2012 m. gegužės 25 d., penktadienis

Ką lietuvis žino apie maratoną?


Ką nebėgiojantis lietuvis žino apie maratoną? Tą patį ką ir Detroito negras apie Lietuvą – nieko! Na gerai, viena ausim turbūt yra girdėjęs Živilę Balčiūnaitę, jos iškovotą auksą Europos čempionate bei jį lydėjusį dopingo skandalą. Juk mes mėgstam auksą ir skandalus ar ne? Ir žinoma „tik per klaidą netapome čempionais“. Bet jeigu rimtai tai apie maratoną nežinome nieko. Juk esame „apelsinsvaidžio“ šalis. 

Tokią ironišką pradžią suteikiau šitam straipsniui dėl tų visų nesąmonių kurias teko man išgirsti per savo pirmuosius nuolatinio bėgiojimo metus. Nesitikiu, kad žmones žinos tikslų maratono distancijos ilgį – 42 km 195 m, bet vis viliuosi, kad bent minimalų supratimą turės kas tai yra. Nustebau, kad daugelis nėra girdėjęs maratono legendos, kuomet graikai atlaikė persų puolimą ir Filipidas bėgo iš Maratono į Atėnus pranešti apie pergalę. Ir, kad būtent iš čia kilo maratono bėgimas. Gal jiems istorijos mokytoja nepasakojo arba kortomis žaidė tuo metu..







Dalinuosi įspūdžiais apie maratono bėgimą Rygoje. Prieina vyresnis kolega ir sako:
- žinai kai aš buvau jaunas aš irgi taip bėgiojau.
Ilgai pasakoja kaip driekėsi jo bėgimo trasa.. Aš suglumęs klausausi, nes tų vietovių nepažįstų ir galvoju, kad sutikau įspūdingų distancijų bėgiką..
- Žinai, ten net kokie 5 km susidarytų!
Man belieka mandagiai patylėti..

Parduotuvėje perku šortus bėgiojimui.
- Tai kokias distancijas bėgioji?, - klausia jauna pardavėja.
- Ilgas, - sakau
- Aš tai vidutines, - atsako jinai.
Jėga galvoju, persimesiu keliais žodžiais. Nusprendžiu pasitikslinti kas slepiasi po šiais žodžiais.
- Aš bėgu 1 km ir 2 km distancijas ir dar 3 km dviračiu važiuoju į darbą, - neslėpdama pasitenkinimo savimi atsako pardavėja..

- Girdėjau pastoviai maratonus bėgioji (suprask, "į mėnesį bent 10 kartų")? - klausia manęs.
- Na, esu vieną įveikęs praeitais metais Vilniuje, dabar planuoju antrą bėgti - atsakau.
Pokalbio tema iškarto keičiama, nes pašnekovas mano, kad jį kvailinu.

- Girdėjau, kad bėgikams smegenys atsitranko, - sako kolegė.
Galvoju, „tau tai tikrai jau atsitrankė“.
- Po poros metų teks keisti sąnarius, - ironijos neslepia kita.

Viena ausimi girdėjusi, kad po darbo bėgioju, kolegė, sako:
 - Jonas (vardas netikras) per dieną tikrai daugiau prisilaksto (na jam kokius 3 kartus darbo reikalais tenka važiuoti Vilniuje iki įvairių instancijų, t.y. nusileisti laiptais iki automobilio, pavažiuoti, tada prisiparkuoti ir vėl nueiti iki reikiamo kabineto).
Vėl tenka atlaidžiai nusišypsoti..

Labiausiai užmušantis klausimas: tai vis dar bėgioji? Suprask, "gi žmogus kada nors turi ateiti į protą ir nustoti užsiiminėti niekais".

Iš viso to supratau, kad nebėgiojantiems žmonėms bet kokia distancija ilgesnė nei porą kilometrų jau yra maratonas. Ir tikrai naivu tikėtis, kad pašnekovas supras slypinčius skirtumus tarp maratono, pusės maratono, 10 km, 5 km ir kitų bėgimų. Bėgimo tema, lietuviai tebėra labai tamsūs ir provincialūs žmonės.

Štai tokia absurdiška mano pirmų metų patirtis. Koks kvailiausias dalykas yra nutikęs jums?

6 komentarai:

  1. Aš aišku ne apie maratoną, bet vistiek mane nukautuodavo Mariaus tėvai po kiekvienų varžybų vis nusistebėdami: "Tai ką, ir Dovilė bėgo?" Visgi Druskininkų 4 vieta jiems įspūdį paliko ir pradėjo mane vertinti rimčiau :) (manau to nebūtų pavykę padaryti su geresniu tempu, bet tarp stipresnių varžovių :) )

    Darbe daugiau gaunu vertingų, nei absurdiškų komentarų, nes dirbu jauname kolektyve, kur ne vienas bėgo pusmaratonį ar net maratoną, arba užsiima kitokiu sportu. Tačiau iki šiol prisimenu vieną diskusiją su bendradarbe, kuri nepraktikuoja jokio sporto. Jai pasirodė, kad bėgimas nėra įdomi sporto šaka ir tokį "ilgą" laiką bėgti paprasčiausiai nuobodu. Tada prisiminiau istoriją iš Higdon'o knygos ir sutikau, kad turbūt nemažai nebėgiojnačių žmonių taip galvoja. Vienas sakėsi išgyvenęs tokį nuobodų laiko leidimą, kai tupėjo medyje 9 val. su lanku ir strėle laukdamas briedžio.
    "O tai tas briedis pasirodė ar ne?" - susidomėjo kolegė :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) o manęs vis klausia: gal šeimoj kas negerai ar atsitiko kas? Dar girdėjau, kad vidurio amžiaus krizė man per anksti atėjo... Ir tas standartinis: nuo tokių atstumų senatvėj visai neapeisi ir dar išštiks bėgant širdies smūgis... Visada turiu atsakymą tokiems žmonėms: geriau jau mirsiu bėgdamas nei ant sufos su traškučiais... Bet, pripažinkim, krepšinio ekspertų šalyje bėgikai yra baltos varnos.. Džiaugiuosi tik, kad tų baltų varnų vis daugiau...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vakar: bėgu Jonavos g. šaligatviais palei Nerį, eina du vyriokai į/iš žvejybos... Tokie na... prisižvejoję jau... (kitokių ten ir nesutiksi - arba bėgantys / važiuojatys dviračių, arba "pažvejoję" vyriokai) Prabėgant vienas klausia "Tai kur bėgi?"... Neatsakiau jam nieko, nugėgau iki kur buvau suplanavęs, apsisukau ir vėl link Klebonišškio... Prisivijau juos ir lenkdamas girdžiu: " "taip ir maniau, kad ne į tą pusę bėgi..." :-) Pralinksmino visam vakarui

    AtsakytiPanaikinti
  4. Fun :D Pats prisiminiau kaip praeitais metais girtuoklius išgąsdinau. Buvo jau kokia 11 val. vakaro. Aš bėgau dviračiu taku palei Nerį Žirmūnuose. Miške tamsu nors į akį durk. Matau priekį du šešėlius šlitinėjančius į kairę/dešinę. Jie aišku manęs atbėgančio negirdėjo. Kai pralėkiau pro šoną tai vienas girtuoklis pašoko kaip išsigandęs katinas, o po to keikėsi nesustodamas :D Aš aišku nekreipdamas į juos dėmesio nubėgau toliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš nevadinčiau nesidominčių bėgimu tamsiais žmonėmis. Aš nelabai domiuosi žvejyba, kartą metuose esant idealioms sąlygoms tai papraktikuoju, bet nelabai malonu būtų jei dėl to mane vadintų tamsuoliu. Kiekvienas žmogus turi savo užsiėmimų, įdomių būtent jam.

    Bėgioti man patinka. Tai darau. Esu dalyvavęs keletose 10 km, 21 km varžybų ir tai buvo fantastiškas jausmas ir fantastiška patirtis. Visgi, kad tai būtų malonumas o ne kančią reikia įdėti nemažai darbo. nepakanka juk 4 kartus per savaite palakstyti po 5 km. Reikalingas labai nemažas valandų skaičius.

    O tada žmogus iš šono pagalvotų, kad per tokį laiko tarpą galima ir namą pvz. pastatyti, nei lakstyti "laukais" ir jis savotiškai būtų teisus. Tad manau yra puiku turėti labai mėgstamą užsiėmimą, tačiau jis tikrai kitiems žmonėms nebus toks išskirtinis kaip tau ir grupei bendraminčių. Gal tai ir nėra blogai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bendrai paėmus lietuviai tikrai nėra tamsūs žmonės, to ir nebandau pasakyti. Sakau, kad jie tamsūs, kai kalba pakrypsta apie bėgimą. Ir tai natūralu, nes masiniai bėgimai Lietuvoje yra naujovė. Po 10 metų tikiu, kad situacija bus kitokia. Dabar daug visokių mitų prisirankioję, labai keistai žiūri į sportuojančius žmones. Aš gi į žvejus nežiūriu kaip į keistuolius, nors man ši veikla jokio malonumo nekelia.

      Panaikinti