2012 m. balandžio 28 d., šeštadienis

Bilbao Athletic - daugiau nei futbolo klubas

Gegužės 9 d. Bukarešto nacionaliniame stadione įvyks UEFA Europos Lygos finalas, kuriame susikaus du „Ispanijos“ klubai: Bilbao Athletic ir Madrido Atletico. Ne, tai nėra gramatinė klaida, šių komandų pavadinimai tikrai skirtingi. Bilbao klubas yra Baskų regiono simbolis ir identitetas. Tačiau skirtumas nėra tik pavadinime, skirtumai yra visame kame. Bilbao Athletic nėra tradicinis futbolo klubas. Klubas turi specifinę žaidėjų selekcijos politiką, kuri pasireiškia tuo, kad komanda formuojama tik iš baskų tautybės žaidėjų, t.y. iš Ispanijos (Biscay, Guipúzcoa, Álava, Navarre) regionų ir Prancūzijos (Labourd, Soule, Lower Navarre) regionų. Tai yra unikalus reiškinys ne tik futbole, bet ir apskritai visame sporte. Bent jau aš asmeniškai jokio analogo nežinau. Vyresniajai kartai, kuri gerai mena Žalgirio ir CASK kovas Kauno sporto halėje, ir sako, kad dabar nėra sporto, o likęs tik biznis visada kaip pavyzdį pateikiu būtent Bilbao Athletic. Beja dar vienas be galo įdomus faktas yra tai, kad 1903 metais baskų studentai Madride įkūrė klubą Athletic Club Madrid, kuris vėliau transformavosi į Madrido Atletico. O dabar būtent su juo teks išbandyti jėgas finale. 

Negana to, kad klubas yra unikalus savo politika, Bilbao yra vienas iš labiausiai tituluotų Ispanijos klubu. Netikite? Klubas 8 kartus yra laimėjęs Ispanijos čempionatą „La Liga“, 23 kartus Ispanijos taurę “Copa del Rey”, kartu su FC Barcelona ir Madrido Real yra vieninteliai klubai kurie nuo La Liga įkūrimo pradžios 1929 metais, niekada nebuvo iškirtę į žemesnį divizioną. Beja ir Europoje klubas yra pasižymėjęs. Jis žaidė 1976/1977 metų UEFA taurės finale. Tuomet legendinis Turino Juventus UEFA taurę kėlė į viršų tik svečiuose įmušto įvarčio dėka – 0:1 Turine ir 2:1 Bilbao. Žinoma daugelis mūsų nelabai prisimena baskų šlovės laikus – paskutinį sykį La Liga laimėta 1983/1984 sezone.

Nuo 1990 – ųjų po truputi prasidėjo futbolo komercializacija. UEFA čempionų lygos įkūrimas 1992 metais ir vėlesni jos formato keitimai buvo palankūs ekonomiškai pajėgių valstybių futbolo klubams. Legendiniai ir tituluoti rytų Europos futbolo klubai sumenko. Šiandien mažai mūsų gali kažką papasakoti apie tokius futbolo grandus kaip Belgrado Cravena Zvezda, Kijevo Dinamo ar Bukarešto Steaua. O kadaise jie buvo rimti varžovai bet kuriam Ispanijos ar Anglijos klubui. Kartu su jais savo jėgą prarado ir ekonomiškai stiprių, bet populiacijos prasme mažų valstybių klubai, tokie kaip Amsterdamo Ajax, Briuselio Anderlecht, Glazgo Rangers ir Celtic. Jų lygos komercine prasme buvo nepajėgios konkuruoti su Ispanijos, Anglijos, Italijos, Vokietijos ir Prancūzijos lygomis. Tokiame futbolo globalizacijos kontekste pastaruosius du dešimtmečius vis netilo kalbos ar gali vien vietinių žaidėjų pagalba išsiversti Bilbao Athletic žaisdami vienoje stipriausių (o gal net ir pačioje stipriausioje) pasaulio lygų? Nepaisant vieno kito sėkmingo sezono klubui sekėsi gana sunkiai. Geriausias sezonas buvo 1997/1998  m. užimta antra vietą ir patekimas į čempionų lygą. Tačiau 2006/2007 metais komanda tik per plauką išsilaikė aukščiausioje lygoje. Įvertinant bendrą žaidimo kreivę klubas tapo stipriu Ispanijos vidutinioku.

Pastarasis sezonas klubui yra fantastiškas ir tikrai įeis į futbolo istoriją. Bilbao Athletic antrą kartą pateko į UEFA Europos lygos finalą ir tikrai gali nugalėti varžovus iš Madrido, kurie yra jų kalibro komanda, ką parodo ir lygybė La Ligos turnyrinėje lentelėje (abu turi surinkę po 48 taškus ir dalijasi 6 – 7 vietas). Kelias į finalą buvo daugiau nei įspūdingas. Komanda gražiu atakuojančio futbolo stiliumi iš turnyro pašalino super klubą Manchester United (3:2 Old Traforde ir 2:1 namie), Vokietijos grandą Gelzenkircheno Schalke (4:2, 2:2), o pusfinalyje Lisabonos Sporting (1:2, 3:1). Iki pirmosios Europos taurės liko tik vienas barjeras Madrido Atletico.

Šį sezoną Bilbao Athletic treniruoja argentinietis Marsela Bielsa, pasižymintis karštu temperamentu ir netradiciniu žaidėjų išdėstymų aikštelėje (ypač tai matėsi pasaulio čempionate, kuomet jis treniravo Čilės rinktinę). Baskų klubas pasižymi gražiu atakuojančiu futbolu, darniais komandiniais veiksmais. Komanda turi keletą pasaulinės klasės žaidėjų tokių kaip Fernando Llorente, Javi Martinez bei Iker Muniain (visi 3 kviečiami į Ispanijos nacionalinę rinktinę). Kiti žaidėjai stiprūs savo pozicijose. Visi žaidėjai nevengia juodo darbo aikštelėje, žaidžia technišką futbolą puolime ir gana kietai gynyboje.

1 komentaras: