2016 m. sausio 17 d., sekmadienis

Bėgimas žiemą



Apie bėgimą žiemą yra prirašyta daugybė teorinių straipsnių, kaip reikėtų rengtis ir ką daryti, kad bėgimas teiktų malonumą, o ne peršalimą ir ilgą poilsį lovoje. Rodos perskaitai straipsnį, viskas ten išdėstyta logiškai ir teisingai, tačiau ką pačiam reikia daryti vis tiek nežinai. Viskas labai teoretizuota ir sterilu. Todėl nusprendžiau parašyti labai konkretų, sakyčiau net reklaminį straipsnį, ką aš atradau bandydamas įvairius produktus ir kas man pasiteisino. Nieko neslepiant pasakysiu, kad man bėgioti žiemą nepatinka. Kodėl? Todėl, kad tikras bėgikas mėgsta bėgimą, mėgsta judesį, dinamiką, greitį, lengvumą. Kad ir kokia tobula apranga bebūtų, niekada žiema nepatiriu tokio malonumo kaip vasara. Bėgant į Karoliniškių šlaitus slysta kojos, suplūktas sniegas gadina bėgimo žingsnį, o ledas nuolatos kėsinasi išsukti koją ar bent jau parversti ant užpakalio. O kur dar peršalimo rizika? Sušilai ir perpūtė vėjas, arba peršalai, arba prisikvėpavai šalto oro. Rizikų yra daug. Bet vienareikšmiškai galiu atsakyti, kad vis tiek geriau bėgti negu sėdėti ant sofos. Taigi pradedam nuo galvos iki kojų, tiksliau nuo kojų iki galvos, nes man taip labiau patinka.


Batai. Nežinau kaip jums, bet man žiema kojos nešąla. Naudoju paprasčiausius trailo batus, su padoriu gripu, tokius kaip inov-8 rocklite arba inov-8 x-tallon 212. To pilnai pakanka, jei nėra ledo. Jei yra ledas naudoju batus su šipukais – Salomon Spike Cross. Nepatinka man jie, tokie gremėzdiški kažkiek, bet ką padarysi.

Inov-8 Rocklite 243
Inov-8 X-tallon 212

 Salomon Spikecross


Kojinės. Visada naudoju kojines kurios užsimauna ant timpų, kad neliktų nei lopinėlio pliko kūno. Žinau žmonių kurie bėgioja plikomis kulkšnimis, bet man tas nepatinka, ir sausgyslių pašalimo rizika nemaža. Mano mėgstamiausios kojinės Inov-8 race ultra. Žiūrėkite medium ilgio.


Timpos. Naudoju apatinį termo sluoksnį Craft (internete ieškokite termino "underpants"). Puikus daiktas, beje pagamintas Lietuvoje. O ant viršaus dedu vasarines timpas. Man šitas derinys yra super. Tikrai geriau už pašiltintas timpas su pūkeliu. Apskritai žmonės Lietuvoje mėgsta savo šiknų nesaugoti ir po to pasigauna visokius šlapimo takų uždegimus. Nežinau kaip jūs, bet aš žiemos metu kojų niekada nesu perkaitinęs (priešingai nei viršutinės kūno dalies).

Craft Underpants

Helly Hansen timpos


Viršutiniai drabužiai. Esu išbandęs įvairius variantus ir man labiausiai pasiteisino toks derinys: paprasta bėgimo maikutė trumpomis rankovimės, vidurinis sluoksnis (nuostabus daiktas Inov-8 Base Elite 150 merino) ir plonas windstoperis (pavyzdžiui Salomon fast wing hooded). Esu bandęs puikią Adidas striukę kuri turi du sluoksnius savyje (šildantį ir windstoperį), bet jos klimatas tikrai neprilygsta pirmam deriniui. Waterproof striukės visiškai nepasiteisina, nemalonu bėgti ir tiek. 

Inov-8 Base Elite 150 merino

Salomon fast wing hooded


Kepurė. Naudoju pačią paprasčiausią kepurę, pvz.: Inov-8 race ultra skull. Man bėgant nereikia šiltos kepurės. Svarbu, kad kepurė garintų drėgmę.



Pirštinės. Esu išbandęs visokias bėgimo pirštines prie kurių parašyta warm ir su visomis longrun‘e nušaldavau rankas. Niekai ir tiek. Naudoju pirštines pirktas iš kalnų parduotuvės Iguana Aquatrail. Nuostabus dalykas, visai kitas bėgimo komfortas. Rankos minimaliai sudrėksta, bet nei kiek nešąla.


Buff. Man buffy yra butinas. Kitaip kaip mat peršąlu gerklę. Gero buff iki šiol neradau. Norisi išlaikyti tarpą tarp burnos ir skarelės, o tai įmanoma padaryti, tik ją kabinant ant nosies. Bet aišku ji smunka. Todėl nuolatos tenka taisytis. Bet su ja žymiai geriau nei be jos. 

4 komentarai:

  1. Man su buffu visada bėda nes po kažkiek laiko norisi nusiimti ir tada tas sušąla. O tada jau sustirusiais pirštais kol sugrabalioju suakmenėjusį buffą - nušala nosis ir žandai. Taip ir žaižiu. Reiks tobulint kažką. Gal buffas mažai praleidžia oro kad sunku pasidaro kvėpuot.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mariau, manau nepaminėjai ir dar vieno svarbaus dalyko - apatinių. Bėgdamas su timponis ar kelnėmis tiek žiemą tiek vasarą naudoju Skins kompresinius apatinius http://www.sportsshoes.com/product/ski244/skins-a200-compression-running-shorts/ Kompresija veikia puikiai. Nejaučiu nuovargio net ir po ilgų distancijų, o medžiaga puikiai garina prakaitą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Yra su tuo bėgimu žiemą visokių niuansų, ko gero, kad pagrindinis yra kvėpavimas, o po to aprangos balansas, kad nebūtų per šalta ar per šilta. Paprastai treniruotės pradžioje turi būti kažkiek šalta, nes jei bus šilta, tada treniruotės pabaigoje jau bus per šilta :). Nemanau, kad peršalimas/neperšalimas priklauso nuo spec. aprangos gausos arba kruopštaus apsimuturiavimo, nes bėgimas vis tik nėra stovėjimas stotelėje. Kojų turbūt nepavyktų nušalti netgi su visiškais vasariniais plonapadžiais. O sniegas stabdo ir ryja energiją kaip reikiant :). Paprastai bėgioju ta pačia trasa, tai įveikimo laikas ilgesnis net kai sniegas jau sumintas ir puraus sniego praktiškai nėra. O jei gerai pasninga ir takai būna nepraminti, tai lėtas bėgimas tampa tempiniu (ne greičio, o pulso prasme).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pasitepi žandukus su sviestu ar kokiu kitu riebaliuku ir nebijai žandų pašalt kai jau šaktukas gerai spaudžia:)

    AtsakytiPanaikinti