2013 m. gruodžio 27 d., penktadienis

Vitaminas D



Vis ilgėjant tamsiam laikotarpiui pajutau, kad energija lyg ir menksta.. Lyg ir bėgti darosi vis sunkiau. Ir apsidairius aplink pastebėjau, kad ne aš viena tokia. Dauguma aplinkinių irgi panašėja į Pūkuotukus besiruošiančius žiemos miegui.

-Ar mes esam meškinai? - Ne.
-Koks bendras faktorius paveikė mus visus? - Gaunam mažiau saulės šviesos.
-Ką saulė duoda tokio apčiuopiamo mūsų organizmui?  -Vitaminą D.
- Aha!..

Knygoje Advanced Sport Nutrition rašo, kad Meksikos mieste vykusiose Olipinėse žaidynėse užfiksuotas labai aukštas pasiektų rekordų skaičius gali būti dėl to, kad tai labai saulėta vieta.

Jau seniai pastebėta kad pakankamas Vitamino D kiekis organizme būtinas gerai fizinei formai išlaikyti. 1920 metais Vokietijoje atletų naudojamos UV lempos buvo prilyginamos dopingui. (Pala, pala.. Tik neskubėkit į soliarumus. Vitamino D ten pakankamai nepasigaminsite. Soliariumuose dominuoja UVA spinduliai o vitaminas D gaminasi iš UVB)

Nors ta pati Advanced Sports Nutrition teigia, kad vitamino D trūkumas yra mažai tikėtinas, nes jį organizmas pasigamina pats, dauguma kitų šaltinių teigia ką kitą: vitamino D trūkumas kone epidemiškas. Žmonės jo stokoja dėl to, kad:

  • Mažai laiko praleidžia lauke ir UV spindulių negauna užtektinai;
  • Net būdami lauke dažnai naudoja kremus nuo saulės arba dėvi drabužius;
  • Jų gyvenamoje geografinėje zonoj saulės gaunama mažai (pvz Lietuva);
  • Net gyvendami ties pusiauju, juodaodžiai irgi gali stokoti vitamino D, nes jų oda nepakankaimai jo pagamina.
  • Nes nepakankamai gauna su maistu. (Skandinavai saulės gauna dar mažiau nei mes, bet jų mitybos tradicijose gausu riebios žuvies.)

Trūkstat vitaminui D susilpnėja raumenys, silpnėja imunitetas. Ilgai trūkstant vitamino, suminkštėja kaulai.

Reikia pastebėti tai, kad vitaminas D teigiamą poveikį darys tik tol, kol pasieksim optimalią jo normą. Kadangi tai riebaluose tirpus vitaminas, jo perteklius nepasišalins su skysčiais ir per didelis jo kiekis veiks toksiškai.

Kaip sužinoti ar mums jo netrūksta? Pasidaryti kraujo tyrimą. Deja jis nėra pigus ir Vilniaus Centro poliklinikoje kainuoja berods 50Lt 

Esant vitamino D trūkumui vertėtų pasistengti daugiau jo gauti su maistu arba naudoti vidamino D papildus.

Pagrindiniai vitamino D maisto šaltiniai yra šie:
  • riebiosios žuvys: 
  • žuvų kepenėlių aliejus;

Plačiau apie vitamino D poveikį atletams:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą