2012 m. spalio 13 d., šeštadienis

Ar mes mokame bėgti?


Visada galvojau, kad žmogus moka bėgti iš prigimties, tai vienas išgyvenimo instinktų.  Tačiau ar ne keistas dalykas, kad vos gimęs kūdikis moka plaukti, tačiau kelių metų vaikas, iki tol nematęs vandens, "eina kirviu į dugną"?
Kai dėl traumos turėjau praleisti „Rygos maratoną“, pirmą kartą teko stebėti bėgikus-mėgėjus iš šalies. Pirmieji bėgo elitas. Bėgo taip, kaip aš įsivaizdavau kaip turi atrodyti bėgantys žmonės. Tačiau kai minia pradėjo tirštėti, vaizdas labai pasikeitė. Visi jie bėgo tikrai greitai (stebėjau atkarpą nuo elito iki Mariaus). Tačiau stulbino tai, kaip chaotiškai jie atrodo palyginus olimpiados vaizdais.

Kai su Marium darėmės dinaminį pėdos tyrimą WinerSport parduotuvėje, nustatė, kad mano žingsnis yra neutralus, tačiau gana stipriai smugiuoju kulnu. Konsultanto išvada - tiesiog reikia smūgį amortizuojančių batų. Kadangi mano turimi batai buvo praktiškai žieminiai ir vasarai reikėjo lengvesnių - įsigijau naujus batus. Tačiau laukiamo efekto nebuvo. Priešingai. Sąnariai įskausdavo rodos dar dažniau. Ramybės nedavė mintis, kad kažką darau ne taip. Tos minties vedama sudalyvavau Nike ir Nestle bėgimo treniruotėse. Tačiau ten treneris buvo vienas, o bėgikų - daug. Nike bėgime treneris tikrai bėgiojo išilgai bėgikų ir dalino patarimus, tačiau man atkreipė dėmėsį tik į tai, kad bėgdama gan stipriai gniaužiu vieną ranką į kumštį. Niekada nebuvau to pastebėjus, bet iki šiol save pagaunu tą darant. Dėl žingsnių komentarų negavau. Tai gal viskas gerai?

Tačiau skaudžiausiai smogė kirkšnies trauma prieš pat taip lauktą Vilniaus maratono startą. Kai visą vasarą taip intensyviai ruošiausi, kai net per treniruotes jausdavau virpuliukus vien pagalvojus, kad jau tikrai tuoj nubėgsiu maratoną... Ir kodėl būtent man? Kodėl žmonės bėga ir nubėga 1000 km, o aš net 42-jų negaliu? Ką aš darau ne taip? Ir kaip daryti teisingai?

Dėl tos pačios traumos atsiradus daugiau laiko, vėl susiradau pradėtą skaityti "Born to Run". Jau sekančiame skyriuje gavau atsakymą - reikia bėgti basomis. Toks pasiūlymas atrodė daugiau nei netikėtas, nes iki šiol iš įvairiausių šaltinių tik ir girdėjau, kaip svarbu bėgikui yra gera, smūgius amortizuojanti avalynė. Tačiau pateikti argumentai mane įtikino. Ne be reikalo žmogaus pėda yra tokia jautri. Žengiant žingsnį, pėdos receptoriai fiksuoja apkrovas ir informaciją siunčia smegenims. Smegenys apdoroja informaciją ir koreguoja judesį. Visi smūgius amortizuojantys batai tą informaciją blokuoja. Dažna to pasekmė - bėgimas - koją statant kulnu, o ne priekine pėdos dalimi.



Ar tikrai tai blogai? Turiu pripažinti, kad nemažai rastų straipsnių internete to nelaiko klaida, kurią reikia taisyti, o tiesiog bėgimo stiliumi. Tačiau mane įtikino teiginys, kad kulnas reikalingas stabilumui, o ne judesiui. Neveltui pėdų protezai skirti bėgimui (jie būna atskiri bėgimui, plaukimui, dviračių sportui) projektuojami be kulno. Prisiminkime Olimpiadoje matytą Oscar Pristorius.




Pėdos protezas atrodo labai elementarus, tačiau esminis principas - "spyrokliuojanti" C formos pėda. Lanksti pėda pati "neutralizuoja" smūgio jėgą, ir neperduoda jos aukščiau esantiems sąnariams. Būtent dėl bėgimo "kulnais" atsiranda dažniausios bėgikus kamuojančios čiurnos, sanarių ir nugaros traumos.

Tai kodėl gi tiek daug žmonių bėga nuo kulno? Pasak Christhopher McDougall bėgimą nuo kulno sugalvojo Bill Bowerman, pirmųjų "modernių" smūgius absorbuojančių batelių išradėjas ir Nike įkurėjas. Jis iškėlė mintį, kad statant pėdą nuo kulno, žingsnis tampa ilgesnis ir galima bėgti greičiau. Tačiau toks bėgimo būdas buvo galimas tik su naujais moderniais bateliais "Nike Cortez".

Pirmųjų batelių modelis 1968 m.
Šis bėgimo būdas labai greitai išpopuliarėjo ir dėl to, kad bėgti nuo kulno nesportuojančiam, bet vaikščioti įpratusiam žmogui yra daug lengviau (einama visada nuo kulno). O gal tai nėra blogai? Juk greičiausi kačių šeimos atstovai ant pėdų turi pagalvėles, kodėl ir mes negalime jų užsidėti? Bet gamta klaidų nedaro. Gepardai evoliucianavo taip, kad bėgtų greitai, o mes - ilgai. Mes neturime apsaugų ant padų. Tačiau neturime nei 4 kojų nei uodegos ligsvarai išlaikyti. Būtent pėdos jautrumas tai kompensuoja. Jei analizuosime gepardo pėdų sandarą, kulno tikrai nerasime, o vaizdas šiek tiek primins bėgimo protezus (neveltui protezai pavadinti "Cheetah").


Pagalvėlės ant batų tikrai gelbsti, tačiau visų pirma turime bėgti taisyklingai. Jei prisiminsime Etiopijos bėgikus, visi jie bėga pėdą statydami ant priekinės dalies. Dažnai atrodo, kad bėgikas nusileis ant kulno, tačiau šis filmukas vaizdą patikslina:



Nenuostabu, kad bėgimo virtuozai dažniausiai užauga bėgiodami basi.

Idėja, kad mano pačios organizme yra integruotas bėgimo mokymosi mechanizmas, žūt būt turėjo būti išbandyta. Bėgti basai atėjus rudeniui neatrodo lengvai įgyvendinama. Tačiau juk ne aš pirma suradau šią mintį - Amerikoje jau seniai paplitęs bėgimas "basomis". Žinoma kad yra sugalvoti ir tam skirti batai. Šia tema šiek tiek domėjausi, ir visą informaciją gana neblogai apibendrina šis filmukas:


Pradžioje jau ieškojau kur galima atsisiųsti batus, kuo labiau primenančius basą koją. Į populiariuosius Vibram Five Fingers žiūrėjau skeptiškai vien dėl to, kad pasimatuoti galimybės neturiu, pirštuotose batuose pranašumo nematau, o tikimybė, kad jie trins gana didelė. Labiau domino jų alternatyva iš Zemgear:


Tačiau žiūrėdama į šį modelį prisiminiau savo maudymosi batelius pirktus Norfoje prieš kelis metus už 10Lt .



Tai buvo pirmas ''rimtesnis" bėgimas po traumos. Buvau skaičiusi, kad pradėti bėgioti basomis reikia pamažu, taigi pasirinkau savo trumpiausią 7km atstumą. Pradžioj bėgti buvo labai nepatogu, nes turėjau nuolatos galvoti, kad kulnais nearčiau asfalto. Net negaliu pasakyti, kad tai buvo panašu į bėgimą. Tam kad nedungsėčiau kulnais, visą laiką bėgau praktiškai pasistiebusi. Artėjant 3 km supratau, kad 7km "mažumėlę" per didelis atstumas ir laikas suktis atgal. Tačiau šį kartą priežastis buvo ne kirkšnis, kaip jau buvo įprasta, o blauzdos. Labai konkrečiose vietose jaučiau tarsi adatų dūrius kiekvieno žingsnio metu. Kažkokiu man pačiai nesuvokiamu būdu parbėgau namo, nes eiti negalėjau dėl kirkšnies skausmo.

Kitą dieną didžiam Mariaus džiaugsmui teko nupūsti dulkes nuo aukštakulnių, nes su jais einant blauzdos skaudėjo mažiausiai. Trečią dieną skausmas šiek tiek atlėgo, tad vėl sumaniau bėgti. Deja jau antrame žingsnyje vieną blauzdą kaip peiliu perdūrė. Apie bėgimą nebuvo nei kalbos, nes jau ir eiti vos galėjau. Šį sykį poros dienų neužteko, kad skausmas nurimtų, bet situaciją lengvino tai, kad blauzdą galima aprišti elastiniu bintu. Kažkuria prasme džiaugiausi, kad galbūt judu teisinga linkme, tačiau negaliu apsakyti apmaudo dėl to, kad prieš mėnesį buvau tikra, kad esu pasiruošusi bėgti maratoną. O dabar net 7 km negaliu nubėgti..

Blauzdai gyjant pradėjau bėgioti su batais. Pradžioj dar turėjau galvoti, kad nebėgčiau nuo kulno, tačiau pamažu įpratau to nedaryti. Kojai sugijus vėl bandžiau autis silikoninius batelius. Šį kartą su jais bėgti buvo net labai "skanu". Judesiai atrodė natūralesni ir žymiai plastiškesni nei bėgant su batais. Tačiau turiu pripažinti, kad kojos įvargsta žymiai greičiau ir prie tokio bėgimo dar turiu priprasti. Vėl pradėjus didinti kilometražą, ilgesniems bėgimams naudoju įprastus batus. Tačiau pastarieji man pradėjo labai trinti pirštus ir pėdos šoną. Kaip suprantu taip vyksta todėl, kad batų padas yra nelankstus. Statant pėdą priekine dalimi, padas neišsilenkia, o pėda kaskart šiek tiek pačiuožia į priekį.

Turbūt visiems įdomu ar Marius bėga teisingai? Taip, jis visada bėgo teisingai. Įdomu kodėl? Aš manau, kad taip atsitiko todėl, kad jis nuo mažens mokėsi bėgti žaisdamas futbolą. Savaime aišku futbolo bateliuose nėra jokių paminkštinimų. Iš kitos pusės sunku įsivaizduoti kaip reiktų varytis kamuolį bėgant nuo kulno. Čia prisiminiau dar vieną knygos "Born to Run" pasakojimą, apie Tarahumarų mokyklose vedamas fizinio lavinimo pamokas. Pagrindinės jų treniruotės yra  bėgimas vedantis medinį kamuoliuką. Šis žaidimas vyksta estafetės principu ir komandos lenktyniauja tarpusavy, kas kamuoliuką prasives greičiau. Beje, jie su tuo kamuoliuku bėgioja ne pievomis, o uolėta danga.

O kaip bėgate Jūs?

22 komentarai:

  1. Ačiū už įrašą. Aš panašų kelią nuėjau, kai batus rinkaus :) Man visada atrodė, kad kūne yra sugerta amžių evoliucija ir kojos sugeba prisitaikyti bėgimui be jokių pagalvėlių, amortizacijos ir panašiai. Rinkaus batus lanksčiu padu, vis dar bėgioju su brooks green silence. O bėgimo technikoj mažų žingsniukų strategija labai padėjo mažiau įdarbinti kulną. Kalbant apie sanarius yra tokia taisyklė, jei elastiniu bintu apvyniosim čiurną, tai krūvis niekur nedings. Jis bus nuimtas nuo čiurnos, bet pasiskirstys į kelių ir klubų sąnarius. Todėl sportuoti su elastiniu bintu nerekomenduojama ilgiau nei tris savaites. Geriau leisti patempimams, raumenų plyšimams ramiai sugyti, nei paskui turėti uždegimų. Atleiskit už pamokslavimą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Saule, aš pasitempiau blauzdos raumenis o ne čiurną. Tiksliai nepamenu kiek laiko rišau, tačiau tikrai iki savaitės.
      O patarimai visuomet laukiami! :)

      Panaikinti
  2. Ačiū už straipsnį.
    Labai gražus filmukas. Gerai būtų savo
    filmuką pasidaryti. Aš nežinau savo
    pronacijos, bet po biškį bėgant, manau,
    prie bet kokių batų galima priprasti.
    Traumą galima užbėgioti, tik reiktų labai
    lėtai ir ne po 7 km. Aišku, ir mažiau špagatų
    daryti. Linkiu pasveikti.
    Man taip pat patinka paprastumas ir naturalumas.
    Prabėgęs basas stadione ratą, matyt, aš savo Asics
    batelių jau neberasčiau. Bet ši mintis labai
    idomi. Iš tikrųjų, reikės pabandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai džiaugiuosi jei randate kažką naudinga ar įdomaus :)
    Tik noriu pataisyti, kad pronacija yra kojos linkimas į šoną, ne kulno/pirštų statymas.

    http://www.steenwyk.com/gfx/cond_prosup.jpg

    Pastaruoju metu labai daug kalbama apie šią paplitusią problemą. Tačiau Christopher Mcdougall teigimu tai apskritai ne problema, o dar vienas mūsų organizmo mechanizmas krūviui perskisrtyti. Pasak jo, batai su promoderatorium situaciją tik pablogina.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įdomu, ar tie maudymosi bateliai ištveria porą km ?
    Ar su jais pabėgioti tik pradžiai, kad pajusti,
    kaip pėda statosi?
    Reikės paieškoti sporbačių kuo plonesniais ir
    minkštesniais padais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Kai pirmą kartą su jais bėgau, galvojau kad su jais tik pabandysiu, arba jei ką, bėgiosiu kol atsisiųsiu būtent tam skirtus "batus". Dabar jie suskaičiave apie 40km, ant jų nieko nesimato(turėkit omeny, kad mano svoris ne kaip rimto vyro, o batams tai įtakos tikrai turi), ir pakolkas nieko naujo pirkti neketinu :) Jei rimtai norit bėgioti "basomis", gal geriau pirktis būtent tam skirta avalyne, bet jei tik pabandyt,ir o ką jei nepatis? Su pastaraisiais pasvarstymais 10Lt prieš 100Lt argumentas visai rimtas.

      Dėl sportbačių plonesniu padu, tai aš nusipirkau Nike Free Run. (filmuke apie batus jie įvertinti kaip barefoot tipo batai, bet tik 4 lygis iš 5, t.y. amortizacijos daug lyginant su kitais tokio tipo batais) Bėgimas tikrai visai kitoks, nei su įprastais, ir su jais irgi reikia priprasti, kurį laiką pamaudžia antkauliai (blauzdikauliai). Tačiau nuo bėgimo basomis tikrai skiriasi. Bėgant basomis koją ant žemės visada "padedi", o su batais "numeti". Nežinau kaip tiksliau išsireikšti. Dar susidarė įspūdis, kad batai amortizuoja ne tik "trenkimosi" į žemę smūgį, bet ir atsispyrimą. Bėgdama basomis jaučiuosi liuoksinti kaip katė :D

      Visgi visiems siūlyčiau pabandyti prasibėgti basomis vien dėl "išsilavinimo" :)

      Panaikinti
  5. Labas, Dovile :) Puikus straipsnis :)
    Dar norėčiau pasidalinti man patikusiu video apie bėgimo techniką: http://supergentis.lt/2012/04/29/manai-kad-tu-moki-begti-saugios-ir-efektyvios-begimo-technikos-pagrindai/

    Ir dar šitas straipsnis patiko: http://www.scienceofrunning.com/2010/01/why-running-shoes-do-not-work-looking.html

    Linkėjimai jums su Marium iš Buenos Airių ;)

    Vaiva

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vaiva, už nuorodas :)
      Linkėjimai iš lietingojo Vilniaus!

      Panaikinti
  6. Sveiki,

    aš sportavau nuo pat vaikystės. Žaidžiau futbolą, po to iki 22 pusiau profesiinaliai žaidžiau krepšinį. Nemėgau ilgų distancijų, bet buvau (ir vis dar esu neblogas sprinteris). Beveik 10 metų nesportavau ir pradėjau lakstyti vėl. Nustebau, kad man patinka begti ilgas distancijas. Pradėjau skaityti ir domėtis begimo technika. Tačiau nuomonės prieštaringos. Tame filmuke kenijietis tikrai bėga ne ant pirštų galų, kaip nupaišyta piešinuke, o bėga ant vidurio pėdos. Dar daugiau, bėgant ilgas distancijas kulnas dažnai liečia paliečia žemė, tam, kad atsispiriant pėdos amplitudė butų didelė ir atsispyrimas būtų stiprus. Ant pirštų galų bėgti yra negerai. Jūs suvarysit savo blauzdas ir bus viskas. O šiaip bėkit taip, kad būtų gera bėgti. Nesmūgiuokit kulnu ir tiesia koja i grindinį, nes negerai keliam. Stenkitės, kad pėda ir ,šiek tiek sulenktas kelias, amortizuotų smūgį. Kitaip sakant nusileistumėt minkštai. Aš tą darau ant pedos vidurio, ir tada kulnas paliečia žemę. Kai koja atsiplėšia nuo žemės, bent akimirkai atpalaiduokit blauzdą (tai labai sudėtinga kai bėgama ant pirštų galų). Matau, kad daug bėgančių pasuka pėdas i išorę arba į vidų (ypač merginos įpratusios elegantiškai vaikšioti :). To nedarykit, tiek kelias, tiek ir pėda turi žiūrėti tiesiai į priekį. Nesulenkit labai rankų ir jomis neužspaukit krūtinės lastos, nes taip sunku kvėpuoti. Atpalaiduokit rankas ir stenkitės įkvėpti pilna krūtine. Šiaip aš irgi begu basom per smėlį ir pastebėjau, kad koją statau ant pėdos vidurio, bet nepadedu kulno. Pasekmė - visą laiką įtempta pėda ir sulenkti kojų pirštai atsispiriant. po 5 km. bėgti tampa sunku.
    Daugelis skausmų atsiranda ne iš to, kad labai prasta bėgimo technika (ar ką nors be raumenų skaudėjo kai buvot vaikai?, o iš prasto funkcinio pasirengimo. Per didelis svoris (dažna priežastis). Prastai išvystytas raumenynas, ir jis neišsivysto taip greitai. Plaučiai jau atrodo dirba ir norisi lėkti, bet raumenys dar neištreniruoti ir prasideda skausmai. Todėl pradėdami nebėkit 5 km. Bėkit nedaug, bet darykit raumenų stiprinimo ir tempimo pratimus (tuo pačiu pratampot ir sausgysles, bei raiščius). Prabėgat tiek, kad jau sušilot. sustokit ir prasitampykit. Per tą laiką pailsės ir jūsų raumenys bei sąnariai. Kai sustiprėja raumenynas, jūsų bėgimo technika pagerėja savaime, apkrovimai sąnariam sumažėja (spiriatės iš blauzdos raumens ir yra inercija, o ne tik lankstot kojas per kelius). Kai jau jaučiat nuovargį pabandykit pasprintuoti ir jei kojos velkasi iš paskos, jūs vis labiau linkstat į priekį ieškodami inercijos, vadinasi raumenys dar silpni (beje sprintuojant kulnas ant žemės jau beveik nesideda). Pabandykit tada pasprintuoti keliant aukštai kelius. Pamatysit kaip tai sunku pradžioje todėl nepersitempkit. kiekvieną dieną vis lengviau bus. Ir tada jau pabandysit pasprintuoti ir jau pajusit, kad kojos nesivelka, o neša jus į priekį. iš visų peržiūrėtų filmų man labai patiko vienos rusės pamokymai. Paprasti, nesofistikuoti ir aiškūs. Pasižiūrėkit. http://www.youtube.com/watch?v=ZYfBOFWbEho&feature=related
    Sėkmės Gediminas
    Sėkmės bėgant.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū už tokį išsamų komentarą! Iš tiesų dėl bėgimo technikų yra įvairių nuomonių, tačiau pastaruoju metu internete karaliauja basakojai bėgikai, kurių teorija mane ištiesų įtikino. Ir bėgti taip, kaip išmokau "basomis", turiu pripažinti man labai "skanu", jaučiuosi žymiai lengvesnė, plastiškesnė. Deja deja bėgu tikrai lėčiau. Galvojau, kad gal dar neturiu išvysčiusi tokio raumenyno, kokį turėjau bėgdama nuo kulnų. Bet Jūsų komentaras labai sudomino, atkreipėte dėmesį į kai kurias detales. Reiks pažiūrėti, kaip man ten su tom blauzdom išeina. Gaila aš nesuprantu rusiškai, o tame klipuke daug kalbų ir mažai vaizdų :) O gal galite detaliau paaiškinti kaip statosi ta koja, sakant per pedos vidurį? Nes as bėgdama basa tikrai kulna nuleidžiu vos vos. Jei bėgu su įprastais bėgimo batais, kulnas nusileidžia visai padoriai, bet tik dėl to, kad batas ties kulnu stipriai išstorintas.Vaizdas būtų kaip tam filmuke.
      Žodžiu dėl to pėdos vidurio, pradedu galvoti, kad čia toks biškį nesusipratimas. Kadangi pėdos vidurio aš nelabai ir turiu (pas mane labai aukšta arka, jei dedu drėgną pėdą ant grindų, lieka du debesėliai, neturintys net artėjsnčių siaurų dalių, viena link kitos :) ) galvojau, kad pėdos viduriu, reiškia koją dėti praktiškai vienu metu, priekine dalim ir kulnu. Tokiu būdu man bėgti beveik neįmanoma, nors Rakštikas mokė tokį pratimą, kojomis vanoti vienoje pilnomis pėdomis vietoje kuo dažniau. Žodžiu pradedu galvoti, kad tai, ką Jūs ir galbūt visi kiti, vadinate pėdos viduriu, aš pavadinau priekine pėdos dalim (dėl to prierašą prie video nuryniau.) O tas paveiksliukas tai stilizuotas, bėgti visiškai pasistiebus tikrai neišeis, (jau išbandžiau :) ) bet labai gerai paryškina skirtumą.

      Panaikinti
  7. Sveiki dar kartą,

    taip, tiesą sakant ant skliauto kojos nepadėsi, nebent esi pilnapadis :). Pagalvojau, kad esu prastas anatomas :) Na galinė pėdos dalis man kulnas, o priekinė pirštai. Prieš pirštus yra tokia kaip pagalvė minkšta, ant jos ir leidžiuosi ir beveik iš karto jaučių, kaip padedu kulną. Kai bėgu basas nepadedu. Nėra blogai, kad padedat kulną, svarbiausiai, kad juo nebūtų smūgiuojama. Tam paveiksle gerai pavaizduota, nes smugis tiesia linija. Čia reikėtu labiau atkreipti dėmesį, kad koja nebūtų visiškai tiesi per kelią, nes tada ir smūgiuojama. Bėgti basam sveika jeigu pagrindas labai minkštas (pvz. smėlis) kitais atvejais apkrovimas būna smarkus ir traumų tikimybė didelė (man išėjus ant asfaltinės dangos nuo parketo visada būdavo bėda su blauzdom). Greta to Jūs visą gyvenimą bėgot vienaip ir dabar norit iš karto bėgti kitaip. Automatiškai įsitempia pėda ir tikriausiai blauzda. Jūs nelabai atsipalaiduojat. kita vertus Jūsų raumenynas susiformavęs kitokiam apkrovimui ir Jūs jį prievartaujat. Jeigu norit kažkiek pakoreguoti galima, tačiau reikia tai daryti labai po truputį. Prabėgat ir pailsit, prabėgat ir leidžiat pailsėti vėl. Pasekmė tai, kad sunku nusikrauti, nes nėra pakankamai didelio krūvio, todėl nedidėja nei jėga, nei ištvermė, nei krenta svoris :). Išeitis prabėgti nedaug, o krūvi gauti iš kitų pratimų. Bet aš manau, kad nereikėtų ,,laužyti" savo igūdžių kardinaliai, o geriau šiek tiek patobulinti jau turimus. Kirkšnis ir kitos traumos dažniausiai būna dėl prasto apšilimo, arba per didelių krūvių kai raumenys neatsistato, būna pervargę ir tada pertempimai, sąnarių skausmai ir kitos problemos (aišku kai viršsvoris tai kiti reikalai). gerai nelakstyti labai kieta danga, nors rudenį sunku rasti tekelius, jie šlapi ir slidūs. O ant asfalto geriau, kad sportbačiai būtų amortizuojantys ir storu padu (tie kurie lakstė natūraliai basom, tokių dangų neregėjo). Beje man labiausiai patinka asics su geliu. Yra toks pasakymas, kad jei šimtakojis pradėtų galvoti kokia koja eiti pirma, tai susipainiotų ir pargriūtų. Aišku, jei smūgiuojate kulnu geriau keisti bėgimą, bet nesiekti iš karto pakeisti visko. dar turir atsipalaiduoti, jaustis laisvai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad žinokit bėgti nebegalvojant kaip statyti kojas, jau senokai pripratau. Pirmiausia nustojau galvoti bėgdama "basa", o dabar galiu mautis praktiškai bet kokius batus.
      Aišku be pereinamųjų pojučių neišsisukau, ir iki šiol dar šiek tiek jaučiasi, bet turbūt didžausia bėda tame, kad nelabai mažinau kilometražo.
      Dėl traumos, tai gali būti ir Jūsų teisybė, nes vasarą kilometražą padidinau labai staigiai. Ir nuovargį jaučiau, ir nervai nelaikė :D Bet kadangi treniruočių rezultatai nei kiek neprastėjo, tai nesusipratau sustoti. Po to viskas driogstelėjo žemyn vienu metu :)
      O beje dėl Asics ir kitų įprastų bėgimo batų. Man vis neduoda ramybės klausimas: kodėl visos brangiausios technologijos dedamos į kulną, jei teisingai dedant koją, smūgis į kulną turi būti minimalus?

      Panaikinti
  8. Hi! Greetings from a barefoot runner from Latvia! I translated your post via Google Translate and read it somehow :) Are you still running barefoot and/or in minimalist shoes?

    I wonder, what is a general situation about barefoot running in Lithuania now? It is popular or not so yet? Is there perhaps some official barefoot running society or smth? Do you know? I would like to try to establish some connections with our neighbours :)

    Edgars

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hi! Wow! Thank you for putting so much effort to read my post :)
      Yes, I still run barefoot to improve my running efficiency (skipped it during the winter), but I am not a pure barefoot runner. My plan is to go minimalist.
      Barefoot running is not popular in Lithuania. I don't know many people practicing it. I am pretty sure there is no barefoot running society in Lithuania. At least not yet.

      Panaikinti
  9. OK, I see. The situation in Latvia has changed drastically in the last year from only a few folks knowing something about the barefoot and minimalist running comunity to nowadays, when almost every serious runner has at least heard something about it, and many have also tried running barefoot and even bought some minimalist shoes.

    I have established the Latvian Barefoot Running Society a year ago, so everybody can now become a member in our web page and get some basic info (unfortunately, we have not yet translated the page into other languages, but we are up to it - http://pabaso.lv).

    Ok then, tell me, if something goes on in Lithuania, maybe we could then organize some Baltic training camp or smth. :) Meanwhile, Lithuanians can sign up in our society (this is free) :)

    Cheers!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lithuanians still prefer Asics gel :) But I hope the situation will change.
      You are doing a great job! Thank you for the info!

      Panaikinti
  10. Man nutiko panaši bėda, tai prisiminiau šį straipsnį. Dovile, norėjau paprašyti patikslinti kurią blauzdos vietą tau skaudėjo. Nes pas mane skausmas ne visai blauzdoje, o per gerą sprindį nuo kulno. Taip tarp pasibaigiančio achilo sausgyslės ir prasidedančio raumens.

    Problema įtariu labai panaši. Bėgiojau pilna pėda, o pastaruoju metu prisiskaitęs straipsnių pradėjau eksperimentuoti ir pradėjau stengtis leistis daugiau ant priekinės kojos dalies. Pabandžiau taip prabėgti 8 km lėtu ristele (lėtai), kad galėčiau labiau atkreipti dėmesį kaip statau kojas. Prabėgęs supratau, kad kažkoks skausmas kojoje..

    Lyg ir praėjo, bet.. Pabandžiau pabėgioti - skauda. Net po ilgesnio pasivaikščiojimo (6km) taip pat skauda. Bet skausmas toks tarsi kas kokį varžą ten įsukęs būtų :)

    p.s. vėliau perskaičiau kažkur, kad su tuo "barefoot" reik atsargiai, nes labai greitai galima achilo uždegimą įsitaitysi ir chronišką raumenų skausmą, jei kieno kojos silpnesnės ar prie kitokio bėgimo pratusios. Ir tai, anot jų, kad nespėja tiesiog raumenys atsipalaiduoti ir taip persitempia bėgimo metu.


    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pradžioje man skaudėjo nugarinėj blauzdos daly praktiškai storiausios blauzdos vietos viduryje. Mano sprindžiais matuojant beveik 2 sprindžiai gaunasi. Tai labai padėjo kai aprišau elastiniu bintu ir tiesiog neleidau tam raumeniui per daug tampytis. Vėliau bėgant užsimaudavau įtvarą o dar vėliau kompresines kojines. Bet man ta raumens apkrova labai jausdavosi kai "basa" bėgdavau. Su batais nors ir bėgant nuo priekinės dalies, rodos nieko tokio. Tai tada pradėjau kaitalioti. Ir dabar kaitalioju, nors pagrinde bėgu su minimalistiniais ir su tais pačiais "plauktukais" vis prasibėgu. Ilgus bėgimus darau su paprastais batais.

      Su tuo bėgimu basomis reikia laiko kad išmoktum bėgti taisyklingai. Nes pirmas mano bėgimas buvo praktiškai pasistiebus :) Ir tikrai ilgą laiką labai tas kulnas normaliai nenusileisdavo. Bet rodos kuo toliau, tuo geriau. Dabar kaip tik erzina batai, kur kulnas labai iškeltas, nes jis negali normaliai nusileisti. Vienus praktiškai naujus(parduotuvės konsultanto rekomenduotus) batus nurašiau dėl to storo kulno. Dabartiniai "mano storieji" batai yra NB 903. Modelis labai senas bet dabar pažiūrėjau tai jie prieskiriami prie varžybinių batų. Kulnas pakeltas bet ne iki dausų :)

      Panaikinti
  11. Netaisyklingi bėgimo metu gali nukentėti ne tik čiurna, bet ir blauzdos, kojų, nugaros raumenys. Todėl prieš bėgant reikėtų daugiau pasidomėti taisyklingu bėgimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šios taisyklės nežinojau, kad jei čiurna elastiniu bintu apvyniosim, tai krūvis niekur nedings. Vertinga.

    AtsakytiPanaikinti
  13. mano favorite klipas apie begimo technika:
    https://www.youtube.com/watch?v=cI87bMCiJmc&index=21&list=WL

    AtsakytiPanaikinti
  14. Pradėjau neseniai bėgioti ir jau trečia diena blauzdos raumenys labai skausmingi. Net vaikščiojant skauda. Turbūt per didelį krūvį pasirinkau.

    AtsakytiPanaikinti