2013 m. gegužės 20 d., pirmadienis

Mano batai buvo du arba pamąstymai apie bėgimo avalynę


Atrodytų keista, tačiau kalbant apie bėgimą vienas neaiškiausių man klausimų yra bėgimo batai. Kokie jie turėtų būti, kaip išsirinkti, kas yra svarbu, o kas ne, ką apskritai reikia žinoti apie batus ir apie save (manau tai daug svarbiau) renkantis iš gausybės gamintojų batelių. Bėgimo batų esu turėjęs nedaug, vos 8, yra visa eilė gamintojų kurių nesu išbandęs jokio modelio, todėl šitoj srityje esu menkas ekspertas, bet visgi savo patirtimi norėčiau pasidalinti. Nemažai eksperimentavęs batų klausimais priėjau tokių išvadų:

1. Nepasitikėk konsultantais. Absurdiškiausia mano patirtis šitoje vietoje buvo, tai, kad batus kuriuos konsultantas įvertinimo kaip pačius geriausius mano pėdai ir bėgimo tipui, aš šiandien drąsiai nominuoju pačiais blogiausiais batais kokius kada nors esu turėjęs (jei įdomu, skaityk žemiau apie Adidas Supernova Sequence);

2. Kokia tavo bėgimo technika? Yra trys bėgimo tipai: nuo kulno, nuo vidurinės pėdos dalies, ir nuo priekinės pėdos dalies. Šiandien rodos jau niekas nebesiginčija, kad bėgimas nuo kulno yra žalingas. Taip bėgant tenka didelė apkrova kelio sąnariams, stuburui ir priveda prie traumų. Žmogus evoliucionavo bėgdamas nuo priekinės/vidurinės pėdos dalies, o nuo kulno pradėjo bėgti maždaug nuo 1970 – ųjų metų, kai buvo sukurti specialūs kulną amortizuojantys bateliai. Visgi Lietuvoje ši tiesa toli gražu nėra visiems aiški ir galite išgirsti net profesionalių bėgimo trenerių pamokymą bėgti nuo kulno. Gūdaus sovietmečio palikimas. Jokiu būdu nebėkite nuo kulno!

3. Tavo kūno svoris ir raumenų bei sausgyslių fizinis parengtumas. Šitas dalykas man atrodo yra pats svarbiausias. Gerokai svarbesnis už bet kokias batų technologijas ar marketinginius triukus. Esu tvirtai įsitikinęs, kad bėgikas turintis daugiau mažiau gerą bėgimo techniką ir puikiai išvystytą kūno raumenyną, gali drąsiai nerti į barefoot bėgimo stilių be rizikos patirti traumas. Visa bėda, kad absoliučios daugumos žmonių raumenynas turi vienokių ar kitokių trūkumų (padėkokim sėdimam gyvenimo būdui), kuriuos, esant dideliam kilometražui, turi kompensuoti batai (visa laiką galvojau, kad mano kojų raumenynas yra gerai išvystytas, kol neapsilankiau pas Ramoną). Štai čia ir yra atsakymas kokių batų jums reikia: kokį kilometražą planuojate bėgti, kaip gerai parengtas jūsų kūnas ir kokia jūsų bėgimo technika. Niekaip nesiryžčiau patarinėti kokius batus turėtume pirkti. Atsakymą galite rasti tik jūs patyss, pasikliaudami bandymų ir klaidų metodu.

4. Kiek kilometrų galima bėgti su batais? Jeigu paklausite batų pardavėjų, veikiausiai jums atsakys maždaug 400 – 600 km. Nesamonė! Jei kas 500 km keisčiau batus, tektų skelbti bankrotą. Atsakymas iš tikro išplaukia iš 3 punkto. Aš su batais bėgu tol kol jie suplyšta, arba tol kol imu jaustis nepatogiai (ne, traumų neturėjau). Gerą patarimą esu skaitęs internete, kad jeigu pas tave bėgant ima atsirasti skausmai ten kur anksčiau jų nebuvo, veikiausiai laikas keisti batus. Arba jeigu bėgioji su keliais batais ir bėgant su vienais kažką maudžia, o su kitais – ne, matyt pirmieji jau atitarnavo.

5. Kiek bėgikas turi turėti batų? Klausimas suktas. Kiek žmonių tiek nuomonių. Mano nuomone - kuo mažiau, bet nepermažai. Jeigu esate paprastas bėgikas, manau užtektų vienerių. Jeigu bėgiojate ir asfaltu ir prasta miško keliukų danga, jau reikėtų dvejų. Jeigu varžybose svarbi kiekviena sekundė reiktų įsigyti itin lengvus varžybinius batus. Po visokiausių klaidžiojimų po batų pasaulį pats šiuo metu apsistojau prie 4 batų porų ideologijos: ilgų treniruočių batai (reikalingi nes tausoja mano kūną, dėl raumenyno ir bėgimo technikos trūkumų), varžybiniai batai (nes noriu gerų rezultatų), minimalistiniai batai (nes tobulina bėgimo techniką ir apskritai skaitau, kad tai yra batai skirti mokytis bėgti), universalūs trailo batai (skirti bėgioti žiemą per sniegą ir retais atvejais miško takeliais).

6. Pronacija arba laumė skirta bėgikams gąsdinti. Aš turiu pronaciją, kaip ir didelė dalis kitų bėgikų. Batų gamintojai siūlo prilaikančio tipo batelius kurie neleidžia pėdai krypti į vidų. Bėgiojau ir su prilaikančio tipo bateliais ir be prilaikančių batelių ir atvirai sakant kažkokio skirtumo nepajutau. Manau šitas dalykas yra svarbus jeigu: a) jūs turite didelį svorį, b) turite itin didelę pronaciją. Pronacija yra apkrovos paskirstymo dalis, dauguma žmonių didesnę ar mažesnę ją turi ir tai nėra blogai. Blogai jeigu ji yra labai didelė.

Mano turėti/turimi bėgimo bateliai ir jų įvertinimas 5 balų sistemoje

Adidas Duramo. Mano pirmieji bėgimo batai. Išsirinkau labai paprastai: buvo parašyta, kad batai skirti bėgimui ir kainavo pigiai. Manau tai ir buvo vienintelis jų privalumas. Nerimti batai, nerimtam bėgikui. Dabar juos naudoju turistinėms kelionėms. Įvertinimas – 2 balai.

Asics Gel Kayano 17. Geri ir patikimi ilgų treniruočių batai. Labai patogūs, bet sunkūs (apie 350 g.). Subėgau su jais beveiki 2000 km, kol suplyšo šonai ir visiškai pradilo padai. 17 versija turėjo trūkumą – atsirišinėjo batraiščiai. Kitoj versijoj girdėjau, kad ta problema buvo išspręsta. Mano nuomone į tuos batus per daug visko prigrūsta, todėl jie yra vieni brangiausių batų kokius galima rasti Lietuvos rinkoje ir sakyčiau skirti sunkesniems bėgikams. Kai juos suplėšiau nusipirkau Asics GT 2170 ir… visam laikui šį modelį išbraukiau iš galimų pirkinių sąrašo. Įvertinimas - 4 balai.

Asics GT 2170. Dar vieni ilgų treniruočių batai. Kai suplėšiau Kayano, galvojau pirkti naujesnę jų versiją, tačiau nusprendžiau pataupyti ir nusipirkau „šiek tiek prastesnį“ - 2170 modelį. Batai taip pat labai patogūs (sakyčiau net šiek tiek patogesni už Kayano), tik mažiau prigrūsti technologijų, todėl šiek tiek lengvesni (apie 330 g.). Su jais jau subėgau apie 1100 km, jau pradėjo plyšti šonai, tačiau išmesti jų dar neketinu. Apskritai mano akimis žiūrint, šitas modelis neturi jokių trūkumų. Tobuli ilgų treniruočių batai. Įvertinimas – 5 balai.

Asics DS Trainer 17. Ilgų distancijų varžybų (maratono, ½ maratono)  arba ilgų treniruočių (lengvesniems ir geresnę techniką turintiems bėgikams) batai. Sveria apie 310 g. Su jais bėgau savo trečiąjį ir ketvirtąjį maratoną, ir gali būti, kad ir penktą bėgsiu. Batai labai smagūs, bet iki tobulumo kažko trūksta, nors pats nežinau ko. Įvertinimas 4,5 balo.

Adidas Supernova Sequence. Kai dariausi dinaminį pėdos tyrimą winner sport parduotuvėje, man šituos batus pasiūlė kaip nr. 1. T.y. batai geriausiai atitinkantis mano pėdos tipą, bėgimo techniką ir t.t. Tuomet jų nepirkau, nes pasirodė per brangūs. Nusipirkau vėliau iš Parkas Outlet su gera nuolaida ir labai dėl to džiaugiausi. Tačiau dabar juos nominuoju kaip pačius blogiausius bėgimo batus kokius esu kada nors turėjęs! O juk tai turėjo būti batai nr.1. Sunkūs (apie 350 g.), itin nepatogūs, promoderatorius bėgimą koreguoja gerokai ankščiau nei norėtųsi, itin nelankstūs. Atvirai sakant šitie batai visiškai sugadino Adidas kompanijos įvaizdį ir į jų avalinę nebenoriu net žiūrėti, nors dauguma maratoninkų šią kompaniją vertina labai rimtai. Įvertinimas – 1,5 balo.

Adidas Kanadia. Nusipirkau panašiu metu kaip ir SN sequence ir vėl nusivyliau. Tai sunkūs (apie 340 g.) batai skirti trail’ui. Priekis itin nelankstus, bet kadangi su jais bėgioju žiema per pusnis, tai nėra itin didelė problema. Vienintelis jų pliusas, kad turi gerus dantukus ir goretex‘ą, todėl naudoju kai už lango itin šalta (temperatūra žemiau – 100C). Daugiau nieko gero pasakyti negaliu. Įvertinimas – 2,5 balo.

Asics Fuji Attack. Trailiniai batai. Šiek tiek lengvesni už Adidas Kanadia (310 g.). Labai patogūs, tik be goretex‘o todėl naudoju žiema kai mažesnis minusas. Kažkokių didesnių trūkumų neturi, bet nesu jų taip įsimylėjęs kaip 2170 ar DS Trainer. Įvertinimas -  4 balai.

Saucony Virrata. Šią vasarą labai norėjau išbandyti minimalizmą, todėl nusipirkau šios kategorijos batus, kurie review‘uose buvo itin gerai vertinami. Naujasis Saucony Virrata yra itin populiaraus jų modelio Kinvara labiau „išrengta“ versija. Visgi gavau ne visai tai ko norėjau. Batai itin lengvi (apie 190 g.), labai lankstūs, turi vadinama nulinį drop‘ą (aukščio skirtumas tarp kulno ir pėdos priekio) ir labai patogūs. Visa tai puiku. Tačiau prie trūkumų priskirsčiau per daug minkštą padą, kuris sugeria greitį ir per daug amortizuoja smūgį. Kartais atrodo, kad su šitais batais ir ilguosius bėgimus galėčiau bėgti. Minimalistiniuose batuose manau turėtų būti plonesnis ir kietesnis padas, kuris leistų geriau jausti žemę ir taip tobulinti savo bėgimo techniką. Įvertinimas – 4 balai.

Po didelių klaidžiojimų ir kelių nesėkmingai nusipirktų modelių susidariau laikiną kriterijų sąrašą (jei mano bėgimo technika tobulės ir vystysis raumenynas, kriterijai be abejo keisis) kaip rinktis sau batus:

Batų tipas Svoris Forefoot Cushioning Flexibility Drop
Ilgų treniruočių 260 - 320 Didelis Vidutinis 8- 10
Greitų treniruočių/varžybų 200 - 260 Vidutinis Didelis 5 - 8
Minimalistiniai < 200 Mažas Didelis 0 - 5
Trailo 260 - 320 Vidutinis Vidutinis 8 - 10

Pastaba: šitą klasifikaciją pasidariau sau ir tik sau remdamasis asmenine patirtimi. Niekam nesiūlau jos naudoti, nes kiekvienas bėgikas yra unikalus ir tikėtina, kad jums reikalinga kitokia batų klasifikacija. Paklausit, o kur palikau "Heel Cushioning"? Ogi manau, kad bėgant nuo priekinės pėdos dalies jo gali išvis nebūti. Nuo to batai turėtų būti tik pigesni. Bent jau teoriškai :)

10 komentarų:

  1. Ačiū. Puikus apžvalginis asmeninės patirties straipsniukas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man tuos Adidas Supernova irgi ikiso, kaip pirmi kokybiski sportiniai batai - ok, suejo, bet pilnai pritariu nuomonei. Labai jau noris asics ismegint, bet vis dar bresta ta mintis, dar reik sumastyt kur pigiau juos isigyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su Adidas ir aš turėjau nesėkmių, ir turbūt lygiai taip pat - dėl konsultanto nekompetencijos. Tik pradėjus bėgiot (tada su kažkieno atiduotais Puma, greičiausiai net neskirtais bėgimui) pradėjau svarstyt, kad reikia pataupyt ir įsigyt "rimtus". Winner Sport'e konsultantė pasiūlė šiuos kaip "tinkamiausius", pamenu, kaip tarstelėjau, kad labai koja standžiai juose laikosi. Aišku, matuojantis viskas atrodė gerai, konsultantė sakė, kad taip turi būti. Kai pirmą kart prabėgau ir juodai nuspaudė priekinę pėdos dalį, aš naiviai galvojau, kad jie "neišnešioti", reikia dar truputį pakankint. Galiausiai dulka kažkur spintoje, beveik nauji, gražūs, bet nurašyti.

    Dabar bėgu su Asics Gel Pulse 3 ir negaliu atsidžiaugt. Tobuli batai mano poreikiams, bet kokioms treniruotėms.

    Kitokių skirtingiems bėgimams neturiu, nors norėčiau dar vienų minimalistiškesnių.

    Ačiū, visada įdomu sužinoti, su kuo kiti bėgikai yra susidūrę avalynės atveju. Dabar naudinga eiti pirkti pasiskaičius ir bent šiek tiek žinant apie batų ypatybes ir paties poreikius, nes konsultacija tikrai ne visada būna tiksli.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    Aš irgi esu tūrėjęs ASICS GT 2170. Man tai jų padas pasirodė sunkokas ir tikrai labai jau greitai išplyšo jie man per šonus. Gal kokie nekokybiški pasitaikė :) Tada sugalvojau Nike produktą pabandyti ir už pusę kainos nusipirkau Nike LunarGlide 4+. Labai patogūs ir lengvi, bet bėgimui jie man per minkšti. Turbūt esu labiau pratės prie ASICS kietesnio pado :), tačiau vaikščiojimui tai jie labai super bateliai. Tai prieš 3 savaites nusipirkau ASICS DS Trainer 18. Ko gero geresnių batelių dar nesu tūrėjęs. Dabar galvoju nusipirkti ką nors lengvesnio trumo nuotolio varžyboms (iki 15km). Gal ką patartumėt? Aš vyras, ūgis 176cm, svoris 61kg, begu nuo pilnos pėdos akcentuodamas kulną ir turiu nedidelę plokščiapadystę :).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jo DS Trainer 18 versija visi giria. Greičiausiai išbandysiu ir aš ją kaip ilgų treniruočių batus, nors kai kurie review'ai šį modelį deda į "racing" kategoriją. Prieš Nike avalynę turiu kažkokį nusistatymą, dėl ko nebandžiau nei vieno jų modeliuko, taigi negaliu komentuoti. Su varžybiniais batais man irgi galva skauda, nes kaip tik dabar ieškau naujų batų. Šiaip visi labai giria Adidas Adios, bet aš vis dar baiminuosi Adidas avalynės, nors bent jau pasimatuoti tikrai nueisiu. Internete labai gyrė New Balance RC 1600, bet jie ypač lengvi (apie 150 g.). 15 km manau galėtum bėgti, aš sau ieškau maratonui, tai bijau su jais rizikuoti. Pats šiuo metu galvoju apie Saucony Fastwich, bet toliau dairausi apie galimus variantus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na kai profesionaliai sportuoji - jau batais kokybiškais ir tinkamais pasirūpinti tiesiog privaloma

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man sportuojant tuo metu nike kedai būdavo nepakeičiami.:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Manau, kad sportuojant batai vyrams ir moterims turi būti pasirenkami labai atsakingai. Nes nuo batų priklauso mūsų sveikata sportuojant.

    AtsakytiPanaikinti
  9. As taip pat turiu silpnybe nike bateliams. Jei tik pamatau kokia nike akcija, atsipeikeju jau namie, su nauja pora batu. Jie neitiketinai patogus. Vieninteliai batai, kurie dar niekada nenutryne kojos begiojant.

    AtsakytiPanaikinti