2012 m. rugsėjo 9 d., sekmadienis

Vilniaus maratonas 2012



Tai buvo mano trečiasis maratonas. Ir vėl geriausias, ir vėl kitoks, ir vėl sukėlęs naujų minčių. Vilniaus maratono kokybė auga, nauji rėmėjai, daugiau dalyvių, „stipresnė“ atmosfera. Šį kartą treniravausi prabėgti per 03:10. Šitoks laikas atitinka 04:30/km tempą. Planas buvo toks: laikyti tempą 04:20 – 04:25/km, tai leistų tarp gaivinimo punktų sutaupyti 15-30 s, juose ramiai atsigerti ir varyti toliau. Buvau 99 % tikras, kad tokį tempą palaikyčiau 2 ratus, maždaug 70 % tikras, kad atlaikyčiau ir 3-ią ratą, ir maniau, kad yra maždaug 30 % tikimybė, kad išlaikyčiau jį ir 4-ame rate. Praktiškai pasiekiau savo planuotą laiką (preliminarus laikas – 03:10:41, tačiau nuotraukoje aiškiai matosi, kad kertu finišo liniją 03:10:00, todėl prašysiu organizatorių patikslinti) tačiau strategijos realizavimas kaip ir buvo galima tikėtis sušlubavo. Prieš maratoną labiausiai jaudinausi dėl dviejų dalykų: pirma, kad kokios kiaulės nepakištų oras (pavyzdžiui nebūtų lietaus esant 10 laipsnių temperatūrai) ir antra, tai, kad nuo gegužės mėnesio, kuomet prabėgau maratoną Rygoje, neturėjau jokių bėgimo varžybų, nei ilgų nei trumpų. Dėl to šiek tiek baiminausi, kad „ašmenys nėra gerai nusmailinti“. Nemažai kolegų pamatę kokia bus trasa, skundėsi, kad ji tikrai sunki ir netinkama asmeniniam rekordui siekti. Aš dėl to mažai sukau galvą, atsakydamas „o kada buvo lengva?“. Galų gale Rygos maratone, teko ropštis į skirtingų lygių transporto mazgą. Ir būtent čia aš klydau, trasa pateikė siurprizų, bet apie tai šiek tiek vėliau.

Oras. Rytas buvo labai šaltas. Kai ruošiausi eiti iš namų, termometras rodė vos 7 laipsnius. Tačiau atvykus į vietą, saulutė jau maloniai šildė kūną ir oro baimė kaip mat išgaravo. Pirmą ratą bėgau su pirštinėmis, vėliau jas nusimečiau ir galiu pasidžiaugti, kad šį kartą turėjau patį geriausią orą kokį tik yra tekę turėti varžybose. Jis buvo tiesiog tobulas. Maždaug 15 laipsnių, bent jau man, yra pati geriausia temperatūra varžyboms.

Bėgimas. Šiek tiek nerimavau, dėl bėgikų kamščių, tačiau čia, organizatorių raginimai užleisti greitesnius bėgikus į priekį, liko išgirsti. Taigi atsistojau per kelias eiles nuo elitinių bėgikų grupės, todėl startas buvo sklandus. Nors nemažą dalį bėgikų teko lenkti, tačiau tai nesudarė didelių kliūčių. Nusprendžiau bėgti sau patogiu tempu ir tik retkarčiais kontroliuoti kaip sekasi laikytis nustatyto grafiko. Taip ir variau porą ratų. Bėgau greičiau nei planavau, tačiau, kadangi bėgimas nebuvo labai sunkus, tai savęs dirbtinai nestabdžiau. Taip pusės maratono distanciją nulėkiau maždaug per 01:32 arba 3 minutėmis greičiau nei buvau suplanavęs. Žinant, kad tikrasis maratonas prasideda kur kas vėliau, toks laiko rezervas teikė vilčių, kad planas gali pavykti. Tačiau trečiajame rate trasa pradėjo rodyti savo dantukus, o ketvirtame jau kaip reikiant kandžiotis. Problema buvo tame, kad ruošiantis maratonui dauguma mano treniruočių vyko Vingio parke, kuriame turėjau nužiūrėjęs visiškai lygią trasą, be jokių kalniukų. Tik likus nedaug laiko iki maratono įtraukiau bėgimus įkalnėmis ir nuokalnėmis, tačiau visi intervalai, tempo bėgimai, maratono tempo treniruotės vyko lygiu paviršiumi, kur pagal ant asfalto sužymėtus brūkšnelius kontroliuodavau tempą. Taigi greitai ir ilgai bėgti įkalnėmis nebuvau pasirengęs. Ir jeigu trečiajame rate didelių pastangų dėka su jomis dar kovojau daugiau mažiau išlaikydamas tempą, tai maždaug nuo 32 kilometro pradėjo traukti dešinės kojos blauzdą, o nuo 36 kilometro ir kairės kojos blauzdą. Bėgau keistai dėliodamas kojas ir meldžiausi, kad nesurakintų raumens, tada jau būtų šakės. O tokį vaizdą priešas save išvydau 41 – ame kilometre kai prieš mane bėgančiam jaunuoliui nuovargis sutraukė kojos raumenį ir negailestingai paguldė ant asfalto. Nežinau kaip jam sekėsi iki finišo nusigauti. Džiaugiuosi, kad mano kojos atlaikė, nors į finišą įbėgau skausmo perkreiptu veidu. Įkalnėms nepritaikyti raumenys neleido pasiekti geresnio laiko, nors energetiniu požiūriu maratonas gavosi puikus. Legendomis apipinto 35 – o kilometro nebuvo. Pete Pfitzinger rašė, kad teisingai treniruojantis ir tinkamai ruošiantis maratonui „35 – asis” kilometras vis labiau tolsta, kol galiausiai visai išnyksta. Nebelieka jokios „sienos“ ir kitų dalykų. Didelės dehidratacijos, vėsaus oro ir tinkamos skysčių naudojimo strategijos dėka, pavyko išvengti, todėl pirmą kartą silpniausiąją grandimi tapo raumenų ištvermė. Ypač sunku buvo bėgti Neries pakrante, kur be nuobodžios įkalnės teko kovoti su stipriu priešpriešiniu vėju. Manau papildomą krūvį raumenims davė ir bėgimas išsikraipiusiu grindiniu, dėl ko jiems teko labiau įsitempti siekiant palaikyti stabilumą.

Atradimai. Bene įdomiausias atradimas man buvo tai, kad įžvelgiau „individualių treniruočių“ pranašumą prieš grupines. Daug kas akcentuoja, kad grupinės treniruotės yra geriau, nes atsiranda papildoma motyvacija. Ko jau ko, o motyvacijos man netrūksta. Netgi įžvelgčiau tame pavojų. Padidinta motyvacija galėtų mane privesti prie persitreniravimo. O šį kartą bėgdamas pastebėjau, kad mano tempas visiškai nepriklauso nuo to ar aš bėgu grupėje ar ne. Ta prasme bėgti vienam psichologiškai man nesukelia jokių problemų, nei 15 –ame, nei 35 – ame kilometre. O su vienatve bėgant maratoną susidurti tenka dažnai.

Padėkos ir džiaugsmai. Tokio rezultato nebūčiau pasiekęs be Dovilės pagalbos. Ji, kaip ir Rygoje, buvo pagrindinė mano pagalbininkė ir palaikytoja. Tradiciškai per bėgimus mane palaiko ir Vaičiaus žmona Dalia, (dar ir nuotraukų kartais padaro). Su pačiu Vaičiumi visada smagu persimesti keliais žodžiais, kuris nuolat trykšta entuziazmu. Šį kartą trasoje palaikė Dovilės tėvai, pusseserė Indrė, kuri prabėgo pusmaratonį, bei jos tėvai, Mončius. Kaip visada nuostabūs savanoriai bei žiūrovai (jau pripratau prie to, kad jie visada su savimi atsineša gerą nuotaiką). Maloni staigmena buvo kai po varžybų mane užkalbino nepažystamas mūsų su Dovile blogo skaitytojas. Man tai jau trečias toks kartas. Džiugu, kad rašome ne tik sau, bet ir kiti randa kažką vertingo ar įdomaus.

Planai. Šį kartą maratonui ruošiausi pagal 12 savaičių programą. Treniruočių metu nubėgau 830 km arba maždaug 69 km per savaitę. Nepaisant to pamačiau, kad toks kilometražas yra šiek tiek per mažas. Planuoju modifikuoti savo programas ir padidinant kilometražą apie 15 %. Kitais metais norėčiau vėl nubėgti du maratonus. Greičiausiai vienas jų vėl bus Vilniuje, o kur kitas dar nežinau. Gal būt Prahoj?







17 komentarų:

  1. Trečias maratonas, laikas 3:10, fantastika! Per metus laiko 27min progresas, super gerai. Jau netoli ir Bostono kvalifikacinis laikas :)

    Aš prabėgau savo pirmaji - 4h ir kelias min. Tikrai daug naudingos informacijos pas jumis bloge prisiskaičiau, ačiū.

    Linkiu lengvos reabilitacijos ir gerų startų.

    (tas kuris užkalbino jumis po varžybų)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaunuolis, Mariau! Bėgimo rungtis Ironman'ui - paruošta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Andriui,

    kai prieš metus prabėgau maratoną per 03:37, galvojau, kad turiu labai mažai rezervo kur tobulėti, pasirodo smarkiai klydau :) Linkiu tau irgi atrasti neišsemtas savo galimybes :) Džiaugiuosi, kad radai naudingos informacijos šitam bloge ir tikiuosi, kad tave irgi užkabino maratonai ir pirmas nebus paskutinis :)

    Laurynai,

    gal gali ką nors dėl plaukimo rekomenduoti? Jaučiu, kad šitoj vietoj manęs laukia ilgas darbas..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau, Mariau, ką būtent norėtum, kad rekomenduočiau, bet pačioje pradžioje, svarbiausia, kad būtų įgyjami tinkami plaukimo pradmenys, ant ko vėliau būtų galima "statyti" ir visa kita. O savarankiškai išmokti taisyklingai plaukti yra kur kas sunkiau padaryti nei su specialisto pagalba. Tokiu būdu, galima sutaupyti ir laiko ir pastangų.

      Panaikinti
    2. Tai va tame ir bėda, kad nežinau kur gerą specialistą rasti.. Gal sakau, ką nors pažįsti Vilniuje?

      Panaikinti
    3. Deja, nežinau.. Bet jei kils kokia mintis - pasidalinsiu.

      Panaikinti
  4. Sveikinu, Mariau, su puikiu rezultatu! :) Aš liepą užtikau šį blogą ir čia taip pat radau puikių patarimų besiruošiant pirmajam savo maratonui. Intensyviai ruošiausi nuo liepos pradžios, o laikas - 3.25.22 - kur kas geresnis, nei tikėjausi. Maniau bus kažkas fantastiško, jei prabėgčiau apie 3.30, tačiau viršijau savo lūkesčius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikinu! Įspūdingas debiutas! O kadangi tik nuo liepos pradėjai ruoštis, tai išvis kažkas nerealaus. Turėjo būti labai stiprus sportinis background'as..

      Panaikinti
  5. Sveikinimai nuo pingvinų!!!! Kiborgas čia. Labai šaunus progresas, įdomu ar pavyks iš trijų valandų išlipt? Bendroj įskaitoj berods TOP 20? Kietai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už sveikinimus! Bendroj įskaitoj esu 30, tarp lietuvių patekau į top 20, bet žinai gi vieta nieko nepasako, grynai priklauso nuo to kiek dalyvių susirenka. Tiesa nepamenu, koks tavo geriausias pusmaratonio laikas buvo, ar pavyko pagerinti?

      Panaikinti
    2. Jo. 6 minutėm gerinau. Dabar 1:45:56, buvo 1:51. Bet oficialiuose rašo 3 minutėm lėtesnį, nes startavau iš galo ir galvojau, kad pagal chipą fiksuos, o pasirodo, kad pagal šūvį....

      Panaikinti
    3. Puiku! Kitais metai debiutuosi maratone ar dar šiemet bandysi?

      Panaikinti
  6. Na taip, ruoštis pradėjau ne nuo "nulio" kaip sakant :) prieš tai bėgau du pusmaratonius, šį pavasarį (~1val.39min.) ir prieš metus, be to organizmas nuolat patirdavo sportinius krūvius, treniruojuosi ir žaidžiu mėgėjiškai futbolą bei mielai pabėgiodavau po 7-10 km keletą kart per mėnesį ;) o vaikystėje su tėčiu vos ne kas savaitę važinėdavome į mėgėjų bėgimus, tad ištverme visada pasižymėdavau, tik nuo liepos buvau sudaręs treniruočių grafiką, paskutinės ilgosios treniruotės (34 km ~2val.47 min., 37 km - ~3val 10min.) parodė, jog įveikti distanciją galėsiu padoriu laiku, tik labai bijojau "perdegti" trasoje ir pirmoje pusėje bėgti per greitai, o pabaigoje "lūžti", laimei, pavyko to išvengti :) paskutiniais kilometrais bėgant įkalnėmis jaučiau, jog bet kada gali kojas sutraukti mėšlungis, ir vėl laimei, viskas baigėsi gerai ;) bus labai įdomu sužinoti tarpinius rezultatus!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na įspūdingai nuskambėjo tavo pasiruošimo grafikas. Rimtos treniruotės, rimti ir rezultatai. Mano ilgiausi "ilgieji bėgimai", buvo 32 km, bet jaučiu,kad sekančiam maratonui įtrauksiu kokį vieną ir 35 km bėgimą. Futbolą aš irgi mėgėjiškai tebežaidžiu, bet labai sumažinau varžybų skaičių, nes esu tame amžiuje, kai traumos ima pjauti, plius bėgimas nepalyginamai daugiau duoda naudos fizinei ir psichologinei savijautai..

      Panaikinti
  7. Sveikinimai! Linkiu ir toliau taip sėkmingai ir sistemingai treniruotis!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Įspūdingas rezultatas!

    AtsakytiPanaikinti