2013 m. sausio 1 d., antradienis

Bėgimo klubai

Atnaujinta 2013 01 15

Kai pradėjau bėgioti, skaičiau H. Higdono knygą, kur vienas iš patarimų pradedantiesiems, ir norintiems įsivažiuoti į nepertraukiamą bėgiojimą -  užsirašyti į bėgimo klubą. Chrissie Wellington savo aubiografijoje irgi prasitarė, kad ankstyvoj jaunystėj dar būdama plaukikė mėgėja, kaskart persikrausčius į kitą vietą, dėl mokslų arba darbo, pirmiausia susirasdavo vietinį mėgėjų plaukimo klubą. Vėliau sumanius pradėti bėgioti, tiesiu taikymu žengė pro bėgimo klubo duris. Iš pirmo įspūdžio toks elgesys man atrodė labai ambicingas, nes galvojau, kad klubai skirti tik rimties bėgikams. Tačiau tai yra netiesa.

Pradėjus domėtis bėgimo klubais (UK, JAV ir Lietuvos), jų teikiamų privalumų sąrašas išeina ne toks ir menkas:
 
  • Bėgimo klubuose sutiksi bendraminčių, kurie paskatins bėgioti reguliariai ir nenustoti dėl trumpalaikių trukdžių, pvz.: peršalimo, ligos, lietaus, sniego, tamsos ir t.t.
  • Iš labiau patyrusių klubo narių gausi patarimų kaip įsivažiuoti į bėgimą, išvengti traumų, pagerinti formą, mitybą, galbūt sužinosi įvairesnių bėgimo takų, gausi patarimų apie bėgimo strategiją per varžybas.
  • Rasi panašaus pajėgumo benraminčių bėgioti kartu. Galbūt ilgosios treniruotės taps mažiau nuobodžios, o greičio - efektyviau atliekamos. Kartu prisiminsit daugiau tempimo pratimų.
  • Į varžybas keliausite kartu, organizuosit išvykas į tolimesnes varžybas.
  • Varžybose paskutiniuose sunkiausiuose kilometruose komandos nariai gali ištemti ir neleisti pasiduoti prieš kertant finišo liniją.
  • Bendraminčių buryje nesijausi keistuolis su timpomis. Rasi bendraminčių  "užklasinei veiklai", pvz.: dviračių išvykoms, plaukimo pamokoms, kelionėms į kalnus.
  • JAV ir UK bėgimo klubai dažniausiai turi trenerius ir organizuoja grupines treniruotes, kurių metu gali gauti profesionalių patarimų.
  • JAV ir UK klubų nariai gauna nuolaidas varžybų starto mokesčiui.
  • JAV ir UK klubų nariai gauna nuolaidas specializuotose bėgimo sporto parduotuvėse. (Beja būtent čia gali sužinoti apie įvairius klubus, jų strategiją, išskirtinumą kad lengviau apsispresti, kuris iš jų būtų tinkamiausias tau). Lietuvoje nuolaidą galėtum gauti nebent sporto klube perkant abonimentą grupei žmonių, tarkim užpuolus žiemos šalčiams.
  • JAV ir UK klubai neretai siūlo prieigą internetu prie savo treniruotėms ir varžyboms sekti skirtos programos.
Aišku visada galima rasti ir neigiamų aspektų:

  • Klubo mokestis (UK ir JAV jis prasideda kažkur nuo 80 Lt per metus);
  • Nepatraukli, bet privaloma klubo apranga;
  • Jei klubo filosofija neatitinka Tavosios, gali jausti spaudimą, įsipareigojimą, tarsi dirbtum dar viename darbe. 
Kaip atsirinkti kuris bėgimo klubas labiausiai atitiks Tavo poreikius? Vienas įdomus pasiūlymas būtų toks: peržvelgti varžybų rezultatus ir atsirinkti tuos klubus, kurių atsovų bus tirščiausia ties finišo laiku panašiu į tavąjį. Vėliau jau pasidomėti apie atrinktus klubus detaliau, pvz jų internetinėse svetainėse.

Lietuvoje tiek pačių bėgikų, tiek klubų sąrašas yra nedidelis. Ties savo finišo laiku jei ir  rasi kokį klubo narį, tai žiūrėk kad jis net ne iš to paties miesto. Interneto svetainių klubai dažnai neturi iš viso. Visgi pasidomėti apie Lietuvos bėgimo klubus paskatino Šviesos kariai pakvietę į jų organizuojamą klubo susitikimą su kitų klubų atstovais. Nors susitikime dalyvavo tik patys Šviesos kariai ir klubas Tamsta, faktas kad du gyvi klubai vykdo labai skirtingą veiklą įžiebė mintį, kad ir Lietuvoje gali rinktis: ar varžybų entuziastas ar sekmadienio bėgiotojas gali rasti  savo bendraminčių ratą.

Tačiau kaip juos rasti? Pradžia atrodo nesunki - LBMA puslapyje yra gana ilgas bėgimo klubų sąrašas. Deja sąraše dažniausiai nurodytas tik klubo pavadinimas, o jį įvedus į Google rasi nebent klubo registracijos kodą ir adresą. Kai kurių klubų gyvybė akivaizdi varžybų rezultatų sąrašuose, tačiau internete apie klubą ir jo veiklą nėra jokios detalesnės informacijos. Klubų turinčių informatyvią interneto svetainę vos keletas ir labai norėjosi tuos klubus, kurie rodo neabejotinų gyvybės ženklų, ištraukti į dienos šviesą. Kad visiems būtų lygios galimybės pateikti tiksliausią informaciją ir išvengti mano internetinės seklės klystkelių, susidariau "gyvųjų" klubų sąrašą ir visiems išsiunčiau anketą su konkrečiais klausimais apie jų veiklą. Turiu pripažinti, kad tokios veiklos entuziazmas labai greitai tėškėsi į sieną. Susidarė įpūdis, kad nemažai tų klubų įsteigta tam, kad užsidėtų pliusiuką prieš asociaciją. Realiai jie nevykdo jokios klubinės veiklos, tik pasikvietę draugus sudalyvauja keliose varžybose, kad patvirtintu savo egzistavimą, tačiau nesiekia pritraukti naujų narių ir nekelia kažkokių aukštesnių tikslų apart pratęsti savo egzistavimą.

Tačiau rankų nenuleisti privertė Šviesos kariai ir Tauragės BMK. Pastarieji ypač įkvėpė savo greitu išsamiu atsakymu ir papildoma informacija. Visgi gyvų energingų klubu tikrai turime.

Kaip bebūtų keista kur kas aktyviau gyvuoja tos organizacijos, kurios nėra realiai registruotos kaip bėgimo klubas, o tėra neoficiali bendraminčių iniciatyva vykdoma bendra veikla, mano nuomone, nenusileidžianti oficialių bėgimo klubų veiklai. Taigi leisiu sau ir juos pavadinti klubais.

Toliau bandysiu trumpai aprašyti tuos bėgimo klubus iš kurių sulaukiau atsakymų arba informaciją radau jų internetinėse svetainese.


Informacijos šaltinis Pavadinimas, Apibendrinimas
Atsiuntė atsakymus Šviesos kariai           Vilnius Reikia pripažinti, kad tai neabejotinai gyviausias ir ryškiausias Lietuvos klubas. Nors klubas gyvuoja jau daugiau nei 8 metus jis nei kiek neišblėso ir neapsnūdo.  Veikiau priešingai.  Aš šį klubą pavadinčiau varžybų entuziastų klubu. Nors ne visi nariai yra aktyvūs varžybų dalyviai, tačiau narių turnyrinės lentelės yra gana svarbi klubo gyvenimo dalis. Dalis klubo narių aktyviai prisideda prie bėgimo varžybų organizavimo. Kad klubas yra gana specifinis galima suprasti ir iš tikrai aukšo nario mokesčio, kurio dalis atitenka profesionalių bėgikų rėmimui.



Atsiuntė atsakymus Tauragės BMK Tai labai jaunas klubas tačiau iš šalies žiūrint man jis panašiausias į klasikinį bėgimo klubą bėgikams. Klubas turi pačią informaryviausią internetinę svetainę, kurioje galima rasti ir naujausią infomaciją apie klubo gyvenimą ir patarimų bėgimo klausimais.



Facebook „Na, pagauk!"  Vilnius Šis klubas nėra oficialiai įsteigtas tačiau tai nekliudo jo nariams džiaugtis klubo teikiamais privalumais. Pagal pateiktą informaciją internete šis klubas atrodo be galo patraukli bendraminčių sąjunga siekiant kartu bėgioti, dalyvauti varžybose, ieškoti pigiausio kelionių ir nakvynių varianto, dalintis įspūdžiais ir šiaip džiaugtis gyvenimu be įsipareigojimų.



Facebook Tamsta Vilnius Dar vienas ne oficialus klubas. Šį klubą pavadinčiau šeštadienio bėgikų klubu. Šio klubo narių tikslas džiaugtis bėgimo malonumu nevagiant laiko iš savo šeimos narių. Dėl to beveik visas klubo gyvenimas vyksta kiekvieną šeštadinį 9 val. Belmonte. Kiekvienas norintis prisijungti kviečiamas ateiti sezono metu, šeštadienį 9 val į Belmontą ir tiesiog kartu pabėgioti. Nariai, turintys daugiau laiko atskirai susitaria bėgti ir kitu metu. Organizuoja bendras išvykas į varžybas. Turi savo tradicinių sporto renginių, kurių vienas be galo įdomus orientacinis multisporto renginys - "Plikiškių uzbonas".



Internetinė svetainė Jonavos BK „Maratonas“ Vienas seniausių bėgimo klubų, turintis solidų narių skaičių. Iš aktyviai atnaujinamų naujienų internetinėje svetainėje ir būrio bėgikų varžybose akivaizdu, kad tai sėkmingai gyvuojantis klubas. Iš klubo pavadinimo ir svetainėje pateiktos nubėgtų maratonų statistikos manau, kad klubo narius vienija ilgų distancijų bėgimas. Deja įdomesnės apibendrinančios informacijos nepavyko rasti.



Jokios oficialios informacijos neradau F.O.C.U.S running Vilnius Klubas nėra oficialiai registruotas ir jo nariai net nevadina savęs bėgimo klubu, o įvardija kaip "treniruočių grupę". Tačiau tai, kad bendraminčiai turi vienodą aprangą su logotipu, vykdo bendras treniruotes ir dalyvauja varžybose, leisiu sau vadinti juos klubu. Tai labai aktyviai gyvuojanti organizacija, nuolat matoma Vingio parke su treneriu Povilu Rakštiku priešakyje, kurios nariai užima solidžias vietas Lietuvos bėgimo varžybose, tačiau "F.O.C.U.S running" vardu neegzistuoja internetinėje erdvėje. Neseniai klubo nariai pradėjo rašyti blogą su labai praktiškais ir  vertingais patarimais.


 
Facebook, Internetas Let's Run Together Šiauliai  Klaipėda Tai nėra bėgimo klubas, bet labai tikiuosi kad ateityje išsivystys į klubą ar į panašią organizaciją. Be galo sveikintina iniciatyva paskatinkti bėgioti draugus, pažįstamus ir šiaip miesto gyventojus. Daugiau informacijos:
http://www.facebook.com/groups/281065882012364/  http://www.facebook.com/groups/382479945169125/
http://savaitrastis.siauliaiplius.lt/index/1/8408
http://tubefoot.com/v/E2tyONiqFXw,bkime-kartu-lets-run-together-klaipda-2012-12-04 


 Čia neaprašyta keletas klubų, kurių gyvastį įrodo nemažas būrys atstovų varžybose, tačiau internete apie juos neradau jokios konkretesnės informacijos ir negavau atsakymo el. paštu: Vilniaus "Inžinerija", Vilniaus "Stajeris", Kauno BMK  , Pakruojo "Vėjas".
 
Klubams siųsta anketa ir gauti atsakymai:



Pavadinimas
Šviesos kariai
Tauragės BMK
F.O.C.U.S running
Internetinė svetainė
 http://www.sviesoskariai.lt
F.O.C.U.S. running - tai abreviatūra Pier Tsui-Po metodologijos kaip siekti aukščiausios žmogaus efektyvumo būsenos ir kaip geriau panaudoti savo potencialą.
Bet noriu atkreipti dėmesį, kad mes nesame klubas, o tik treniruočių grupė. Mus vienija bendras tikslas - bėgimas ir panaši pasaulėžiūra. Mes esame kartu tol kol bėgame ir mums smagu būti bendraminčių bury.
Mums atrodo, kad klubo kūrimas ir kita biurokratinė veikla nukreipia fokusą ne ten kur reikia, o taip pat gaišina laiką.
Vieną dieną gali kažkas atsitikti, kad mes nebenorėsime bėgti, tai labai organiškai neliks ir mūsų bėgimo grupės. Bet, manau, kad tai atsitiks dar negreitai, nes motyvacijos turime pakankamai.\
Dėl aukščiau įvardintos priežąsties mes neturime kontaktinių duomenų, o tik uždarą Facebook grupę, kurioje bendraujame ir keičiamės informacija.
Miestas
Vilnius
Tauragė
Vilnius
Kada klubas įkurtas?
2004 09
2012 04 16
2011
Kiek narių turite?
32
30
~30 narių + ~ 20 kandidatų
Kaip tapti klubo nariu?
Klubo nariu gali tapti kiekvienas bėgimo mėgėjas.
Jei norite tapti klubo nariais, parašykite adresu
info {a} sviesoskariai.lt , mes jums atsiųsime anketą, kurią užpildę ir
sumokėję stojimo mokestį, gausite klubo nario pažymėjimą ir tapsite
bėgimo klubo nariais
Klubo nariu gali tapti kiekvienas bėgimo mėgėjas. Jei norite tapti klubo nariais, parašykite adresu tauragesbmk {a} gmail.com arba info {a} tauragesbmk.lt, mes jums atsiųsime anketą, kurią užpildę ir sumokėję stojimo mokestį tapsite bėgimo klubo nariais.
Kai pamatysite mus bėgiojant apsirengusius raudoną aprangą Vingio parke (o mes ten beveik gyvename;) nepabijokite užkalbinti. Prasibėgsime kartu, pabendrausime, pakviesime į bendras treniruotes.
Jei po kurio laiko patiks būti mūsų bury, pakviesime tapti F.O.C.U.S. nariu.
Ar yra nario mokestis? Tei taip, koks?
240 Lt per metus
20 Lt stojamasis
Mokestis simbolinis, kurio užtenka pasidengti tam tikras bendras grupės treniruočių išlaidas.
Ar turite klubo atributikos? Jei taip, kokios?
Apranga
Apranga
Apranga
Ar turite bendras treniruotes? Jei taip, kur? Kokios tai treniruotės?
Bendrų treniruočių neturime, bet kartais susirenkame pavienių inciatorių dėka.
Pavasarį darydavome bendras treniruotes du kartus per sav. (bendras prabėgimas, mankšta, tempimo pratimai).
Vasarą sumažinome iki 1 per savaitę. žiemą iki 1 per mėnesį.
Organizuojame bedras treniruotes po 3-4 kartus per savaitę. Likusiomis dienomis bėgiojame savarankiškai.

Savaitinis treniruočių grafikas plius minus toks:
Pirmadienis: lengvas krosas/poilsio bėgimas
Antradienis: atkarpų treniruotė arba kalniukas
Trečiadienis: lengvas krosas/poilsio bėgimas
Ketvirtadienis: atkarpų treniruotė arba kalniukas
Penktadienis: lengvas krosas/poilsio bėgimas
Šeštadienis: tempinė treniruotė
Sekmadienis: ilgas bėgimas ištvermei
Ar turite vidines klubo narių varžybas? Jei taip, papasakokite plačiau
Klubas turi savo turnyrinę lentelę, kurioje pagal klubo varžybų
kalendorių už dalyvautas varžybas, bei parodytą rezultatą gauna taškų.
Taip pat papildomų taškų galima gauti už nubėgtus kilometrus ne
kalendoriaus varžybose (2 taškai už 1 km.), kurie sumuojami ir metų
gale apdvanojamas nugalėtojas.
Rengiame klube: bėgimo varžybas ant takelių, 10 km. varžybas Vingio
parke, 10000 m. bėgimo varžybas stadione, Extrime (100m. 400m. 1500m.
5000m. 10000m.), bėgimas Baltijos pajūriu 101 km.
Tai tokios varžybos kurių niekas neorganizuoja, mums yra įdomu
išmėginti savo jėgas.
Darėme sezono klubo uždarymo varžybas Tauragės miesto stadione. Daugiau pramoginio pobūdžio.
Tarpusavyje nesivaržome ir tokių varžybų nerengiame, nes nenorime eikvoti kovinės energijos - varžybinį adrenaliną taupme tikroms svarbesnėms varžyboms.
Ar organizuojate bendras išvykas į varžybas?
Taip. Stengėmės susikoperavę  važiuoti tiek į Lietuvos tiek į užsienio
valstybes.
Organizuojame bendras išvykas. Bendradarbiaujame su Tauragės rajono savaivaldybe dažnai gauname transportą vykti į varžybas, maratonus ir bėgimo šventes.
Vykimas kartu į varžybas ir yra viena didžiausių treniravimosi kartu verčių. Varžybų aptarimai po finišo vakare su alumi ir steiku yra neįkainojami.
Todėl stengiamės sudaryti bendrą svarbesnių varžybų kalendorių. Bėgame retai, bet stengiamės tam kaip reikiant pasiruošti.
Pvz., 2012 metais pavasarį kartu buvome Paryžiaus pusmaratonyje, Hamburgo maratone, dalyvavome Vilniaus pusmaratonyje;
rudenį: Vilniaus maratone ar pusmaratonyje, Berlyno maratone, Bėk už Kauną.
Dabar dėliojamės 2013 metų kalendorių, kuriame yra: Bostonas, Roterdamas, Franfurtas ir, aišku, Vilnius.

Beje, verta paminėti, kad kasmet vasario mėnesį mes vykstame į treniruočių stovyklą Faro Portugalijoje. Kai Lietuvoje būna bėgioti neįmanomas oras,
mes ten bėgiojame su trumpa apranga, įdegame, pasikrauname vitaminų, išsivalome galvą.
Kokie pagrindiniai klubo tikslai?
Vienyti narius fiziniam aktyvumui bei  plėtoti ir populiarinti sportą.

http://www.sviesoskariai.lt/attachments/048_Asociacijos_istatai%20pasira%C5%A1ytas.doc
Tauragės bėgimo mėgėjų klubo įkurimo pagrindinis tikslas paskatinti bėgikus bendrauti tarpusavyje, sudominti bėgimu, sveiku gyvenimo būdu kuo didesnį ratą žmonių ir populiarinti bėgimą Tauragės mieste ir rajone.
Kiekvienas mūsų turi panašius tikslus - tobulėti bėgime, o paskui tai persikelia ir į didesnę sėkmę darbe, harmoniją šeimoje ar kokybiškisnį gyvenimą.
Taip pat stengiamės prisidėti prie bėgimo kultūros vystymo Lietuvoje: savanoriaujame VšĮ "Tarptautinis maratonas" organizuojamuose renginiuose, prisidedame rengiant bėgimo treniruotes Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.
Taip pat stengiamės prisidėti prie bėgimo kultūros vystymo Lietuvoje: savanoriaujame VšĮ "Tarptautinis maratonas" organizuojamuose renginiuose, prisidedame rengiant bėgimo treniruotes Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.
Ką norėtumėte pridurti ar pasiūlyti?

Norėtumėme pasiūlytri klubams labiau būti atviriems bėgimo mėgejams ir mažiau fiziškai pasiruošusiems žmonėms suteikti info ir pagalbą visiškai nebėgiojusiems žmonėms, nes daug žmonių bijo klubų nes galvoja kad ten tik "Žvėrys sportininikai" renkasi kurie dalyvauja varžybose.
Mūsų tikslas daugiau populiarinti bėgimą tarp mėgėjų.
Norėtumeme kitiems klubams palinkėti labiau integruotis į visuomenę (internetiniai portalai, skype, facebook ir pan).
Lietuvos bėgikai turi vienytis siekiant geresnių sąlygų treniruotėms, siekiant aukštesnė kokybės varžybų ir populiarinant bėgimą Lietuvoje, nes verta tai daryti.
Taip pat kviečių prisijungti prie mūsų treniruotėse.

P.S. Jei klubų atstovai mano, kad informacija pateikta neteisingai arba norėtų ką nors papildyti, rašykite mums el. paštu, straipsnį pakoreguosim.

15 komentarų:

  1. Jonavos maratono klubo mokescio nera.Klube ne tik Jonavoje gyvenantis dar yra Prienu ir Kaisedoriu begiku

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, kas tai yra įdomesnė apibendrinanti informacija? Pateikite pavyzdžių, ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turint omeny Jonavos "Maratoną" būtų visai įdomu ar visų jo narių tiklas bėgti maratoną ar paprasčiausiai nubėgusieji gauna tiesiog garbingą "titulą". Kokie žmonės ten buriasi: daugiau jaunimas ieškantis polėkio, o gal vyresni žmonės, gal buvę sportininkai. Gal dar turi kažkokį išskirtinumą ar įdomių tradicijų.
      Jei esate šio klubo narys būčiau be galo dėkinga jei į noriubegti { a } gmail.com atsiųstumėt atsakymus į lentelės-anketos klausimus esančius straipsniuko gale :)

      Panaikinti
  3. Tai kaip supratau, Vilniuje yra du aktyvus oficialus klubai - Sviesos kariai ir Tamsta. neoficialus - Na Pagauk. F.O.C.U.S. running - kiek suprantu nariu nepriima, ten tik draugu uzdaras ratas, nes kiek teko kalbeti, pagrindinis niuansas daugiau zmoniu netelpa i pirti kurioje jie kartais renkasi :)
    As begti daugiau pradejau 2012 metais ir neplanuoju sustoti, vienu metu buvo toks noras istoti i begimo kluba, bet padares panasia analize kaip tavo, supratau viena... pokolkas nera klubo atitinkancio mano lukesciu, todel yra du variantai - burti savo bendraminciu buri arba kaip ir lemta daugeli begiku begti vienam :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei teisingai supratau, "Tamsta" irgi nėra oficialiai registruotas.
      Tiesa, kad pasirinkimas tikrai neįspūdingas, o žiūrint i UK ir JAV lengvatas nariams net pavydas ima :)
      Bet gal daugėjant bėgikų skaičius klubų ar kitokių organizacijų. Šiaip įsteigti klubą nesudėinga, reikia 3 žmonių ir gali registruoti nepelno siekiančią organizaciją, deklaruotis po 2% ir žiūrėk jau inventoriaus bus už ką įsigyti.

      Panaikinti
    2. Bet ar stojamasis ir metinis mokestis neuždengia lengvatų ir nesigauna lygu? Prašom plačiau apie lengvatas klubo nariams UK ir JAV? Kiek mačiau, tai registruojantis į bėgimus klubo nariams nuolaida būna apie pora svariukų UK. Kas dar?:)

      Panaikinti
    3. Tiksliai nepasakysiu kokios lengvatos varžybose, bet tai ne vienintelis būdas kaip atgaunami pinigai. Jei atgausit tiek kiek sumokėjot ir dar gausit kitų finansiškai neįvertinamų privalumų (pvz patarimai, palaikymas per varžybas) jau bus labai gerai. Tikrai nereikia tikėtis iš to uždirbti :) Finansine prasme jie pinigus atgauna per lengvatas į varžybas, trenerį (kažkas juk jam turi mokėti) ir kitus klubų objektus, nuolaidas sporto prekių parduotuvėse.
      Lietuvoje klubai dažniausiai nemokami ir net neregistruojami. O neregistruojami įtariu dėl to, kad jau reikia žmogaus, kuris tvarkytų visus popierius. Ne daug kas apsiims dirbti nemokamai. O mokėti klubo nariai ne visada norės.
      Šiaip grupinių organizacijų ir yra toks privalumas, kad visi susimeta po btruputį, ir nusiperka brangų "daiktą", pvz trenerį. Aš labai mielai mesčiausi. Tačiau Lietuvoje trūksta pasitikėjimo vieni kitais, baiminamasi, kad tie pinigai iškeliaus kitur.

      Panaikinti
  4. Ką jūs galvojate apie klubą?
    Aš kol kas nematau būtinumo, nors kelionė
    į varžybas būtų neblogai.Todėl daugiausia
    dalyvauju netoli namų ar tėviškės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai sudėtingas klausimas, ties kuriuo dar neapsisprendėme.

      Panaikinti
  5. Mano akimis žiūrint šiai dienai Lietuvoje nėra nei vieno bėgimo klubo, kuris turėtų visus vakarietiško klubo elementus:
    1. Klubas turėtų aiškią organizaciją ir egzistuotų kaip juridinis asmuo;
    2. Klubas turėtų bendras treniruotes skirtingo pajėgumo bėgikams;
    3. Klubas turėtų (samdytų) vieną ar kelius trenerius;
    4. Klubas organizuotų bendras išvykas į varžybas Lietuvoje ir užsienyje;
    5. Klubas gautų nuolaidas varžyboms Lietuvoje;
    6. Klubas vykdytų kitą užklasinę veiklą.

    Manau minimalus narių skaičius prie kokio galėtų atsirasti visi šie atributai būtų 100 - 200 bėgikų. Neturiu informacijos, bet manau, kad joks Lietuvos klubas tiek narių neturi.

    Beja įdomus dalykas. Palyginau 2011 ir 2012 metų Vilniaus maratono statistiką (maratono ir 1/2 maratono distancijų). Tai didžiųjų Lietuvos bėgimo klubų (F.O.C.U.S Running, Inžinerija, Jonavos Maratonas, Na Pagauk, Šviesos kariai, Tamsta) nariai 2011 metais sudarė 11,6 % dalyvių skaičiuojant tarp Lietuvių, o 2012-ais tik 4,9 %! Sunku įsivaizduoti, bet iš 20 bėgikų, bėgančių maratono arba pusės maratono distanciją, tik 1 priklauso bėgimo klubui! Spėčiau, kad ateitis bus tokia: arba esami bėgimo klubai evoliucionuos labiau atitikdami bėgikų mėgėjų poreikius, arba kursis nauji bėgimo klubai..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet pažiūrėkim iš kitos pusės:pvz.: šiais metais iš Jonavos maratono klubo Vilniaus maratone dalyvavo 20 bėgikų, dvi moterys pateko į pirmąjį dešimtuką (tik neskaičiuokim, kad iš viso maratoną bėgo gal 29 moterys. Iš kažkokio kaimo tiek bėgikų:):): Nėra jau tokia bloga statistika.

      Atsakymai pagal punktus (Jonavos maratonas)
      1. taip
      2. ir taip,ir ne
      3. ne
      4. taip
      5. ne
      6. ir taip, ir ne (pvz.: bėgimu švenčia gimtadienius)

      Panaikinti
    2. Jau vien tai, kad 34 tūkst. gyventojų miestas turi tokį bėgimo klubą yra itin daug! Sakyčiau vienas didesnių šviesulių Lietuvos padangėje :)

      Panaikinti
    3. Labai įdomus faktas, gaila pati nepagalvojau to paanalizuoti ir ideti į straipnį:) Čia man dar labai įdomus absoliutūs skaičiai. Ar klubų narių skaičius taip tipriai sumažėjo, ar neklubinių tiek padaugėjo.

      Panaikinti
  6. Būtų tikrai idomu, jei būtų Vilniuj klubas atitinkantis uk ar usa išvardytus elementus. Manau pagreitėtų nemažai bėgimo mėgėjų, esančiu klube..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Manau situacija pasikeistų, jei atsirastų rimtos tarp klubinės varžybos. Bent jau panašios kaip buvo prieš kelis metus „ADIDAS taurė“. Tarkim klubai suneša tam tikrą dalyvio mokestį kuris būtų panaudotas priziniam fondui ir turnyro uždarymo vakarėliui. Kažkuo panašiam į organizuojamus sąskrydžius su netik bėgimo varžybomis, bet ir su tinklinio, futbolo ir t.t. O dabar manau tiesiog nėra didelės prasmės klubams plėstis ir kurtis, nes visos varžybos yra individualios.

    AtsakytiPanaikinti