2013 m. birželio 22 d., šeštadienis

Elektrėnai prieš Kauną!



Praėjus dviem savaitėms po Kauno pusmaratonio, startavau Elektrėnuose. Buvau girdėjęs, kad ten trasa sunki, taigi liko paskutinis dalykas - išsipildyti sinoptikų prognozėms ir gauti karštą orą. Sinoptikai nepavedė – davė taip, kad maža nepasirodė, net ir gaisrininką su žarną elektrėniškiai atvarė, kad leisgyvius bėgikus pusiaukelėj vandeniu nupurkštų. Beja tas epizodas man labiausiai patiko, kokiems trims kilometrams atgavau šviesią galvą. Kalnai antroje trasos dalyje buvo užmušantys. Bėgi su viltimi „nu atkentėsiu dar vieną ir tada jau bus viskas“. Šniokšdamas užlipi į viršų, o ten žiūri dar vienas kalnas prieš akis ir taip rodos be pabaigos. Taigi eksperimentas prabėgti pusmaratonį itin sunkiomis sąlygomis pavyko, tačiau rezultatai nuvylė.

Prieš dvi savaites Kaune pavyko gauti beveik idealias bėgimo sąlygas, kurio metu stipriai pagerinau savo pusmaratonio rekordą – 01:24:18. Todėl pagrindinis klausimas buvo: „O kaip būtų buvę jeigu oro sąlygos būtų itin nepalankios ir trasa labai sunki?“. Su atsakymu laukė Elektrėnai.

Planas buvo bėgti ignoruojant karštį (04:00 – 04:05/km), tačiau skaitantis su kalnais. Objektyviai tikėjausi subėgti 04:10/km tempu, naiviai galvojau, kad pavyks 04:05/km, bet, kad įtilpsiu į 04:15 min/km, net neabejojau. Nė velnio, visais atvejais klydau - 04:19/km ir galutinis laikas 01:30:55.

Pradžioje bėgome su nemaža grupe stajerių maždaug po 04:00/km tempu. Vėliau tempas nepastebimai krito ir kai kirtom 10 km ribą, vidurkis beliko vos 04:08, vėliau prasidėjo smagieji kalneliai, kurių metu išbyrėjo visa grupė ir galiausiai pasilikau vienas.

Kadangi esu linkęs į visokius eksperimentus, nepatingėjau pasiknisti ir pažiūrėti, kas dar bėgo pusmaratonius ir Kaune ir Druskininkuose. Suskaičiavau 23 bėgikus. Surūšiuoju visus rezultatus pagal labiausiai pagerinusius (arba mažiausiai pabloginusius) savo laiką Elektrėnuose, ištrinu iš sąrašo viršaus ir apačios po 20 % bėgikų (na žinot, kai kurie vienuose ar kituose varžybose ateina ne rezultato siekti, bet pasidaryti vienokią ar kitokią treniruotę, tai jie paprastai patenka į apatinius ir viršutinius 20 % rėžius) ir...  štai - mes turime atsakymą. Druskininkų trasa lyginant su Kaunu (įskaitant oro sąlygas) vidutiniškai lėmė 5,8 % blogesnius rezultatus. Taigi 01:15 laiko bėgikas turėtų bėgti 13 s/km lėtesniu tempu, 01:30 – 15 s/km, 01:45 – 17 s/km, 02:00 – 20 s/km. Mano tempo kritimas – 19 s/km, parodė ne ką kitą kaip netinkamą tempą varžybų pradžioje, už  kurį buvo susimokėta antroje trasos dalyje.

Pusmaratonių kuriam laikui jau užteks, išsiaiškinau ką norėjau, dabar laikas auginti bazę Vilniaus maratonui. 

P.S. Atsiprašau varžybų metu kalbinusio nepažįstamo kolegos, kad nesistengiau palaikyti pokalbio - bendravimas išmuša kvėpavimą ir koncentraciją, todėl varžybų metu stengiuosi nekalbėti, tačiau labai mėgstu pabendrauti po jų.

3 komentarai:

  1. Pritariu, aš Elektrėnuose taip pat susimokėjau kainą už savo ambicijas bėgti per greitai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. 'Prabėgau' su sreet view trasą, tai žiūriu pavėsio ten ne kažką turėjot. Dėl rezultato labai ir nepergyvenčiau, varžybos panašu ekstremalios gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antroje dalyje atkarpomis buvo pavėsio kai į mišką įbėgom. Didžioji dalis trasos ant plento, tai ten ten saulutė tiesiai į pakaušį. Ne rezultatu nusivylęs esu. Nusivylęs, kad trasa ir oras turi didesnį poveikį rezultatui nei tikėjausi. Kai norėsiu gero PB teks gerai paieškoti vietos, kur galėčiau jį pasiekti..

      Panaikinti