2012 m. balandžio 7 d., šeštadienis

Maratono teorija (6). Papildomos treniruotės


Norint būti geru bėgiku nepakanka daug bėgioti. „Papildomos treniruotės“ yra tai, kas dažnai nulemia skirtumą tarp vidutinio bėgiko ir gero bėgiko. Lankstumas, kūno stabilumas, jėga, bėgimo technika, ir pakaitinis aerobinis sportas yra tos vietos, kurios neturi būti pamirštos, norint pasiekti puikių rezultatų.
Lankstumas. Bėgimo metu raumenys įsitempia, sustingsta ir praranda dalį savo lankstumo. Tempimo pratimai treniruotės pradžioje ir pabaigoje padeda išlaikyti esamą lankstumo lygį, bet jo nepagerina. Norint didinti lankstumą rekomenduojama per savaitę atlikti 1-2 lankstumo treniruotes arba jogos pratimus, kurių bendra trukmė būtu ne mažiau kaip 30 min. Žinoma tempimo pratimus reikia atlikti tuomet kai raumenys yra įšilę, todėl rekomenduojama prieš darant pratimus atlikti 5 minučių apšilimą.


Kūno stabilumas. Turbūt daugelis yra girdėję, kad bėgikui labai svarbūs pilvo ir nugaros raumenys. Nepakankamas šių raumenų išvystymas duoda savo efektą rezultatams, kai varžybų metu užklumpa nuovargis. Bėgimo metu kūno viršutinė dalis turi būti stabili. Kai pilvo ir nugaros raumenys įvargsta, viršutinė kūno dalis praranda stabilumą ir krinta bėgimo tempas. Kūno stabilumo pratimus rekomenduojama daryti 3 kartus savaitėje.
Jėga. Siekiant išlaikyti kūno harmoniją ir bendrą fizinį pajėgumą, rekomenduojama atlikti ir jėgos pratimus. Tam gali būti naudojami įvairūs svarmenys ar treniruokliai sporto klube arba naudojamas savo kūno svoris. Manoma, kad viršutinės kūno dalies treniravimas gali sumažinti traumų tikimybę bei padidinti bėgimo ekonomiją. Tačiau persistengti nereikia. Bėgikui svorių kilnojimas nėra skirtas priaugti masės ar įspūdingai atrodyti paplūdimyje. Savaitėje užtektų dviejų jėgos treniruočių.
Bėgimo technika. Tai įvairūs pratimai skirti bėgimo technikai pagerinti. Rekomenduojama juos atlikti prieš tempo arba intervalinius bėgimus. Pakankamai neblogas video čia:



Pakaitinis aerobinis sportas. Per didelis renkamų kilometrų skaičius arba per anksti įtraukti greitieji bėgimai yra pagrindinė traumų priežastis. Siekiant sumažinti traumų riziką, pailsinti kojas yra įtraukiamos pakaitinės sporto šakos. Šio sporto nauda yra ta, kad jis toliau treniruoja širdį, bet duoda pailsėti įvargusioms kojų dalims. Dėl šių priežasčių kartais „recovery“ tipo bėgimai keičiami pakaitiniu sportu. Į pakaitinio sporto kategoriją patenka važinėjimas dviračiu, slidinėjimas, plaukimas ir pan. Mano apmaudui futbolo arba krepšinio šitam sąraše nėra.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą