikos.

5. Kai pamatysite ką nors gražaus ar įdomaus, tiesiog sustokite ir telefonu atlikite keletą nuotraukų. Juk long run‘as yra tam tikra pažinimo forma.


6. Patarimas nebėgiojusiems kalnais: jeigu užsirausite ant kalno (kalbu ne apie tokias nesąmones kaip Narbuto kalnas – nes nėra ten jokio kalno!, galite užsirauti ant tikro kalno) nebandykite herojiškai jį šturmuoti! Nulaužus save kalnuose, gali prireikti taksi pagalbos. Aš laikausi taisyklės, kad bėgant į kalną pulsas neturi pakilti daugiau kaip 10 – 15 tvinksnių. Jeigu pakilo - keliauk pėsčias. Nebent būtum ultra. Bet jeigu esi ultra, tikrai nemanau, kad skaitai šitą postą :) 

4 komentarai:

  1. užskaitau, geri kaip kupranugaris, bet kam tau ta striukė kuprinėj?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man didziausias long run trukumas yra laikas. Gaila, bet turiu dantim ir nagais issiplest tas dvi valandas is seimos gyvenimo. Nuosirdziai pavydziu galimybes leistis i 3 valandu kelione kiekviena savaite. Uztat labai branginu ta laika, kuri is seimos gaunu sportui, ir jo nesvaistau begimui/ejimui po pelkes, uzzelusias pievas ir kitoki lietuviska traila.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramunai,
      prasminga yra tai kai mus daro laimingus. Vieni patiria laimę matydami mažėjantį skaičiuką prie PB, kiti grybaudami miške, treti bėgiodami po trailą, o ketvirti stebėdami spektaklį. Pats puikiai žinai, kad aplinkui yra daugybė žmonių, kurie pasakys, kad tavo treniruotės yra beprasmis laiko švaistymas ;)

      Panaikinti
    2. Ramūnai, nereikia pavydėti galimybės dėl 3valandų kelionės kiekvieną savaitę. Aš turiu tokią pačią problemą, kuri sprendžiama labai paprastai - išbėgi anksti ryte ir grįžti šeimos pusryčiams. Niekas nenukenčia, na, gal tik miegi truputį trumpiau:-). Bet ką reiškia kelios valandos miego palyginti su trimis valandomis miškuose...

      Panaikinti