2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

Sveikatos ir proto paieškos

Maratonas bėgamas širdimi ir galva. Turbūt daugiau galva nei širdimi... O gal būt daugiau širdimi nei galva, ypač nuo 35 km.. kaip tada priversti kūną bėgti neturint aistros? O kaip neperdegti pirmuosiuose kilometruose neturint galvos? Turbūt turiu daugiau širdies nei galvos..

Savo treniruočių pradžioje padariau dauguma klaidų būdingų naujokams. Apie bėgimą nežinojau nieko. Žinojau, kad reikia turėti batus ir... reikia bėgti. Bėgau per greitai, visos treniruotės buvo vienodos, nežinojau nieko apie tempo, intervalus, recoverius, aerobinius bėgimus, treniruočių derinimą, aprangą, avalynę, mitybą, gėrimus... Tiesiog bėgau, į priekį vedė tikslas ir aistra.. Širdis buvo stipri – tikslą pasiekiau.

„Verčiau geriau, nei tobulai“. Pirmą kartą, šį devizą perskaičiau kažkuriame verslo žurnale, kuriuo vadovavosi vienas lietuvis verslininkas. Tobulybės siekimas žmogų suvaržo, jam vis dar atrodo, kad dar yra nepasirengęs, kažko neapgalvojęs, kažko nesupratęs. Kadangi kažko dar nežino, atidėlioja sprendimą pradėti, vėl atidėlioja ir... niekada nepradeda. Geriau pradėsiu iš karto, mokysiuosi iš klaidų ir eisiu pirmyn.

Esu anomalija. Žymus JAV maratonininkas Hal Higdon, šiai rungčiai parengęs ne vieną dešimtį tūkstančių bėgikų sako: praktiškai nebūna bėgikų kuriems maratonas būtų pirmoji rungtis, dažniausiai bėgikai pradeda nuo trumpesnių distancijų, ilgina jas iki pusmaratonių ir tik vėliau ryžtasi bėgti pilną maratono distanciją. Bėgikai kurie iš karto ryžtųsi bėgti pilną maratoną yra anomalija.

Kadangi nesąmonių buvau pridaręs jau nemažai, pasiėmęs tris laisvadienius savo gimtadienio proga ir nusprendžiau patyrinėti sveikatą. Pirmas dalykas sudominęs mane buvo dinaminis pėdos tyrimas. Truputi pagooglinęs sužinojau, kad šitą dalyką galima išsitirti nemokamai VCUP esančioje Winner Sport parduotuvėje. Tyrimo esmė yra paprasta: ant takelio padedamas kilimėlis su daugybę sensorių, per kurį turi perbėgti dėdamas kairę ir dešinę pėdas. Programa prijungta prie kilimėlio analizuoją kaip bėgimo metu juda pėda ir kaip kinta apkrovos atskiruose jos dalyse. Tyrimo rezultatas – kairė koja visiškai normali, o štai dešinė turi šiokį tokį plokščiapėdiškumo laipsnį, bei pronaciją (statant pėdas kulnas nėra vertikalus, o šiek tiek palinksta į vidų – būdinga plokščiapadžiams, atvirkščias reiškinys vadinamas supinacija ir būdingas aukšto skliauto pėdoms). Atsižvelgiant į tai mano batai turi būti „stability“ kategorijos. Pardavėjas, nebūtų pardavėjas, jeigu nebandytų išplauti smegenų. Šį kartą buvo: „pirk Asics arba Adidas, nes kiti batai niekam tikę, net kai kurių bėgikų labai vertinami Mizuno“. Mandagiai išklausau, grįžęs namo paieškosiu review‘ų.

Antras dalykas kurį nusprendžiau padaryti – dėl viso pikto pasitikrinti sveikatą. Lekiu į Vilniaus sporto medicinos centrą (Ozo g. 39) tikrintis širduko. Atlieku echoskopiją, kardiogramą, fizinio krūvio testą, kraujo tyrimą, matuojam pulsą ir spaudimą. Diagnozė – sportui tinkamas, širdis krūvį palaiko gerai, atsistato greitai. Dabar aš ramus, o dar svarbiau mama bus rami :) Galiu toliau ruoštis maratonui.

Begooglindamas po „stability“ kategorijos batus, randu juokingą dalyką: pasirodo aš iki šiol bėgiojau ir įveikiau maratoną su „off road“ tipo bateliais (skirti bėgiojimui miško takeliais, bet nepritaikyti asfaltui) :) Moralas – jeigu esi naujokas bėgime prieš perkant pasikonsultuok su ekspertu (ir venk konsultančių priklijuotais nagais). Mano naujas pasirinkimas ir gimtadienio dovana - Asics GEL-KAYANO 17.

5 komentarai:

  1. Šiais metais išsikėliau sau tikslą rudenį sudalyvauti Vilniaus maratone (pradžiai pusmaratonyje), tai pradėjau ieškotis informacijos apie bėgiojimą internete ir kaip tik užtikau Jūsų tinklaraštį. Todėl norėjau paklausti, ar galėtumėte parekomenduoti kokį šaltinį apie tai, kaip derėtų pradėti bėgioti ir į ką atkreiptį dėmesį visiškai žaliam žmogui. Iš karto dėkoju už atsakymą.

    P.S. Buvo tikrai smagu perskaityti Jūsų įrašus apie pasiruošimą ir pačius maratonus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikas Gintarai,
    džiaugiuosi, kad patiko skaitinėti mūsų blog'ą ir sveikinu įsijungus į aktyviai sportuojančių žmonių bendruomenę! Jau seniai kirba mintis parašyti straipsnį apie tai kaip pradėti bėgioti nuo nulio. Manau greitu laiku jis atsidurs šitame blog'e. Pirmas dalykas, ką turi padaryti, žinoma, įsigyti TINKAMUS BATUS. Tai labai svarbu. Pusmaratoniui ruoštis siūlyčiau pagal programą, todėl jeigu iki šiol nebėgiojai ar nesportavai (krepšinis, futbolas ar pan.) tavo forma turi būti tokia, kad galėtum iš karto įšokti į programą kai ateis tam laikas. Neblogas pasiruošimo programas priklausomai nuo lygio gali rasti čia: http://www.halhigdon.com/training/ Kitas svarbus dalykas - bėgiojimas turi būti malonumas. Nesistenk persiplėšti, apimtis didink palaipsniui. Ir velniop bėgimo takelius sporto klube. Jei gali bėgti lauke, bėk lauke. Nepalyginamai smagesnis dalykas. Jei nori įveikti pusmarotonio distanciją svarbiausias dalykas bus ištvermės treniruotės. Todėl nepraleidinėk ilgųjų bėgimų savaitgaliais. Sėkmės sportuojant.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, Mariau ir Dovile,

    jusu straipsniai ir istorijos ivkepiantys! :) labai smagus ir idomus jusu pasakojimai. Dziaugiuosi, kad atradau si blog'a :)

    Esu taip pat megeja begike, na, jei taip save galiu vadinti. Istorija paprasta ir trumpa - begimas visad buvo artimas sielai, taciau niekada rimtai to nepropagavau (kartas nuo karto savo malonumui) - kitas sportas ir kiti pomegiai nugalejo.

    Isvaziavau studijuoti i uzsieni ir prisiminiau begimo malonuma :) Turbut isivaizduojat, kiek klausimu man kilo, kyla ir kils del sito "reikalo" :) Taip pat uzsibreziau tiksla - pusmaratonis (nemeluosiu,jog tyliai ir apie maratona pasvajoju). Bandau ieskoti atsakymu internete, bet ju ten tiek daug ir ivairiu, kad greiciausiai, kol pats savo kailiu neisbandysi, tol ir nesuzinosi, kas ir kaip :) Batai, pratimai, kvepavimas, programa, maistas, skysciai, kruviai, traumos - norisi gi viska zinoti ir taisyklingai begioti. Buvau konsultacijoje pas ilgu nuotoliu treneri, bet per viena treniruote viska issiaiskinti buvo tiesiog neimanoma :) deja, po kolkas neturiu galimybiu daugiau treniruotis ir konsultuotis su profesionalais.
    Todel noriu padekoti jums uz patarimus ir savo patirti!
    Jusu begimo istorijos pradzia siek tiek primena maniske, todel tikiuosi, kad ateitis bus tokia pati grazi kaip ir jusiske :) O gal kada nors teks pasimatyti ir prie starto linijos ;) !

    Norejau pasiteirauti tik del treniravimosi programos - kokia ir is kur sau pritaikete? Atsiprasau, jei apie tai jau buvot rase, tiesiog nespejau dar visko perziureti ;)

    Sekmes!!

    Egle

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Egle,

      Labai džiugu sužinoti apie naujus mūsų skaitytojus :)
      Treniruočių programą susidariau pagal:
      http://www.halhigdon.com/training/51130/Half-Marathon-Training-Guide

      Į blogą įdėjau varžybų grafiką į kurias esam užsiregistravę. Tikiuosi susitikti ant starto linijos!
      Sėkmės!

      Panaikinti
  4. Sveiki dar karta :)

    dekui uz atsakyma. Grizau dar su vienu klausimu. Uzsiregistravau i Druskininku pusmaratoni, bandau susirasti tinkamiausia 8 savaiciu pasiruosimo programa. Kaip reikia elgtis pries pirmaji pusmaratoni? jei vadovausiuosi programa, 21km pirma karta iveiksiu tik "lemtingaja" diena, bet norisi startuoti jau isbandzius tokia distancija? realiai turiu dar nepilnas 10 savaiciu. Gal galetumet keliais patarimais pasidalinti :) dekui is anksto

    AtsakytiPanaikinti